Пасат Б3 1.8MI 92г. - проблем с охлаждането

Техническа и сервизна информация за Passat
vesko_jordanov
Автомобил:
Двигател:

Пасат Б3 1.8MI 92г. - проблем с охлаждането

Мнениеот vesko_jordanov » Съб 08 окт 2011 8:51

Здравейте !
Карам Фолк.Пасат 1.8MI 92г. и преди два дена взе много да загрява . Термостата беше задържал и го смених. Обаче сега като карам отново загрява и не включва перката . Забелязах , че като работи на място двигателя си включва перката , а като тръгна и развия някаква скорост , пример над 2000 оборота(70-80км/ч) двигателя загрява и не се включва перката ,а като намаля скоростта слабо почва да се охлажда, тогава спирам на място изчаквам малко да се охлади отварям капачка ( и нея смених) паля - загрява си включва перката на отворена капачка и всичко си е 6 , но като тръгна пак същият проблем . Има и проблем с губенето на вода , маслото си е наред няма му нищо .
Майстори казват , че загряването и губенето на вода по този начин било гарнитура на главата .
Друг ми вика, че нищо и нямало на гарнитурата а загрява така защото можело водната помпа да е износена и да не може да насмогне да върти водата при високи обороти , а водата можела да се губи от испаритела на газовото. Трети ми казва , че помпата си е наред и не можело да губи вода от испарителя , трябвало да отворим двигателя за да е сигурен каква е повредата
Чудя кое да правя :banghead: :banghead: :banghead:

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Re: Пасат 1.8MI 92г. - проблем с охлаждането

Мнениеот vasilb » Съб 08 окт 2011 17:04

Какъв термостат взе? Ако е за 8-10лв. ... май ще правиш същото упражнение. Провери кога отваря и затваря. Когато колата се движи има по-голямо триене и съответно повече топлина. Термостатът не отваря достатъчно и колата загрява. Като спреш триенето намалява много и отделяната топлина също и колата, вече с намалена способност да се охлажда, все пак успява да се охлади до нормални работни температури. Друго, което ме шашна е, че можеш да отвориш капачката на загрял двигател?!? Има проблем! Ако аз отворя моята ще влезна в интензивното с не-знам-си-колко % изгаряния от изливащата се под налягане охладителна течност. Това са само част от възможните причини. Изобщо не бързай с каквито и да е ремонти и т.н. Маркучите твърди ли са на пипане, меки ли са? Има доста изписано за охлаждането на този модел. Потърси с търсачката! :)

vesko_jordanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vesko_jordanov » Нед 09 окт 2011 8:06

Термостата е Valeo - 22лв. взех го за хубав . А капачката я отварям след като спра колата около 4-5мин и изпуска съвсем малко въздух и малко течност но не пръска много . Тук един майстор ми каза , че не можело капачката да е отворена и да се включи перката защото пасатите работили на налягане . най-интересното е , че когато е в движение колата загрява и перката не се включва , спра ли на място маркучите не са много твърди , но за да се включи перката трябва да отворя капачката да запаля да изчакам да се включи , тогава затварям - чакам да се включи поне още веднъж и тогава тръгвам - минавам около 3-4км и колата почва да загрява към 110 градуса и като спра перката не се е включила , а на място се включва малко преди 90 градуса и на няколко пъти ми се включи на място на 70градуса .След като четох из форума мисля да сваля всички маркучи и да почистя цялата система, да намеря термометър и да пробвам да видя той какво ще покаже.
Днес един майстор ми каза ,че ставало така от гарнитурата , понеже като работел двигателя на място гарнитурата не надувала толкова много , а като съм карал гарнитурата надувала система и правила въздушна тапа на термостата и той не можел да отвори . А в същото време свещите са добре и двигателя си работи нормално при отворена капачка на казанчето .
А дали има течове на вода разбрах по следния начин . Взех боя за яйца - червена разтворих я добре и я налях в двигателя и след 15мин работа на място изгасих двигателя и го изчаках да се охлади и там където имаше теч стана червено - маркуча на водната помпа е бил спукан и едно съединение от двигателя при движение пръскал на двигателя и от там се изпарява .Така отстраних течове.
Но водата продължава да се губи
Ако установя скоро повредата ще я опиша подробно

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ARusev » Нед 09 окт 2011 10:56

vesko_jordanov написа:Чудя кое да правя :banghead: :banghead: :banghead:

Преди да разпарчелиш двигателя :lol:, провери с подходящ термометър реалната температура на двигателя (като я мериш на главата му, в някой от отворите там. След това вече ще решиш какво да правиш, или кого да черпиш.

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Нед 09 окт 2011 15:36

Вземи от някой, който няма проблеми с охладителната система, капачка и пробвай как ще е. Много ме съмнява, че е от нея, защото на горещ двигател да я отваряш ... :roll:

vesko_jordanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vesko_jordanov » Вто 18 окт 2011 9:25

И на края отворихме двигателя и какво да гледаме - гарнитурата издухана и е духала към водата , а загубата на вода е била от гарнитурата на изпускателните тръби - от там е текло на колекторите и се е изпарявала водата. Днес ще шлайфаме главата и ще затваряме . Ама в това грозно време ще намръзнем , че и виното още не е превряло :beer

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Вто 18 окт 2011 15:34

Поздравления за колегата. Не автомонтьор, а автомонтьор-та дрънка. :beer
Колега виж да не си се подвел. По принцип прокапва от към входящия колектор, понеже е отопляем и минава антифриз през него. След това мокри изходящия и като се загрее, директно го изпарява.

Потребителски аватар
ericmax
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Пасат Б3 1.8MI 92г. - проблем с охлаждането

Мнениеот ericmax » Нед 24 юни 2012 19:49

Да използвам темата да питам.Преди 4 месеца купих Пасат 1,6 75 коня бензин/газ- 90 год . Струва ми се ,че много бързо взе да вдига температура.Вярно ,че е лято и навън е 30 градуса, но нормално ли е за 15 км да стига до 90 и да включва перката...
Преди горещините за 10 км стигаше до към 70-80.... Нивото държи по средата и не съм забелязал да капе или тече...
Ще очаквам съвети.Мерси

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Нед 24 юни 2012 20:05

Колега, наскоро имаше същата тема, нормално е да ти загрява бързо. Ако всичко ти е наред и не се губи антифриз.

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Нед 24 юни 2012 20:49

ericmax написа:Да използвам темата да питам.Преди 4 месеца купих Пасат 1,6 75 коня бензин/газ- 90 год . Струва ми се ,че много бързо взе да вдига температура.Вярно ,че е лято и навън е 30 градуса, но нормално ли е за 15 км да стига до 90 и да включва перката...
Преди горещините за 10 км стигаше до към 70-80.... Нивото държи по средата и не съм забелязал да капе или тече...
Ще очаквам съвети.Мерси

ако загрява бързо,не прегрява и не губи течност,както ти каза..какво по-хубаво от това ? радвай се на колата си :beer

Потребителски аватар
ericmax
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ericmax » Вто 26 юни 2012 13:25

:beer БЛАГОДАРЯ на колегите за инфото - живи и здрави

Върни се в “Passat”