Здравейте, колеги. Прегледах всички теми и проблем точно като моя не открих, затова реших да попитам за съвет в отделна тема. Колата ми е Пасат Б5, 1999г., АФН мотор, 110 коня.
От 2 месеца само, когато темературите паднат под нулата забелязах, че чистачките ми не работят докато не се затопли и тогава тръгваха. Реших, че е от студа. Един ден, обаче така и не тръгнаха и така до днес. Машинката за пръскане на течност обаче си работи и пръска здраво. Чистачките обаче ги няма и не се чува моторчето да работи. Гробна тишина.
Открих предпазителя за чистачките отстрани до шофьорската врата, но той не е изгорял, а и при положение, че машинката за пръскане на течност и самите чистачки са на 1 предпазител , няма логика да е изгорял.
Никога не съм имал забавяне на скоростта на чистачките, работели са си добре, с добра скорост. Нямал съм индикации, че моторчето заминава. Това, което искам да питам е следното:
1. Възможно ли е да съм изгорил моторчето с пробите, които съм правил с лостчето, за да проверявам дали ще тръгнат. Няколко пъти даже бях забравил лостчето на най - ниската степен докато съм бил в движение, съответно моторчето може да се е мъчило и бидейки здраво, но замръзнало, да е изгоряло.
2. Четох някъде тук, че релето има защита и ако моторчето се мъчи, то го изключва автоматично.
3. Възможно ли е релето да е изключило моторчето и да е забило в това положение затова да не работят и ако е така мога ли да го рестартирам като го извадя и поставя наново.
4. Кое е релето за чистачките? Четох, че се намира зад волана и било с номер 99 или 19, но аз нямам такова реле, даже ще кача снимка на всички релета, които имам, снимани през дупката отстрани до шофьорската врата, където са предпазителите. Никъде във форума не открих разбираема за мен схема на релетата.
Не можах да кача снимката, не знам защо. Релетата ми зад волана са номер 202, 204, 213, 267

Пасат Б5 чистачките не работят
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Чистачките на Пасата Б5 не работят
От 96г. на схемата релето е с номер 197
http://store5.data.bg/nmikov71/Printing ... mplt96.pdf
От 97 година номера на релето е 377
http://store5.data.bg/nmikov71/Printing ... Tmplt6.pdf
Извадката е от програма elsawin - провери да няма още релета малко по назад или нагоре
http://store5.data.bg/nmikov71/Printing ... mplt96.pdf
От 97 година номера на релето е 377
http://store5.data.bg/nmikov71/Printing ... Tmplt6.pdf
Извадката е от програма elsawin - провери да няма още релета малко по назад или нагоре

- KGL
- Автомобил: Passat B8 Alltr BMT 176kW TDI
- Двигател: CUAA 2016
- Контакти:
Имах подобен проблем, лятото преди 3 години. Бях на едно много солено море и може би от влагата вечер и жегата през деня, бяха спекли. Промивка на сглобките на рамената и леко раздвижване и се оправиха. Виж покрай тези гадости, които пръскат по улиците и при теб да не е станало така.
Благодаря ви. Днес като се заслушах ми направи впечатление, че като натисна лостчето на чистачките нещо прецъква зад таблото. Сигурно е релето. Чистачките, обаче не тръгват. Ще те послушам и ще опитам да ги раздвижа и промия.Дано тръгнат, че е мн кофти, особено сега в кишата. А нямам време да отида на майстор, пък и ако е някоя дреболия все се страхувам, че ще ме излъжат и ще изкарат, че моторчето било заминало и т.н. и ще ми вземат сумати пари. Патил съм си много от такива и съм наплашен.
- acho_komers
- Автомобил: VW Passat B5
- Двигател: AFN
Миналата година и аз имах такав проблем, чистачките един ден изобщо не тръгнаха. Ходих при един майстор той свали механизма и го смаза на всякаде отвори моторчето и го почисти след което го напраска с някав спрей за да няма влага, сглоби я и от тогава нямам никви проблеми.
- greenland33
- Автомобил: Cross Touran 2 TDI DSG
- Двигател:
Имах същия проблем - оказа се изгоряло моторче. На тези моторчета в единия край на "кутията" им има гумено уплътнение, което с времето изгаря. Моето беше пълно с вода и ръжда, как е работило толкова време не знам. Купих си втора ръка моторче от друг пасат, на друга марка (лошото е , че не помня каква) и на него уплътнението му беше пластмасово, надявам се да изкара повече...Смяната му обаче е много досадна и пипкава работа а и трябва да внимаваш да не спукаш кората под предното стъкло отвън. Дано не ти се налага 

