Старата тема с гумите на нов глас

Техническа и сервизна информация за Passat
zdravko_stoev
Автомобил:
Двигател:

Старата тема с гумите на нов глас

Мнениеот zdravko_stoev » Чет 07 дек 2006 16:51

Като на новобранец ми отива и да задавам и същия тип въпроси :D !Моля да бъда извинен за което!Прочетох коментари по въпроса и все пак не намерих за себе си еднозначен отговор.Влязох и в сайта с препратката за автогуми и каталога за пасат в www.auto.ru там пък единия размер не се харесва за пасаторчето по спесификация ,а точно те не ми се махат!Значи пасатора го взех обут с 185/70/14 отзад летни Мишелин и за поне 2 сезона гуми и отпред с 185/65/14 Ласса за поне един сезон също летни гуми!Предполагаемия ми пробег е около 5-7 х.км от които 1-зима и 5-6 лято !Какво бихте ме посъветвали уважаеми колеги знаещи! Разбирам ,че много ми става ,но при среща ще се отчета подобаващо :wink:

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sunny » Чет 07 дек 2006 16:55

А какъв е въпроса ти? :gruebel

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Чет 07 дек 2006 16:59

Sunny написа:А какъв е въпроса ти? :gruebel

Благодаря за хубавия въпрос от негово име :lol: :lol:

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Чет 07 дек 2006 17:21

Нямам нищо против да опитаме Силистренска кайсиева, мисля че такава правите по тоя край,но все пак ако имаш желание кажи си и въпроса.

zdravko_stoev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_stoev » Чет 07 дек 2006 18:06

Соори,с кайсиевата нема проблем ,пък и аз нема да съм капо :wink: .
Какво да направя -да търся 185/70/14 или да взема 185/65/14 /говоря за отпред/!Какви да бъдат при тази ситуация с пробега- зимни, летни или така наречените всесезонни,нови или почти :D .А и финансовата страна на въпроса както винаги не е без значение!Въпросите май станаха повече от един де, ама дилеми мам...
,щото требе да им намирам решение ,а в разговори с приятели си е типично по български -колкото люде толкова акъли :( .Аз и сега не очаквам еднозначни такива :D ,ама се друго си е да питаш отбора на знаещите и натрупали личен опит нали :wink:

Потребителски аватар
Теодор
Двигател:

Мнениеот Теодор » Чет 07 дек 2006 18:24

За твоя Пасат трябва да са 185/65/14 но за твоя случай ако зимата караш колата само когато е сухо ама наистина само тогава купи си тъй наречените всесезонни нови и ги сложи отпред а тези които са сега отпред отзад. Все пак си е по добре да са с един размер. Но ако мислиш да я караш зимата при всякакви условия не си прави експерименти и купувай зимни гуми.

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sunny » Чет 07 дек 2006 18:38

При всички случаи не бих искал да се завърти насреща ми с летните гуми, дори и това да му е единственото излизане през зимата.
Недай си боже насреща му да не е ламарината на колата ми, а детето на някой.
Който си има брада да си търси и гребенче - ако искаш да си караш колата зимата, си купи зимни гуми, ако не - има и таксита.
За размера ти е казал колегата, въпреки че пасата понася и 185/70/14 - това вече не е така фатално и лятото можеш да си ги доизтъркаш.

zdravko_stoev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_stoev » Чет 07 дек 2006 19:31

Добре значи за отпред ще да са зимни и аз си го мисля!Понася 185/70/14 казваш , за отпред и това добре ,защото ми се ще да са един размер пък и така прочетох и аз нещичко по въпроса/макар че е нещо дефицитен малко/!Колебанието остава /тъкмо щото са за отпред/дали да са почти нови :D ,щото при този пробег ще ги износя ако са нови- точно след 30г, :wink: !

zdravko_stoev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_stoev » Чет 07 дек 2006 19:41

Между другото ,от две седмици наблюдавам с какви гуми са обути автомобилите/нали ми е тръпка и за това/,просто не е за вярване с какви галоши кара народа и то в зимен сезон все пак!Боже как е възможно такава беднотия да докарала народа до там ,защото аз за себе си просто нямам друго обяснение :cry:

