Пасат Б3 поставяне на климатик

Техническа и сервизна информация за Passat
palerider
Автомобил:
Двигател:

Пасат Б3 поставяне на климатик

Мнениеот palerider » Пет 13 юли 2012 0:47

Здравейте колеги,
от 1 седмица съм горд собственик на Пасат Б3 1,8 ABS 91г. с газова. Намерих колата много изгодно и отлично поддържана. И за това я взех. Но имам един проблем - няма климатик. Аз съм от Пловдив и не знам как са нещата в другите градове но тук жегата е непоносима. Много ми се иска да си сложа един климатик на колата. Но за съжаление не съм изобщо в час с тези неща и за това искам да попитам вас. Има ли възможност това да се направи (макар и с малко повече пари). Така или иначе вече съм купил колата а и си ми харесва много. Но през деня имам работа в града и е ужас да се пътува. Та дали е възможно да се получи тази екстра и евентуално има ли някой в околията, който може да го инсталира? Аз лично нямам познанията да направя такава сложна процедура и за това съм готов да си платя. ( в рамките на разумното разбира се). Много ще съм благодарен на всяко мнение и съвет от ваша страна.

Поздрави.

Потребителски аватар
slav
Автомобил:
Двигател:

Re: Поставяне на климатик на Пасат Б3

Мнениеот slav » Пет 13 юли 2012 9:02

Честито Ви и за двете коли - твоята и на брат ти, че гледам същата тема си пуснал и в раздела за голф само че за другата кола. Как ги купихте тия коли едновременно две, че и двете без климатици :D Колега коментирана е темата многократно във форума, има доста теми които могат да бъдат намерени с търсачката. Общо взето генералният извод от всичко изписано по форумите е следният: да, може да се монтира климатик, и на пасата и на голфа, но е нерентабилно. По добрият вариант е да се търси направо същата кола но с климатик. Ако бяхте задали въпроса преди една седмица т.е. преди да ги купите, щеше да е по-добре. Но сега ..... Вариантите според мен са следните:
1. Продавате колите и търсите такива с климатик (малко трудно след като тъкмо сте ги купили ама....)
2. Карате си ги така докато ви поомръзнат и тогава минавате към т.1 :lol:
3. Минавате на вариант монтиране на климатици ама .... много тегава работа, голям панаир е и до колкото разбирам никак не се връзва сметката особено за тия стари коли (потърсете, теми има за монтаж на климатици) ... ама то нали кеф цена няма :D

palerider
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот palerider » Пет 13 юли 2012 9:16

Благодаря,
да заедно ги взехме по някаква случайност. Наистина колите са прекрасни и в отлично техническо състояние. Аз и за това исках да видя възможно ли е да се подобрят с тази екстра. Търсих подобни теми, но явно съм ги пропуснал в невероятно богатият избор от теми, които ми излезнаха като написах в търсачката. За това и написах нови теми по въпроса. А за сметката - до определена сума мисля, че донякъде е оправдано да я дам, защото това за момента е единственият кусур на тези коли, който съм забелязал. Успях да видя няколко мнения на колеги от форума, които са си сложили климатици на пасатите, но са го направили сами. А и вероятно защото много си обичат колите, не са се изказали много негативно за това колко нерви и усилия им е коствало. За това и поясних, че сам не мога да си ги сложа и разглеждайки проблема в тази светлина се чудех, дали може да се намери някой майстор и за колко пари и нерви. Иначе видях, че тук има достатъчно оферти за пълен комплект климатик и за двете коли, който мога да купя.
Ще се радвам на още мнения по върпоса, защото още се двоумя за или против.

Поздрави

Потребителски аватар
plamen000000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот plamen000000 » Пет 13 юли 2012 11:46

Слав, стига стресирал човека, да монтажа на климатик е възможен втора ръка климатици бол, цената е в зависимост от състоянието и от това колко е на зор човека който продава климатичната инсталация, цените варират от 150 до 500 лв за климатичната уредба със всичко, аз си мисля че даже с малко повече късмет монтаж и инсталация биха ти излезли далече под 500 лв и ще се радваш на климатик - няма такъв кеф, собственик съм и на кола с климатик и на такава без, така че потърси в раздел продава и в подраздел автомобили на части, наскоро мярках колега си продаваше климатичната инсталация за 150 лв.Ако намериш инсталацията за тия пари дори си заслужава да отидеш до София при някой от клубните ни майстори за монтажа на системата, за да бъде той (монтажа) извършен адекватно и без грешка.

