Колеги,
Някой може ли да ми помогне да сваля алтернатора?
Пасата е B5.5 2000i 115 к.с. 2001 г. нямаме зареждане. Вероятно блока с четките на генератора(алтернатора) или нещо по него. Държи се на 2 болта - един отгоре, свалихме го, но другият отдолу като го развихме при опита да го извадим опира във вискозния съединител на перката на радиатора и не излиза. Някой може ли да помогне какъв е номера за сваляне?
Passat B5.5 2001г сваляне алтернатор
- vasko__2
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Passat B5.5 2001г алтернатор Помощ?
Махаш разширителния съд първо- отвиваш и преместваш.Отвива се оста на перката.От задната страна на перката- от към блока има отвор.Бъркаш с шестограм 8мм и отвиваш оста .Тя се законтря от към перката да не превърта със специален ключ.Може да импровизираш ,ама трудна работа.Друг вариант- да опиташ да развиеш самата перка от "виското", но не помня дали пак не опираше болта в самото виско.Аз отвивам с шестограма оста на виското,ама имам ключ за законтряне на перката.
- RadoShopa
- Автомобил: Vw Passat
- Двигател: 1.9 TDI AVF 2003
- Контакти:
Re: Passat B5.5 2001г алтернатор Помощ?
Така......скоро,при смяна на акумулатора с нов,при замерването за гаранцията се оказа,че волтажа не е достатъчен и последващите МОИ действия доведоха до изгаряне на блока с четките
Наложи се да сваля целия алтернатор и занеса на майстор...стана сравнитено бързо,без много много разглобяване!Излезе ми мисля 80 лв. за нов блок,демонтаж/монтаж от мен!
Ясно,че се откача пистовия ремък посредством звездогаечен (мисля 19) и натиск на обтяжният механизъм,после следва свалянето на вископерката именно заради долния болт,държащ алтернатора !Шестограма сигурно е 8,както се каза по-горе,въпроса е как да се законтри самата перка,за да се отвие шестограмния болт отзад!Аз използвах водопроводен ключ, "захапвайки" ролката на перката,задвижвана от ремъка.....така имах достатъчно рамо да развия/отвия болта.После самата перка "пада" м/у радиаторите и спокойно се вади проблемният болт,впоследствие и целият алтернатор излиза,естествено след като са му разкачени кабелите отзад
Хубавото е,че така може да се огледа работата и на инерционата ролка на алтернатора и евентуална смяна,защото после става "скъпо" (минах по този път) 
П.С. Офф....аз писах писах,а то става въпрос за бензинов двигател в темата,накрая видях...
Нищо....това е за дизел,нека има разяснение и за тях

Ясно,че се откача пистовия ремък посредством звездогаечен (мисля 19) и натиск на обтяжният механизъм,после следва свалянето на вископерката именно заради долния болт,държащ алтернатора !Шестограма сигурно е 8,както се каза по-горе,въпроса е как да се законтри самата перка,за да се отвие шестограмния болт отзад!Аз използвах водопроводен ключ, "захапвайки" ролката на перката,задвижвана от ремъка.....така имах достатъчно рамо да развия/отвия болта.После самата перка "пада" м/у радиаторите и спокойно се вади проблемният болт,впоследствие и целият алтернатор излиза,естествено след като са му разкачени кабелите отзад

П.С. Офф....аз писах писах,а то става въпрос за бензинов двигател в темата,накрая видях...

- ddanov
- Автомобил: VW Passat B7 TSI DSG EcoFuel 2012
- Двигател: CDGA 2012г
Re: Passat B5.5 2001г сваляне алтернатор
Благодарим на vsko_2! По неговите указания го свалихме, само при мен разширителния съд е назад, не пречи и не се наложи да го сваляме.
Така и не разбрахме каква беше причината. Занесохме алтернатора на стенд, тестваха го - работи чудесно, четките дълги, добри, лягат (контактуват) хубаво, сглобихме го отново и ... зарежда!
Така и не разбрахме каква беше причината. Занесохме алтернатора на стенд, тестваха го - работи чудесно, четките дълги, добри, лягат (контактуват) хубаво, сглобихме го отново и ... зарежда!
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Re: Passat B5.5 2001г сваляне алтернатор
ddanov написа:Така и не разбрахме каква беше причината.
Ами същата като тук:
viewtopic.php?f=5&t=365243
Хлабави и окислени връзки