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Чет 07 дек 2006 21:41

Не е беднотия толкова, ами акъл - всеки се пише умен и разбиращ. И затова стават такива неща като в Бяла тази вечер, и хиляди други примери има. И защото няма контрол - като те спре КАТ /или какъвто там орган е/, и те обръсне с глоба колкото ти струва колата /няколко хиляди лв./, никой няма да пита какви гуми да сложи, ами сам ще тича да си купува нови, и според сезона. А не с 20 лв. за почерпка да мине. Никой не си прави сметка за последствията, всеки си казва "това на мен не може да се случи".
Сега по въпроса на колегата. В жабката трябва да има зелепен стикер - какъв размер гуми, какво налягане. Като вземахме на баща ми Пасат-а, беше с 2 гуми 185/60/14, и 2 - 185/65/14 - летни. Караме го още така - от време на време разменяме предни - задни. Освен това ни подариха 2 бр. 175/70/14 - зимни, но карани и през лятото. Взехме още 2 същите - нови. Мога да покажа на всеки каква е разликата в състоянието им. Поради това, че предните са нови, колата никога не е имала проблем през зимата /въпреки че е доста ниска/, а до скоро се караше почти ежедневно, и не само в града.
Съвет към колегата zdravko_stoev /ако позволи/ - предполагам от четеното до тук, че не си карал много досега. Зимата в Добруджа не е шега за шофьорите - и ако наистина мислиш да използваш колата си и през този сезон, вземай нови зимни гуми. Не се притеснявай, че няма да ги износиш - можеш да ги продадеш. И още 1 съвет за зимата - ако не пълен резервоар, то поне 60%, плюс въже, лопата, вериги.
Лек и безавариен път !

zdravko_stoev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_stoev » Пет 08 дек 2006 8:15

Ами благодаря за отговорите колеги ,внимателно ги прочетох и ще имам в предвид съветите ви!За мен бе важно да зная ,че може да сложа 185/70/14 отпред/а за пасата ги няма в спесификацията за гуми указани от производител/ !Второто за взесезонните гуми общо взето зная ,че преобладаващото мнение е против тях във форума и има логика за така наречения балтон през лятото и джапанки през зимата ,с две думи компромис е!
Леки и безаварийни!

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Мнениеот K22 » Пет 08 дек 2006 8:39

Sunny написа:При всички случаи не бих искал да се завърти насреща ми с летните гуми, дори и това да му е единственото излизане през зимата.
... въпреки че пасата понася и 185/70/14 - това вече не е така фатално и лятото можеш да си ги доизтъркаш.

Аз пък през лятото на един завой се олюлях със гумите останали ми от Вектрата, за това си карам вече със предписаните от завода гуми :!: За всички други размери тук е истината http://www.avtogumi.com/-Надявам се че си грамотен :wink:

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пет 08 дек 2006 10:45

Стандарта е 185/65/14. Ако вземаш различни, гледай разликата да не е голяма. По-високи може да опрат в калниците при натоварена кола например, особено отзад. По-ниски за нашите пътища са мазохизъм.
Ако ще слагаш различни по ширина, имай предвид че или трябва всички да са еднакви, или по-широките да са отзад.

Зимата не бива да се кара с летни, както и лятото с зимни. Или караш с подходящи за сезона или с всесезонни, ако не ти се занимава постоянно с гумаджии.

Всесезонните са подходящи ако имаш по-сериозен опит, ако караш преимуществено по добри пътища без да се правиш на състезател, а също и ако караш *много*.

Последното е важно защото всесезонките си губят качествата ако остареят много, т.е. не са подходящи за хора които карат рядко колите си. Ако обаче караш яко са добър избор защото бързо ги изтъркваш и сменяш с нови.
Но това е вечен спор, в който аргументи има и "за" и "против". Аз за себе си съм избрал всесезонките. :-)

Потребителски аватар
Теодор
Двигател:

Мнениеот Теодор » Пет 08 дек 2006 10:52

Още нещо колега доста често ефтиното излиза доста скъпо защото аз в началото като взех колата също по финансови причини взех 2гуми втора употреба за отпред който бяха с добър грайфер но ги карах точно 2седмици защото започна да ми вибрира предницата и да дърпа настрани като се оказа че и двете са леко криви. Така че най добре помисли за нови. А да ти кажа също че Пасата си е доста тежичък и ако отзад оставиш чисто летни гуми задницата ще ти се разхожда по зовоите особенно ако спускаш баир нищо че е с предно задвижване. Та добре си прецени нещата.

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Пет 08 дек 2006 22:17

на Пасат дават 185/6014 или 195/50/15 така че продължамвай да избираш аз карам 195/60/14 ....

Върни се в “Passat”