Потребителски аватар
slav
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slav » Пет 13 юли 2012 14:00

За "под 500 лева" със всичко (материали и труд) му го направи ти. Надейте приказва щуротии по тези форуми, да вкарвате хората във филми. Има много теми за такава интервенция във форума. Нека колегата да прочете, да види снимки, да помисли пък ако много му е мерак да почва. Най-добрия вариант е да намери същата кола, със същия мотор за донор ама със здрав компресор и здрави други части (кондензатори, изпарители, филтри,датчици,електроника и т.н.), пък тогава да намери квалифициран майстор за да му направи цялата история, за да има наистина климатик, а не само проблеми. Много хора го коментират насаждането на климатика но много малко го правят, именно заради това, че е нерентабилно и че крие много риск от последващи проблеми ако не се направи както трябва.
Иначе да прав си за това, че карането на кола с климатик е голям кеф. Моя голф също е с климатик и му се радвам вече 8-мо лятото.

Потребителски аватар
brad4edat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот brad4edat » Пет 13 юли 2012 19:34

Аз си монтирах сам климатик на B4. Смея да твърдя, че като ми казваха цена за климатик и монтаж е 1000-1300лв, си е баш толкова. Честно казано не съм си спестил 1лв. Много разправии, главоболия и време, когато това се прави от незапознат човек.

Мисля, че една сума от 800-1200лв. е съвсем реална, като цената да включва климатичната система и труда. Нека обаче операцията по монтажа да се извърши от запознати хора-сервизни майстори, за да имаш истинска зима в колата, а не есен.

:drunk

Последна промяна от brad4edat на Пет 13 юли 2012 23:54, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
slav
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slav » Пет 13 юли 2012 23:47

brad4edat написа:Аз си монтирах сам климатик на B4. Смея да твърдя, че като ми казваха цена за климатик и монтаж е 1000-1300лв, си е баш толкова. Честно казано не съм си спестил 1лв. Много разправии, главоболия и време, когато това се прави от незапознат човек.

Мисля, че една сума от 800-1200лв. е съвсем реална, като цената да включва климатичната система и труда. Нека обаче операцията по монтажа да се извърши от запознати хора-сервизни майстори, за да имаш истинска зима в колата а не есен.

:drunk

Е за това говорех колега. Добре, че се включи с реална ситуация за да има по-точна информация за колегата дето иска да слага климатици. Това вече е по-реалната цена на цялото изпълнение, без да се брои цената на "разправиите, главоболията и времето". И каква е сметката на кола дето струва най-много 2000 лв. да монтираш климатик за 1000-1200 лв., а в същото време същата кола (че даже и доста по-нова) но с климатик и то работещ да струва около 2500 лв.

Потребителски аватар
brad4edat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот brad4edat » Съб 14 юли 2012 0:02

Вярно е че цената не е никак малка, независимо от всичко обаче аз съм с 2те ръце ЗА, нека всеки, който е решил да слага климатик да не се чуди въобще. Климатика е невероятна системка към всяка кола, която ти дава страхотно удобств при возенето в една кола. Щом колата му харесва на колегата, нека слага климатик, въобще да не се чуди.
НО
Монтажа да се извърши от човек, който се занимава само с това!
Задължително да се промие системата с азот, да не се надува с разни компресори, да не се вкарва влага и вода, и повечко късмет! :)

Потребителски аватар
slav
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slav » Съб 14 юли 2012 0:37

brad4edat написа:Вярно е че цената не е никак малка, независимо от всичко обаче аз съм с 2те ръце ЗА, нека всеки, който е решил да слага климатик да не се чуди въобще. Климатика е невероятна системка към всяка кола, която ти дава страхотно удобств при возенето в една кола. Щом колата му харесва на колегата, нека слага климатик, въобще да не се чуди.
НО
Монтажа да се извърши от човек, който се занимава само с това!
Задължително да се промие системата с азот, да не се надува с разни компресори, да не се вкарва влага и вода, и повечко късмет! :)

Съгласен абсолютно колега :drunk Въпроса беше да не се говорят несериозни неща за "под 500 лв.", а да се каже истинска и реална такава, както и всички главоболия, проблеми и възможни рискове от цялата операция, за да си направи точно сметката колегата дето пита. С две думи да не се заблуждава, че ще изкара от джоба едни 400-500 лв. и ще натисне копчето и вътре ще е хлад. Иначе, пак казвам останалото е мерак,средства, сметка и риск.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Съб 14 юли 2012 8:14

за 1000-1200лв ще се купи цял пасат с климатик за донор.

