B3, саморазвиване на болтове на гума ?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

B3, саморазвиване на болтове на гума ?

Мнениеот passenger » Вто 17 апр 2012 9:48

Здравейте, вече 3 пъти ми случва да карам (последно онзи ден в началото на магистралата) и да се появява яка вибрация, голямо хлопане ...
Във всички те случай настава голяма паника, и след преглед на място се установява че болтовете на предна лява гума са развити и почти с оборот и половина, направо незатегнати.

Ползвам от години едни и същи болтове и за летите (летни гуми) и за железните джанти (зимните гуми), не съм ги мазал или гресирал ...
Единия болт е секретен и ако кажа че той не е развит може би ще излъжа, но по-скоро не е, т.е. не е развит като другите но не е и стегнат като при поставяне на гумата.

Вече 3 пъти се случва за няколко месеца, както и с едните така и с другите джанти/гуми и е винаги предна лява. 5 години вече карам пасата но досега не съм попадал на този проблем.

Има ли някаква причина това да се случва или е възможно да е злонамерено.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Re: B3, саморазвиване на болтове на гума ?

Мнениеот bobocamaro » Вто 17 апр 2012 10:16

Аз съм забравял да стегна болтове на джанта(предна), в смисъл заебах я от разсеяност само "притегната".
Гумата се разхлопа на другия ден на магистрала....това което става при теб е странно, меко казано.
Вземи комплект болтове от друга джанта, но пак не се връзва ако са стягани както се полага.

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Вто 17 апр 2012 11:02

Може да имаш някой доброжелател - съсед. Ако му спираш на "мястото" той ти го връща с отхлабване на болтовете, което си е опит са предумишлено убийство по НК. Болтовете за железните и летите, в зависимост от модела на джантата са различни - едни са конусовидни, други са сферични и ако болтовете са различни от профила на джантата, където лягат, може да се разхлабват. Провери дали не е крива гумата и джантата и от вибрациите да ги разхлабва, но само на предна лява ... много съмнително. Пробвай да смениш гумата с някоя друга - размяна на двете предни или със задна лява, ако гумите имат посока.

Потребителски аватар
passatfen
Автомобил: Vw Golf Mk7
Двигател: CLHA++
Контакти:

Мнениеот passatfen » Вто 17 апр 2012 11:50

и при мен го има този проблем
колкото и да ги стягам пак след 1000-1500 километра се развиват
джантите са оригинални ббс от мк2 преди бях със оригинални болтове сега съм със по дълги такива и пак го има проблема
при железарките не мърдат :roll:

Потребителски аватар
Zerga3GT
Автомобил: Golf A3
Двигател: ABU 94
Контакти:

Мнениеот Zerga3GT » Вто 17 апр 2012 11:54

А болтовете какви са, конус или ябълка и на каква джанта ги слагате.

Потребителски аватар
passatfen
Автомобил: Vw Golf Mk7
Двигател: CLHA++
Контакти:

Мнениеот passatfen » Вто 17 апр 2012 11:57

Оригиналните бяха ябълка по-къси а сегашните са конус по-дълги 1см
а джантите са тези:
Изображение

Потребителски аватар
miro_hack
Автомобил: Golf 2 KR ITB + Passat 7
Двигател: Cffb

Мнениеот miro_hack » Вто 17 апр 2012 11:58

Конусите на болта и на джантата може да не отговарят...

С годините на използване,конуса на болта който ляга в конуса на джантата може да се е износил и да не заклинва правилно.

Намери си комплект нови болтове за джантите и виж как ще е.

Маркирай болтовете по някакъв начин,примерно с капка боя, и виж дали някой не се опитва да те претрепе,след което го хване и го прегази...

В стария сервиз ми се случва 3-4 пъти на VW Sharan с не оригиналните му лети джанти.
Стягам му болтовете на ръка с малка кръстачка,след време се налага да ги развъртам с двуметрово рамо.
Така 3 пъти и всички си мислеха,че аз стягам като идиот.
Накрая лично човека си ги стегна на ръка за да е сигурен,че не са престегнати.
След 2 месеца пак искарахме голямото рамо,защото пак болтовете бяха като заварени!
В крайна сметка констатирахме,че по някакъв начин болтовете се самозатягат,направо самозаваряват !

