Здравейте, колеги. Малко предистория за проблема:
Принципно сменям маслото си на около 10 000км, за който пробег колата никога не изразходва повече от 100-200 грама масло. 10 000 километра обикновено ги въртя за 4-5 месеца. Миналият месец смених маслото, видях че е на максимум и оттогава не съм го проверявал, защото знам че обикновено изобщо не го харчи. От 1 седмица обаче забелязах че в купето много мирише на масло, но все отлагах задачата да проверя нивото му. Днес откарах колата на майстор по друг повод и той е видял че целият двигател отдолу е обилно напоен с масло, а нивото му е на абсолютен минимум. Това означава че откакто е започнало да мирише /1 седмица/, аз съм карал почти без никакво масло в двигателя.
Проблемът бил в някаква скоба, която днес майсторът смени успешно. От нея било изтекло маслото.
До момента не съм усетил нищо смущаващо в работата на мотора. Всичко си е постарому.
Въпросът ми е как мога да разбера дали едноседмичното каране без масло е дало негативно отражение на двигателя?
Маслото вече е сменено и колата се държи перфектно, но все пак за 1 седмица съм навъртял над 500 километра и то почти без никакво масло в мотора?
Какво да проверя за да се уверя че всичко е наред?
Б5 1,8Т АЕВ каране без двигателно масло - последствия?
- Student_pravo
- Автомобил:
- Двигател:
- kr86
- Автомобил: Golf mk2
- Двигател: 1.6 automatic 1984 year
Re: Каране без двигателно масло - последствия?
Ако не ти е светила лампата за маслото значи нямаш проблеми.
Ти сам каза че е било на минимума а тя лампата светва доста под него
Ти сам каза че е било на минимума а тя лампата светва доста под него
- Student_pravo
- Автомобил:
- Двигател:
Слава Богу, не е светила, да. Дано всичко да е наред. А за турбото да се притеснявам ли, при положение че съм карал с толкова малко масло?
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Моя, вярно по- архаичен мотор миналата зима го карах 3-4 км сигурно с 200 мл масло вътре, светна ми лампата обаче нямаше как. Смених тъпото уплътнение и налях 3,200 л. а мотора събира преко сили 3,5л
Като го запалих половин час работеше като беларус докато се удървиха пуловете, но от тогава съм минал и аз десетина хиляди км и няма никакви проблеми с мотора, така че изобщо не се притеснявай че е на минимума. Щом не е светнала лампа значи наляганията са си достатъчни за работата на двигателя при изправни датчици де. По - скоро мисли от къде е теча и как да го отстраниш че иначе доста доливане те чака
Като го запалих половин час работеше като беларус докато се удървиха пуловете, но от тогава съм минал и аз десетина хиляди км и няма никакви проблеми с мотора, така че изобщо не се притеснявай че е на минимума. Щом не е светнала лампа значи наляганията са си достатъчни за работата на двигателя при изправни датчици де. По - скоро мисли от къде е теча и как да го отстраниш че иначе доста доливане те чака

- nebeto
- Автомобил: VW Passat B4 1.9TDI
- Двигател: AFN 1996
инжинерите на на празно са направили на щеката граници за минимум и максимум,тоест щом не е било под нивото на минимума не се поти напразно,то дори и да е малко под минимума не е кой знай колко фрапиращо понеже коляновия вал разбърква и пръска маслото навсякъде по мотора.
- passenger
- Автомобил:
- Двигател:
Student_pravo написа:...
Карал съм колата доста километри, като маслото изобщо не се показваше на щеката, т.е. ако от черта до черта е литър, то в най-добрия случй е имало 2 литра.
В последствие колата измина още 100000 безаварийни километра и още върви като змей ... Б3 с мотор АБС.
Наистина съжалявам че я продадох.

