Passat B5 1998г. 1.8T 20V - губи антифриз

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
JUSTICE_G
Автомобил:
Двигател:

Passat B5 1998г. 1.8T 20V - губи антифриз

Мнениеот JUSTICE_G » Нед 07 окт 2012 9:03

Здравейте, колеги. Откакто съм купил колата, постоянно доливам антифриз. За последните 1000 километра съм долял почти литър. Няколко пъти я карах на майстор, каза че от някакъв маркуч има теч, след което го смени, но нямаше никакъв ефект. Огледа и другите маркучи - не виждал нищо смущаващо. Каза че в краен случай щяло да е от гарнитурата на главата. За нея обаче прочетох че имала и съпътстващи симптоми, като например бял пушек от ауспуха, вода от него, вода в маслото и т.н. При мен подобни проявления няма.
Ако все пак се стигне до смяната и, каква е ориентировъчната и цена? Много работа ли се изисква? Къде да търся проблема, освен в нея?

До момента съм сменил капачката на антифриза с нова, огледал съм маркучите и самото казанче - от никъде не виждам течове. Когато майсторът свали кората на двигателя, всичко беше в антифриз и каза че било от този въпросен маркуч. Проблемът обаче е, че дори след неговата смяна, теч все още има, а не ми се струва много рентабилно и логично да доливам почти литър на 1000 километра.
Посъветвайте ме какво да правя.
Да пробвам ли с добавка за запушване на течове?

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: Губи антифриз Б5

Мнениеот zfa159 » Нед 07 окт 2012 13:39

Ако искаш да останеш без парно за зимата - сипи си добавка .Те В5 и без друго имат едно радиаторче...с поглед се запушва,камо ли ако лиснеш добавка и то някоя,която не става.
При литър на 1000км добавка няма да ти помогне,това си е як теч.Огледайте я от къде тече и го оправете - фланеца отзад на глава (с датчиците),предния радиатор,водната помпа и т.н...все слаби места за В5.Ако гори толкова антифриз през г-рата,досега да си разбрал 100% :)
:beer

Потребителски аватар
Alex_Heat
Автомобил: Audi TT
Двигател: 1.8T

Мнениеот Alex_Heat » Нед 07 окт 2012 17:28

Имах същия проблем със загуба на антифриз и при мен се оказа О-пръстен, както и разядени уплътнения на фланеца. Бих ти дал съвет да си решиш проблема възможно най-скоро, защото набутвацията с постоянното наливане на антифриз, няма да ти реши проблемите, а само ще ги отложи. Частите не са скъпи, просто трябва да се открие източника на теча. Ако е от 0-пръстена, то кажи на майстора ти, да ти сложи възможно най-плътен, за да държи както трябва.

danski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот danski » Пон 08 окт 2012 9:35

При мен смяна на радиатора оправи същият проблем.
Успех

Потребителски аватар
ziatev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ziatev » Пон 08 окт 2012 12:59

При мен също смяна на фланеца и три броя О пръстенчета решиха проблема. Фланеца се намира зад мотора образно казано и затова не го виждаш. Провери може и това да е.

Потребителски аватар
Peteff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Peteff » Пон 08 окт 2012 17:58

и аз го имам този проблем - явно е масов , кофтито е че от никъде не се вижда да тече . как се разбира дали е от този О пръстен ?

Потребителски аватар
JUSTICE_G
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JUSTICE_G » Вто 09 окт 2012 11:20

Вчера отново карах колата на малоумния майстор. Навежда се 1 час над двигателя отгоре и каза че всичко било сухо. Погледна някакъв тройник, в задната част на двигателя, погледна всички маркучи и каза че всичко било сухо. Същевременно, като я паркирам на място отдолу винаги се получава малка локвичка. А щом пусна парното и колата работи на място, вътре мирише на бензин и почти не се търпи.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 09 окт 2012 11:29

JUSTICE_G написа:Вчера отново карах колата на малоумния майстор.