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Вто 17 апр 2012 12:12

Най-лесно според мен ще се стане по следния начин:без да сваляте гуми,джанти крикове и т.н.-сваляш от другите три джанти по един болт,и ги разменяш с трите болта на "хлабавата" джанта....Ако в последствие пак ти направи номер,поне ще знаеш че не е от болтовете!

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Вто 17 апр 2012 12:43

И на мен ми се случи тоя филм, най-общо казано "летите джанти искат по-яко стягане", защото при железните се създава едно постоянно напрежение наобратно, а алуминиевите - не. Поне така каза автомонтьора като спря да се смее :) Даже ми каза стягаш докато се чуе характерния звук от стягане. Възпротивих се дали ще мога да си ги отвия след време ако спукам гума на пътя, но той беше категоричен, че това е начина.

Потребителски аватар
Zerga3GT
Автомобил: Golf A3
Двигател: ABU 94
Контакти:

Мнениеот Zerga3GT » Вто 17 апр 2012 12:46

azrod написа:И на мен ми се случи тоя филм, най-общо казано "летите джанти искат по-яко стягане", защото при железните се създава едно постоянно напрежение наобратно, а алуминиевите - не. Поне така каза автомонтьора като спря да се смее :) Даже ми каза стягаш докато се чуе характерния звук от стягане. Възпротивих се дали ще мога да си ги отвия след време ако спукам гума на пътя, но той беше категоричен, че това е начина.

Да ама алуминия се мачка и няма как да стегнеш "докрай" освен това и на джантите си има на колко Нм да стягаш и всичко над допустимото е излишно да не кажа опасно.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Вто 17 апр 2012 12:51

passenger написа:..след преглед на място се установява че болтовете на предна лява гума са развити и почти с оборот и половина..

passenger написа:..и е винаги предна лява..

Господа, става дума за конкретно колело. Ябълки, конуси, твърдости на метали....би следвало да се разхлопат всичките колела на колегата. :screwy

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Вто 17 апр 2012 12:54

Ми да де, стяга повече и пробва дали ще се разхлопа пак, защо да сменя болта, не са ли му износени всички болтове или само на предните джанти се износват ?

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Вто 17 апр 2012 13:26

Аз бих си взел 4-ри оригинални болта от някоя автоморга(само им оглеждаш състоянието), обикновенно не искат пари, :да: а и тук във форума имаме колега с такава.
Преди години ми се беше случило подобно нещо на едно от предните колела, но го отдадох на пропуск при затягането.

Потребителски аватар
miro_hack
Автомобил: Golf 2 KR ITB + Passat 7
Двигател: Cffb

Мнениеот miro_hack » Вто 17 апр 2012 13:43

bobocamaro написа:
passenger написа:..след преглед на място се установява че болтовете на предна лява гума са развити и почти с оборот и половина..

passenger написа:..и е винаги предна лява..

Господа, става дума за конкретно колело. Ябълки, конуси, твърдости на метали....би следвало да се разхлопат всичките колела на колегата. :screwy

Ами не,просто предния собственик е изпогубил някъде половината болтове и ги е окомплектовал с каквито е имал и сега човека си пати..

Или джантата е заменена по същия начин, с подобна ... ;)

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Вто 17 апр 2012 20:28

Нееее .... болтовете са сферични/ябълковидни и са си от фашиста ... докарах я от Германия, всичко в тази кола което съм свалил просто си личи че е било хубава част, а каквото съм сложил, пак впоследствие съм сменил.
Та на темата ...

Както казах проблема е винаги на предна лява гума и на двата вида джанти. Летите аз съм си ги купил (втора употреба), но вече трета или четвърта година ще ги карам, болтовете са същите ...

Това което ми прави впечатление че на десните гуми, болтовете няма как според мен да се развият, понеже при движение посоката на отвиване ще е обратна на тази на движение, докато за лявата страна това не важи. Не знам дали съм прав, но със сигурност ми е правило впечатление както казаха колега по-горе, че завити на ръка после с дълго рамо се отвиват.

Ще последвам обаче съвета ... понеже имам по един секретен, то имам в излишък 4 болта които не са ползвани поне няколко години, така че ще взема утре да ги сменя.

Върни се в “Passat”