Мнения за Б5 2.8

Техническа и сервизна информация за Passat
Rammstein
Автомобил:
Двигател:

Мнения за Б5 2.8

Мнениеот Rammstein » Сря 22 фев 2012 14:25

Здравейте, колеги!
Оглеждам се за "нов" автомобил и ме интересуват мненията и съветите ви за VW Passat B5, 2.8 V6 (30V), 4motion.
Ще се радвам да споделите (особено собствениците на посочения модел) за слабите места на колата, цената на рутинни ремонти,
разход, данък, Г.О., каско, впечатления и т.н.

Поздрави 8)

Потребителски аватар
ak_47
Автомобил:
Двигател:

Re: Мнения за Б5 2.8

Мнениеот ak_47 » Сря 22 фев 2012 16:13

Здравей Колега,

Много добра кола - ако не те притеснява разхода - скачай смело!
Много приятна возия и шумоизолация.
Разход извънградско - 8-9/100
На магистрала със 130/140 - 10-12/100
Градско - сега в студа стига до 17/18, но аз градско я карам на къси разстояния, като загрее си дава около 15.
Това е на бензин.
4motion-а зимата е уникален, този е с торсен 50x50 постоянно зацепен, като танк е :)
С 4 еднакви хубави зимни гуми нямаш проблеми.
Обслужването не е по-скъпо от останалите мотори - 2 свещи повече, може би комплекта ремъци и ролки са една идея по-скъпи. И малко повечко масло.
Проблем на тези мотори е загуба на маслото - и мойто чезне незнайно къде, а не го гори. Гледам по разни чужди форуми че много проблеми има с това масло, явно си е дефект на мотора.
Данъка е около 260 лв и гражданската е там някъде.
Останалите цени са като за другите мотори.
Лично аз имах неработещ абс, но колегата Vladii го ремонтира перфектно.( проблем на доста B5-ци ).
Диагностика преди покупка.( Ако си в София, мога да помогна с диагностиката ).
Приготви си около 2000 лв. първоначално за обслужване/регистрация и неочаквани ремонти( ако няма нещо по-сериозно ).
Виж дали всички ел. стъкла/огледала/клима работят.

Поздрави.

Rammstein
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rammstein » Сря 22 фев 2012 17:07

Колега, много благодаря за подробната информация и бързия отговор!
Аз също съм от София и ако се спра на този вариант, ще съм много благодарен за помощ при диагностиката!
Разходът звучи малко в повече, но пък то няма как, хем да има тяга, хем да харчи малко :D Поне за кола на около 10-11 годинки...
Не съм състезател, но вече 4 години карам една Б4-ка (Ауди 80), 2-ка моно (90 коня) и вече искам да се кача на нещо по-ново и по-мощно. А пък и
често ми се налага да пътувам до Германия и обратно и ми трябва автомобил, на който да мога да разчитам.

Поздрави :beer

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Сря 22 фев 2012 22:24

4 теми за "размисъл" (четене) - извадени без много "зор" от търсачката (ползвайте я де, не хапе !)
viewtopic.php?f=6&t=295666
viewtopic.php?f=6&t=291320
viewtopic.php?f=6&t=234156
viewtopic.php?f=6&t=231679

Първите 2 са за Б5.5, но пък едва ли има нещо коренно различно, а и не е лошо човек да погледне и малко напред и встрани.

Rammstein
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rammstein » Сря 22 фев 2012 23:42

gr_kanev написа:4 теми за "размисъл" (четене) - извадени без много "зор" от търсачката (ползвайте я де, не хапе !)
viewtopic.php?f=6&t=295666
viewtopic.php?f=6&t=291320
viewtopic.php?f=6&t=234156
viewtopic.php?f=6&t=231679

Първите 2 са за Б5.5, но пък едва ли има нещо коренно различно, а и не е лошо човек да погледне и малко напред и встрани.

Приемам забележката :beer
Прегледах доста подробно темите и общо взето ми направи впечатление, че ремонтите са горе-долу следните:
масло + филтри = 400 лв
ремъци + ролки = 700 лв (ако не се лъжа)
съединител - около 600 лв (не харесвам автомати и със сигурност търся ръчка).
С две думи цените не са малки (поне за мен), но ме интересува, дали като цяло това е здрав автомобил (и най-вече мотор), т.е.
на колко време какви суми ше трябва да заделям за ремонти?
Значи за началото да се подготвя с около 2К лв за регистрация + рутинно обслужване (ремъци, ролки, масло, филтри, диагностика и ако още нещо изникне)...