за цена е трудно да се каже колко ще излезе. Климатика може и да го вземеш без пари, може и за 500лв да го купиш, толкова е относително. Това е част втора ръка, дето няма фиксирана цена

Монтажа също. Може и да излезе без пари, ако си го правиш сам, може и много пари да те одерат някъде.

За 1200лв може да се сложи климатик на б3, като се ревизира компресора, с нови: маркучи, трв, филтър дехидратор, нови радиатори(кондензатор и изпарител) + труд и зареждане

Потребителски аватар
Namesata
Автомобил: VW PASSAT USA
Двигател: KR 16V 9A

Мнениеот Namesata » Съб 14 юли 2012 9:06

Цената зависи от това колко си късметлия.
Дали няма да се наложи да сменяваш водния радиатор следователно покупка на маркучи
Дали всички части са здрави защото го взимаш в насипно състояние

Като взимаш климатик гледай да е на R134 а не с стария Р12 че е по труден за намиране и пълнене.

Климатика е 200лв
дехидратора е 50-100лв
монтажа е около 150лв
пълнене около 60-80лв
това е при положение че всичко с инсталацията е ОК.

Проблемите са запушено ТРВ,спукан маркуч,спукан кондензатор или изпарител,заминала гарнитура на компресора заминал компресор (в тази група повчти всичко е около 100лв)

Ако намериш кола с работещ климатик които можеш да тестваш ще ти излезне 500лв + -
100лв.

Потребителски аватар
brad4edat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот brad4edat » Съб 14 юли 2012 9:37

Прекалено оптимистично му описахте ситуацията на колегата. Дори и той да си го монтира климатика, пак няма да слезне под 800-1200лв. Такъв будала да монтира климатик за 150лв. на днешните пари, едва ли се е родил все още. Работата е много!!!!
Най добре е да даде да му мнтират климатика хора, които се занимават точно с това!!!
Иначе ще има есен а не зима в колата си после!!!!
Има доста тънкости и процедури дето се правят и спазват при монтажа. Хората къде от не знание, къде от липса на техника не ги правят и после се почват темите в форума "ама защо, ама неработи, ама..."

Нека да си монтира климатик, да не се чуди въобще!

И една препоръка от личен опит. Да купи климатик който е бил пълен или е пълен все още с фреон, до момента на покупката. Ако климатика е вече разглобен и е фърлен в някой двор без да е затапен херметически (всяка една част) а компресора не е напълнен с специално масло ДА НЕ ГО КУПУВА!Такъв климатик е вече безвъзвратно увреден най-вероятно (заради влагата и прахта)и не струва и 5 лв, освен ако не го предадеш за алумин на отпадаците :lol:

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Съб 14 юли 2012 10:52

brad4edat написа:Прекалено оптимистично му описахте ситуацията на колегата.
Най добре е ... хора, които се занимават точно с това!!!

не си даваш сметка, но в темата са писали хора, дето се занимават точно с това :wink:

достатъчно е да се монтира един електрически предно разположен вентилатор и системата заспива откъм работно налягане. От какъв да е автомобил, просто да пасне. И така автомоатично отпада необходимостта от смяна на водни радиатори и ала- бала...

Откъм ел част за коректната рабта са необходими един пресостат, термостат, и две силови релета за правилната работа и защита на системата. Останалото са изгъзици...

Потребителски аватар
Namesata
Автомобил: VW PASSAT USA
Двигател: KR 16V 9A

Мнениеот Namesata » Съб 14 юли 2012 12:09

не си даваш сметка, но в темата са писали хора, дето се занимават точно с това :wink:

Кои са тия я да си дигнат ръцете. mhihi

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Съб 14 юли 2012 14:57

Търси си пълен комплект, най-добре ако е сигурно, че е работил до последно. Аз го направих това с помоща на двама колеги тук преди почти 3-г. и съм доволен. Излезе ми малко над 900 лв., но се наложи да купувам втори компресор, воден радиатор, филтър-дехидратор и да платя на два пъти за пълнене защото системата беше престояла около половин година разхерметизирана в един сайвант. Оригиналаната система събира 1150 гр. и с добър фреон струва 115 лв.
Има доста теми за допълнителен монтаж на климатик.
search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=topics&keywords=%2B%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B6++%2B%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA++%2B%D0%913++

Върни се в “Passat”