Отиди при някой от форумните майстори да ти реши проблема.
JUSTICE_G написа:А щом пусна парното и колата работи на място, вътре мирише на бензин и почти не се търпи.

Това очевидно е втори проблем.

Потребителски аватар
Пешо2004
Автомобил: VW Passat Variant 5.5
Двигател: AVF 2004

Мнениеот Пешо2004 » Вто 09 окт 2012 13:12

Ако локвата не е от бензин,а е отпред около радиатора и малко зад него(ако имаш кора отдолу обикновено се стича назад), теча е ясно откъде е.Моя радиатор беше изгнил външно(при положение че колата е била 5г със заводския антифриз,и още 1г с антифриз от Еуратек) в двата му долни края , и почти през цяло в най-долната му част.И това на кола която сега ще стане на 8 години :cry:

Потребителски аватар
JUSTICE_G
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JUSTICE_G » Вто 09 окт 2012 16:44

Допълвам че в купето мирише най-много когато работи парното в режим ЕКОН. Ако съм на АУТО и вкарва студен въздух, миризми няма. Когато климатроникът е на режим "ОФФ", също няма миризми, но усещам нахлуване на топъл въздух от някъде.
Преди месец пък ми беше изчезнало парното в колата - нямаше никакво и духаше студено, дори и при настройка за 28 градуса. Карах я на майстор и каза че бил прочистил нещо и сега парно има, но като е пуснато, в режим ЕКОН, мирише в купето. Най-много мирише като работи на място /миризмата мисля че е на бензин/.

Потребителски аватар
Franto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Franto » Сря 10 окт 2012 23:31

Колега, ако имаш възможност свали кората под мотора и остави колата да пренощува на крик в сервиз. На другата сутрин вярвам ще локализираш антифризния теч.
Ако действително маркучите са сухи, то тогава би било редно да се насочиш към тапите по двигателя и техните уплътнения, както и пластмасовите елементи от охладителната система.
Този подход ми помогна да намеря и съответно отремонтирам моя теч, който далеч не беше толкова сериозен, както при теб.
Успех! :)

P.S.
Би било добре ако насочиш бензиновия ароматизатор в друга тема, че заглавието на тази не изглежда подходящо.

Потребителски аватар
JUSTICE_G
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JUSTICE_G » Пет 12 окт 2012 18:13

Колеги, смених майстора и има развитие по темата. Новият майстор провери тройника, който се намира при главата, зад двигателя, всички кабели, маркучи и съединения и наду системата, за да проведе тест. Оказа се, че проблемът е от някакъв маркуч, който е близо до газовия изпарител. При монтажа, газаджиите са го пробили или не са го стегнали хубаво. Отидох при тях и го стегнаха здраво, казаха да покарам така няколко дни и ако губело пак антифриз, щели да сменят изпарителя с нов. Гарнитурата на главата категорично беше изключена като вероятен проблем.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 12 окт 2012 20:07

JUSTICE_G написа:Колеги, смених майстора ...

Еее, най-сетне... Оправяй колата, че да приключва тая тема. :beer

Потребителски аватар
JUSTICE_G
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JUSTICE_G » Пет 12 окт 2012 23:59

Ще покарам няколко дни да видя дали има ефект от стягането на скобата и маркуча и ще пиша пак :beer

Потребителски аватар
JUSTICE_G
Автомобил:
Двигател:

Re: Губи антифриз Б5 - РЕШЕНО

Мнениеот JUSTICE_G » Вто 16 окт 2012 8:31

Колеги, бързам да се похваля, че проблемът с губенето на антифриз е решен. Вече няколко дни карам / минах 1000 километра/ и нивото не е мръднало дори с милиграм, за разлика от преди, когато за 1000 километра доливах средно около 1 литър. Както писах и преди, оказа се че при монтирането на газов инжекцион не е стегната скобата на маркуча, който отива към изпарителя и оттам е пропускало антифриз. Това беше установено след "надуване" на системата с въздух - оттам започна да изтича обилно количество антифриз. :beer

Върни се в “Passat”