Като цяло крайно непрепоръчителна ситуация, то не е за хвалене но така се случи.
-
- Автомобил: VW GOLF 7 SPORTSVAN
- Двигател: 2015
Щом лампата за налягане на маслото не е светвала, всички плъзгащи лагери са ОК, т.е. помпата е подавала масло към тях. Цилиндрите и буталата се мажат от разплискване на маслото от коляновия вал.Не мисля,че се е случило нещо фатално но за всеки случаи контролираи нивото на маслото по - често и се оглеждаи за пушеци отзад.Имам пред вид да не се е получило поизносване на сегменти - цилиндри при недостатъчното мазане в наи лошия случаи.
-
- Автомобил:
- Двигател:
...ако нивото на маслото е доста под минимума ,няма как коляновия вал да го разплиска ,защото раменете му не контактуват с него...Единствено може да маже "полата" на буталото и цилиндрите от маслените изпарения в картера ,каквито със сигурност има.Не се безпокой колега, двигателите на VW са много издържани в това отношение!
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Щеше да си разбрал ако има проблем Коляновия вал не стига до маслото дори да е на максимум 

- Student_pravo
- Автомобил:
- Двигател:
Мерси, колеги. Проблемът е отстранен успешно, както споменах се оказа в някаква скоба, от която е изтичало. Не знам точно коя е, но ако проявявате интерес ще попитам майстора. Сега вече всичко е наред. Благодаря ви за споделената информация, която наистина е успокоителна. Вече ще следя нивата по-редовно.
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Имайки предвид колко сериозен пробег имаш - 500 000 км, мисля, че питането ти е от куртоазия.
viewtopic.php?f=59&t=174256&start=420
viewtopic.php?f=59&t=174256&start=420
- Student_pravo
- Автомобил:
- Двигател:
Драги колега, възхищавам се на наблюдателността ти, но някой може да навърти и 1 милион ако просто кара, без да е длъжен да разбира от автомобилна теория или пък да е изпадал в ситуация, в която да е шофирал редовно без масло.
Пример: ако дадеш кола на жена ти, която всеки ден да кара София-Пловдив, в продължение на 10 години и по този начин навърти 1 милион, без по време на пътя да има повреди или нещо подобно, това значи ли че тя задължително трябва да знае какво ще стане ако.......еди какво си /колата се кара без масло/ и задължително да обясни какви точно ще бъдат последствията за двигателя от техническа гледна точка
Пример: ако дадеш кола на жена ти, която всеки ден да кара София-Пловдив, в продължение на 10 години и по този начин навърти 1 милион, без по време на пътя да има повреди или нещо подобно, това значи ли че тя задължително трябва да знае какво ще стане ако.......еди какво си /колата се кара без масло/ и задължително да обясни какви точно ще бъдат последствията за двигателя от техническа гледна точка
-
- Автомобил: VW GOLF 7 SPORTSVAN
- Двигател: 2015
IRRITATING написа:Щеше да си разбрал ако има проблем Коляновия вал не стига до маслото дори да е на максимум
Ами тогава как се мажат цилиндри и бутална група?
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Volkswangel написа:IRRITATING написа:Щеше да си разбрал ако има проблем Коляновия вал не стига до маслото дори да е на максимум
Ами тогава как се мажат цилиндри и бутална група?
От изтичащото от биелни и основни лагери, а на някои мотори има дюзи, които пръскат масло по дъното на буталото.
- Student_pravo
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги, откакто започна да мирише на масло светлинен идникатор по таблото категорично не е светил, но на километража ми се изписваше Service Oil. Сега откакто налях новото масло надписът автоматично изчезна. Още като го забелязах разрових форума и видях че този надпис означава че не е нулиран компютъра при последната смяна. АЗ смених маслото на 10 000, а надписът се появи на около 13 000 /когато се появи и течът и когато вероятно колата е карала почти без масло/. Затова не му обърнах внимание - реших че компютърът ми напомня за смяна на масло, която вече е извършена. Възможно ли е този надпис да е означавал че маслото не е годно за употреба или че е малко?