Passat B5 налягане на гуми 225/40/18R ?
- Apokaliptiko
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1998 AFN
Passat B5 налягане на гуми 225/40/18R ?
Здравейте,имам колебание спрямо налягането на горепосочените размер гуми и съответно даденият модел кола.И въпросът ми е следният:В какви стойности на налягане трябва да ги карам?Като искам да събера мнение за сигурност на пътя,правилни стойности,горе-долу някакъв комфорт и предпазване от неприятни ситуации /като под неприятни ситуации мисля,че ме разбирате какво имам предвид./В момента ги карам 4-те на 2.8 атм. налягане.Надявам се на компетентни отговори от Ваша страна,за което благодаря предварително.
- Тони1
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Налягане на гуми 225/40/18R Passat B5?
19-ките ми ги карах на 2.8-3 ,преди години имах и 18-ки там мисля че 2.5 беше най удачният вариант 

- Apokaliptiko

- neon
- Автомобил: S3
- Двигател: BAM
Виж какви са стандартните стойности и прибави 0,2 бар-а отгоре. Прекалено високото налягане ще предпази джантите от изкривяване, но няма да имаш добро сцепление на гумите (и комфорт разбира се).
Последна промяна от neon на Чет 19 апр 2012 10:42, променено общо 1 път.
- crank666
- Автомобил:
- Двигател:
Лично аз с този размер гуми съм си правил експерименти и съм стигнал до убеждение, че е най-добре 2,4-2,5 атмосфери за предните и 0,2 десети по-меки задните. Отзад ги оставям 0,2 десети по меки, защото задницата е по-лека,риска от изкривяване на джантата е по-малък и комфорта е маалко по-голям.
Предните съм ги пробвал на 3 атмосфери , но много друса, няма добро сцепление, най-вече при спирачен път, което не е никак добре. Над 2,1 атмосфери гумата започва да влошава своето сцепление. Аз съм избрал компромисен вариант - от една страна да не е като лагерна количка и да е нестабилна, от друга да не кривя джантите.
Предните съм ги пробвал на 3 атмосфери , но много друса, няма добро сцепление, най-вече при спирачен път, което не е никак добре. Над 2,1 атмосфери гумата започва да влошава своето сцепление. Аз съм избрал компромисен вариант - от една страна да не е като лагерна количка и да е нестабилна, от друга да не кривя джантите.
- Apokaliptiko
crank666 написа:Лично аз с този размер гуми съм си правил експерименти и съм стигнал до убеждение, че е най-добре 2,4-2,5 атмосфери за предните и 0,2 десети по-меки задните. Отзад ги оставям 0,2 десети по меки, защото задницата е по-лека,риска от изкривяване на джантата е по-малък и комфорта е маалко по-голям.
на 2,5 отпред не мачка ли много гумата?
- neon
Колега- вече ти дадохме достатъчно мнения. Ти виждам, че още се колебаеш, та....карай си ги както искаш. Явно питаш за спорта!
- kostik
- Автомобил:
- Двигател:
195/45/16 са мойте гумаджията ми каза да ги държа на 2.6бар. Съветвам те и ти да го направиш та даже да увеличиш с 0.2 бар зареди 5темм, твойте са ххх/40/хх.
Поздрави
Поздрави

- Apokaliptiko
neon написа:Колега- вече ти дадохме достатъчно мнения. Ти виждам, че още се колебаеш, та....карай си ги както искаш. Явно питаш за спорта!
Неон,никога не съм пускал теми за "спорта" както се изразяваш ти.И ти казвам,че точно твоето мнение ми даде достатъчно информация.

- neon
Колега- на моята кола карах гумите на съвсема различно налягане от това, което съм ти написал. Отделно че колата беше друга. Просто си следях поведението на колата и това какво сцепление има гумата при различно налягане (при препоръчително налягане от производителя 1,9 предни/ 1,9 задни аз карах на 2,1предни/1,7 задни). В случая твоята кола е значително по-тежка отзад и затова смятам, че не е добра идея да караш меки задните гуми. Съответно ти предложих да увеличиш налягането с 2 десети за предни и задни.
Последна промяна от neon на Пет 20 апр 2012 9:02, променено общо 1 път.
Слави, кой ти е вкарал мухата, че като караш с 18 трябва да ги помпаш като на колелото по 8 атмосфери
???
2,2-2,3 си е абсолютно достатъчно + тва можеш да погледнеш на самата гума от колко до колко се помпи
може да си отвориш и капачаката на резервоара пак да видиш кво пише, макар да е за 15 цола
+ oще предните гуми винаги ще ти изглеждат все едно имат малко коремче, което е си абсолютно нормално сравенение със задните заради тежката предница

2,2-2,3 си е абсолютно достатъчно + тва можеш да погледнеш на самата гума от колко до колко се помпи

- Apokaliptiko
Wladimir написа:Слави, кой ти е вкарал мухата, че като караш с 18 трябва да ги помпаш като на колелото по 8 атмосфери???
2,2-2,3 си е абсолютно достатъчно + тва можеш да погледнеш на самата гума от колко до колко се помпиможе да си отвориш и капачаката на резервоара пак да видиш кво пише, макар да е за 15 цола
+ oще предните гуми винаги ще ти изглеждат все едно имат малко коремче, което е си абсолютно нормално сравенение със задните заради тежката предница
Влади,никой не ме е засилил за налягането,освен моето притеснение да не ударя някъде джантата.Затова исках да се допитам.Да,видях какви са нормите на колата за гумите.Но не съм карал 18 и..........абе общо взето исках да се получи онази стара мисъл:Не питай старило...питай патило.
- Apokaliptiko
Благодаря изключително на колегите Neon,Wladimir за бързите и точни отговори по дадената тема.Намерих достатъчно отговори и решения за темата,която се интересувах.
-
- Автомобил: Passat B3 Variant
- Двигател: 1.8mi AAM 1993
- Контакти:
И все пак като си попитал е добре да споделиш какъв ти е крайния избор за да може утре новия колега Пенчо да не пусне новата тема по абсолютно същата дискусия. Лично на мен няма да ми свърши работа информацията, но за други колеги, които имат/мисля да купуват такива гуми може да е полезно.
П.П.: Една лека добавка имам - не се престаравай много с помпенето, а по-скоро внимавай с дупките на тази височина гума. Айде успех и стотици хиляди безаварийни от мен
П.П.: Една лека добавка имам - не се престаравай много с помпенето, а по-скоро внимавай с дупките на тази височина гума. Айде успех и стотици хиляди безаварийни от мен

Здравейте, аз също се колебая за 225/45/17. В англ.форум прочетох,предни 2.2, задни 2.0. Ще пътувам с доста багаж, мисля да ги направя 2.5 и 2.3. Какви са вашите мнения?