Здравейте колеги!
Имам да сменям преден десен горен носач.
Искам да попитам лесно ли се сменя само той?
Нужно ли е да се свалят всички носачи от дясната страна за да се смени?
Предварително благодаря!!!
Лесно ли се сменя само един от предните носачи на В5,5???
- zdrash
- Автомобил: Touareg 7P
- Двигател: CVWA
Re: Лесно ли се сменя само един от предните носачи на В5,5???
Сваля се амортисьора - иначе болта който държи предния горен носач няма как да излезе (задния може).
(поне на Б5 е така)
Успех
(поне на Б5 е така)
Успех
-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ако няма усложнения,за около 1 час.Сваля се целия амортисьор-не е толкова страшно колкото изглежда. Елементарно е,но има изисквания които трябва да се спазят,като например ъгъла под който трябва да се монтира новия носач. 

- joro^
- Автомобил:
- Двигател:
Колега би ли разяснил за този ъгъл на монтиране.
-
- Автомобил:
- Двигател:
За същото става въпрос,само че си помислих,че без снимка по лесно ще се разбере за какво става въпрос ,като се употреби "ъгъла на носача спрямо амортисьора".Между другото в ръководството от което аз гледах,това растояние беше дадено 55мм+2.В домашни условия ми се вижда почти невъзможно да се измери с такава точност.Аз направих следното-след като извадих амортисьора,свалих предния носач,сложих новия и го нагласих по задния,след това смених задния и го нагласих по предния и нещата мисля че се получиха.А относно това да се затягат в работно положение-срещал съм го някъде из форумите,но не и в техническата литература,затова не знам дали този начин е правилен и какво се получава.
- vasko__2
- Автомобил:
- Двигател:
Проблема е в болта ,който минава през шенкела и държи двете горни рамена към него.Обикновено е запекъл здраво и става ужасно,
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
В ръководството го дават,ама за нова кола,а не за кола с провиснали пружини
това много измества ъгъла,по който застава носача и ако направиш 10 такива коли,ще имаш 10 различни ъгъла 
Затова принципът е,че всичко се стяга в работно положение,така,както ще работи. Това със затягането на единия носач по другия също е вредно,защото не знаеш дали предния път са стегнати правилно и дали няма да стегнеш и новите на криво.
горните два болта ако са сложени както трябва (отвън облтовете,отвътре гайките),не излизат без да се свали амортисьора (аз поне не съм успял).Най-големия проблем е именно болта,за който каза и колегата - дългия,който крепи двата горни шарнира към шенкела.На 10-тина коли вече ми се налага да свалям целия шенкел и на пресата да избивам болта по 1-2см,да го режа през отворите и така да си играя по 2 часа. Когато сглобяваш - задължително си слагаш новите болтове,които трябва да имаш в комплекта с носача,както и обилно омазваш навсякъде,където пипаш с медна смазка,за да не запича повече и после да е по-лесно.

Затова принципът е,че всичко се стяга в работно положение,така,както ще работи. Това със затягането на единия носач по другия също е вредно,защото не знаеш дали предния път са стегнати правилно и дали няма да стегнеш и новите на криво.
горните два болта ако са сложени както трябва (отвън облтовете,отвътре гайките),не излизат без да се свали амортисьора (аз поне не съм успял).Най-големия проблем е именно болта,за който каза и колегата - дългия,който крепи двата горни шарнира към шенкела.На 10-тина коли вече ми се налага да свалям целия шенкел и на пресата да избивам болта по 1-2см,да го режа през отворите и така да си играя по 2 часа. Когато сглобяваш - задължително си слагаш новите болтове,които трябва да имаш в комплекта с носача,както и обилно омазваш навсякъде,където пипаш с медна смазка,за да не запича повече и после да е по-лесно.

-
- Автомобил:
- Двигател:
А това за стягането в работно положение важи ли и за долните носачи ? Питам защото в петък сменях ляв долен заден и го стегнах както си висеше във въздуха.Ще има ли полза ако сега отпусна и стегна на ново тампона в работно положение или вече се е усукал ?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Моите си бяха оригиналните и предполагам че в завода са ги сложили правилно.А относно болтове и гайки(в смисъл клеясване,запичане и т.н.)не съм имал никакви проблеми. 

- Rosenirs
- Автомобил:
- Двигател:
Станимир 45 написа:А това за стягането в работно положение важи ли и за долните носачи ? Питам защото в петък сменях ляв долен заден и го стегнах както си висеше във въздуха.Ще има ли полза ако сега отпусна и стегна на ново тампона в работно положение или вече се е усукал ?
Колега целта за стягане в работно положение важи за всички носачи,защото иначе се усуква тампона и има голяма вероятност да се скъса.
- dancing_niki
- Скиора
- Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
- Двигател: CASA
Ако нямаш болтове влизаш в ЕТКА и им сваляш размерите и после си ги купуваш с якост минимум 10.9, може по една шайба да подложиш на главите на болтовете, а гайките законтрящи с шайба, незнам точно как се наричат такива гайки. Ако се сменя целия комплект, крепежите за цялото окачване е около 50 лева. Всичко в работно положение и медната смазка е задължителна, но ако не се прекалява със затягането на болта който крепи двата носача към шенкела няма проблеми да излезне. Болта се вади със скоба или подобно приспособление, а не се ръчка в отворите за да се разделечат и да отпуснат. После може леко да се почисти отвора за болта и след смазката няма да има проблеми при повторна подмяна.
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Joto50 написа:Моите си бяха оригиналните и предполагам че в завода са ги сложили правилно.А относно болтове и гайки(в смисъл клеясване,запичане и т.н.)не съм имал никакви проблеми.
Да,ама тогава Пасат-а ти е бил поне 3-4 см по-висок и тогава са били както трябва,обаче към днешна дата,пружините са се сплескали и колата вече има различна стойка