Климатроник Пасат Б5 не духа студ

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
skolex
Автомобил:
Двигател:

Климатроник Пасат Б5 не духа студ

Мнениеот skolex » Съб 09 юни 2012 17:31

Здравейте, колеги. Проблемът като цяло е, че климатроникът не духа студено или поне не достатъчно студено. Ето детайлите:
1. На дисплея на климатроника стоят сибирските -51 градуса без значение дали навън е -20 или +40. Съответно няма как компресорът да се включи и да задуха студено.
2. От време на време, когато не съм палил колата няколко часа тези -51 градуса се заместват от реалната температура, и то доста точно, защото тя отговаря на градусите , които показват в интернет за темп на въздуха в момента. Лошото е, че ако ми се наложи да загася колата, при повторно запалване дори след 1 секунда, пак се появяват омразните -51 градуса.
3. Когато на дисплея се виждат реалните градуси, компресорът се включва(или поне се чува цъкането и се завърта втората перка зад бронята), но.....не духа особено студено, особено ако съм оставил колата на слънце и се е нагряла до 45 градуса. Тогава едва след 10 15 минути движение леко започва да се усеща хладен въздуха, но дори да шофирам часове наред и дори да съм сложил да дууха на 18 градуса, никога не духа мраз. Все пак е една идея по - хладно отколкото без компресор и на ЕКОН режим.
4. Виждал съм на приятели със същия пасат как работи климатроника и когато е включен да духа студено отпред се чува някакво много силно виене точно зад предната броня, сякаш вътре се върти втори двигател. Чувал съм го на всякакви коли с климатроник, а на моята едва веднъж откак я имам и точно тогава случайно духаше мраз. Това беше преди 2 години. Това виене изчезна при първото изгасяне на колата и повече не се появи.
5. Направих си диагностика на климатроника с рецирк. и екон, единствената грешка, която ми даде е 30b, демек външен датчик на предна броня. Ако направя теста в момент, когато показва точната темп, тази грешка я няма и ми дава 444.
6. Направих си и ОБД в движение и каналите, които са с отрицателни темп са : 4, 5 и 40, а с отрицателни стойности са 17, 22(макар че не знам на тези канали дали това са градуси)
Записал съм си стоййностите на всички канали, така че ако на някой му говорят нещо, мога да ги напиша и да каже дали стойностите са референтни.
Наясно съм, че това едва ли е проблем , който може да се оправи пред блока от неспециалист като мен, но поне да споделите някакви идеи какво може да е, а и ми стана странно, че съм чувал, че точно този датчик и тези -51 градуса са редовен проблем на Б5, а в целия форум не намерих нито една тема, в която да е обяснено нещо точно за такъв тип проблем. Така че реших , че може и да е полезно.
Само да добавя, че въпросният датчик съм го сменял без никакъв ефект, пак си показваше -51 градуса и се ядосах и го върнах. А фреонът съм го проверявал при същите симптоми, вярно преди 2 години, но си беше в норма.

Потребителски аватар
Golf`mafia
Автомобил:
Двигател:

Re: Климатроник Пасат Б5 не духа студ

Мнениеот Golf`mafia » Съб 09 юни 2012 17:38

Мое предположение специално за датчика е проблем с инсталацията на този датчик .Като начало може да обърнеш внимание на самата букса на датчика и кабелите излизащи от нея.

Потребителски аватар
skolex
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот skolex » Съб 09 юни 2012 17:42

Благодаря ти за мнението, но дори да е прецакана буксата, тогава това пак не обяснява защо не духа студ, когато се самооправи и покаже реалната темп. Може проблемът да не е само 1.

Станимир 45
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Станимир 45 » Съб 09 юни 2012 17:57

Не ти е проблема датчика ,моя също е изгорял и си ми показва външна температура и климата си ми охлажда нормално.Колегата zfa каза ,че показаниято на външната температура на климатроника се изчислява средно аритметично от 3 датчика ,така че ако ти е отпаднал 1 пак си отчита.

Потребителски аватар
skolex
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот skolex » Съб 09 юни 2012 18:03

Температурите от другите датчици са ми точни, поне така ми показват тези канали от ОБД, които покават техните показания. Всички температури са положителни и то съвсем точни. Тогава каква е логиката да не може да ми изчисли някаква темп само от тях, дори и външният да не е бачка? Пак остава въпросът защо не духа студено дори при точна темп. Явно проблемът е другаде наистина. Дано някой по - компетентен се включи :)

Върни се в “Passat”