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Чет 23 фев 2012 11:08

Масло двигател е 6 литра, последно взех Мотул за 120 лв (на къс интервал карам, 5в40)
Масло на 4х4 към 2 - 2,25 литра по 17 лв половинката - 68 лв
Скоростната незнам, аз съм с автоматик

Филтри: маслен към 10-15 лв, климатик - от 15 до 50 (с активен въглен), горивен - не помня вече, ама не беше скъп
Смяна на ремъци - към 1000 си калкулирай според мен и това, което знам, освен ако не ти го сменя "приятел"
Гуми си планувай - трябват ти 4 еднакви, което при мен беше 2 комплекта гуми и един комплект джанти - 2200 лв

Този двигател на бензин няма да го храниш, аз така ги прогнозирам нещата - така че идва още отгоре един газов инжекцион и най-важното: читав газаджия

Ремонти извънпланови досега 2 меки връзки, дето си ги раздрах на тротоара пред къщи и заради същото задиране вероятно цепка в колекторните тръби. А да, и масълце ще трябва да доливаш, защото си "похапва", поне при мен

П.С. Код двигател AMX

Rammstein
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rammstein » Чет 23 фев 2012 12:23

Благодаря, колега, ето това ме интересуваше!
Маслата не са проблем - мога да си ги взема оригинални и на добри цени от Германия. Филтрите също, макар че те не са скъпи.
Не съм фен на АГУ/ГИ, така че не бих слагал.
Джанти колата си има, но нови гуми, това вече си е перо, защото специално с гумите не правя компромис (най-вече със зимните)! А пък ако са и по-големи, 17" примерно, направо не ми се мисли...
Мдааа, така стартовата сума нараства сериозно. Явно не случайно цените на този модел не са високи спрямо класа - то си е за сметка на поддръжката. Като гледам така, май ще се преразгледа варианта...

Потребителски аватар
golfgt4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golfgt4 » Чет 23 фев 2012 15:23

карм същия мотор сачо че синхро вече 1.5 год. и изминати около 30 000 км. До сега по ходова част не съм сменял нищо. наскоро правих един ремонт на алтернатора беше се скъсал пакета на ротора около 100 лв., но той бил слабост на всички пасати. сложих му газ инж. и съм много доволен разход на газ при стъпка около 13 л. извън градско при спокойно каране около 10 л. Ролки и ремъци около 230 лв. части и 150 труд. Смяна масло около 100 лв. Карам с Comma 10W40.
Много обезшумен автомобил и не чак толкова тромав, много стабилен на пътя. Моят е с черна и синя кожа.
Няма да съжаляваш, но все пак всеки сам решава за какво ще го ползва автомобила. Аз пътувам често и просто е удоволствие да се шофира.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Чет 23 фев 2012 15:31

Rammstein написа:Не съм фен на АГУ/ГИ, така че не бих слагал. :deal

Нямам намерение да те разубеждавам, но тези двигатели няма вече кой да ги храни на бензин, особен в твоя случай с редовни тигели към Германия и обратно...Някакси ми е познато :mrgreen:
Сега погледнах - за 3.5 години, откакто карам колата, всеки км ми е излязъл 0,15 евро (всичко купено или сменено по колата, но без газовата и без обезценка) плюс горивото (газ)
Без да смятам горивото - 0,06 евро на км.

П.С. Горе към графата "извънпланови" забравих да кажа, че съм сменял и кабели на свещите - 240 лв.

Потребителски аватар
ak_47
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ak_47 » Пет 24 фев 2012 9:22

Rammstein написа:Джанти колата си има, но нови гуми, това вече си е перо, защото специално с гумите не правя компромис (най-вече със зимните)! А пък ако са и по-големи, 17" примерно, направо не ми се мисли...

Колега, стандартните мисля че са 16". Но то вече няма по-"нови" коли с по-малки гуми. Така че дали ще е Пасат, Волво, БМВ и т.н. гумите са си перо. Затова не ги броих по-горе. И аз малко се изприщих от цените на гумите( стария Пасат Б3 4 нови добри гуми му излизаха около 450 лв, сега цената е х2 ), но пък както казваш, компромис с гумите не бива да има - все пак колата контактува с пътя единствено с гумите :да:
А относно ГИ - този мотор си похапва бензинец, и ако караш доста, един хубав газов инжекцион ще си избие парите доста бързо.

Rammstein
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rammstein » Пет 24 фев 2012 21:17

Благодаря на всички, отзовали се! Определено получих яснота за основните неща!
Ако се спра на този вариянт, ще пиша да се похваля! :beer
Поздрави!

Върни се в “Passat”