- vladohist
- Автомобил:
- Двигател:
И аз имах проблеми с моторчето, нали дренажите са много добре измислени и като се насъбере вода и става аквариум. В един хубав ден нямах чистачки, последва смяна на моторчето с друго и хубаво почистване на старото, което беше зверски клеясало.
greenland33 написа:Имах същия проблем - оказа се изгоряло моторче. На тези моторчета в единия край на "кутията" им има гумено уплътнение, което с времето изгаря. Моето беше пълно с вода и ръжда, как е работило толкова време не знам. Купих си втора ръка моторче от друг пасат, на друга марка (лошото е , че не помня каква) и на него уплътнението му беше пластмасово, надявам се да изкара повече...Смяната му обаче е много досадна и пипкава работа а и трябва да внимаваш да не спукаш кората под предното стъкло отвън. Дано не ти се налага
Точно това се оказа проблема за съжаление. Беше толкова клеясало, че беше за боклука. Взех си от морга втора ръка за 50 лв само моторчето, без рамената. Не знам дали са ме одрали здраво, но ми беше спешно и нямаше как да се пазаря. Не го знам в какво състояние е и колко време ще изкара, но работят мн по - добре от преди. И аз не знам как в бачкало досега наистина. А за кората също се оказа прав. Тя ми беше счупена отдавна при вадене на акумулатора, защото той е мн по - голям от дупката, в която се слага точно , защото пластмасата пречи. Е....вече е дочупена, но да ти кажа изобщо не ми пречи. Намазах ръбовете с Loctite и ги долепих почти съвършено....като нова стана. А и дори да е счупена , тя има само естетичен, но не и някакъв защитен ефект

vladohist написа:И аз имах проблеми с моторчето, нали дренажите са много добре измислени и като се насъбере вода и става аквариум. В един хубав ден нямах чистачки, последва смяна на моторчето с друго и хубаво почистване на старото, което беше зверски клеясало.
Нивото на аквариума може да достигне почти до горе, чак до ECU-то. Под акумулатора, отдолу под металната му стойка има отвор за изтичане на водата. Обаче в него е сложена една гума, която в долния си край е свита от четири страни, което значително стеснява отвора. Предполагам с цел да не се качва прах в този отсек, но когато се напълни там с листа и др. подобни боклуци, водата спира да изтича. А другият отвор е малко по-високо, но е доста по тесен, така че също се запушва. Аз махнах тази гума, която е под акумулатора(разбира се след като и на мен ми спряха чистачките и се наложи да свалям моторчето им), сега водата се оттича идеално и дори да попаднат листа там, отсекът няма да се напълни догоре.
Здравейте!От скоро съм собственичка на Пасат 4 ,98г, 110к.с.,tdi.В началото чистачките бавеха обратния ход,докато днес нацяло отказаха.Четох че вариантите са изгоряло моторче,изгоряли бушони и др.От таблото в ляво отстрани ли са тези бушони или долу под волана.Моля някой запознат даде яснота кои бушони да погледна!
- KGL
- Автомобил: Passat B8 Alltr BMT 176kW TDI
- Двигател: CUAA 2016
- Контакти:
98 година, означава, че сте собственичка на пасат Б5, бушоните са от ляво горе до волана. Отваряте вратата, махате капака и готово!
Благдаря!Оказа се че само са клеясали пръснаха ги с един спрей,малко гимнастика и са готови.