Пасат Б4 седан Проблем със затваряне на багажника

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
svepldi
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: AFN
Контакти:

Пасат Б4 седан Проблем със затваряне на багажника

Мнениеот svepldi » Пет 18 яну 2013 10:45

Здравейте колеги, имам проблем със затварянето на багажника. Автомобила ми е Пасат Б4 седан. От около месец насам багажника започна да се затваря по-трудно, като се изискваше повече сила за да се затвори. Една прекрасна сутрин, тръгвайки на работа, изобщо не можа да се затвори и ми се наложи да карам така...Вечерта разглобих бравата и видях, че вътре има една пружинка, която от едната страна се е скъсала и за това не може да щракне куката, която държи багажника затворен. Оправих я като й направих ново уше от едната намотка и я закачих за другото палче, което освобождава куката. Монтирах бравата обратно, вече здрава и работеща, но багажника пак не се затваря, което ми говори, че нещо пречи капака да слезне толкова надолу, че да щракне куката на бравата. Предполагам, че вече проблема е за тенекиджия, който да напасне багажника, така че да се затваря, но ако имате идеи как да го оправя сам или при кой да отида, ще съм ви много благодарен.

П.С. Есента ме удари колега с едно Поло и се помля в теглича ми, а на мен нищо ми нямаше, нямаше и проблем със затварянето на багажника, проблема се появи 2-3 месеца по-късно и не знам дали може да е от удара.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Re: Проблем със затваряне на багажника

Мнениеот Iezekil » Пет 18 яну 2013 11:29

Долната страна е на болтове за шестограм мисля.Възможно е от многото блъскане да е приплъзнала надоло тя шашма.Охлабваш,местиш на горе и затягаш.

Потребителски аватар
svepldi
Контакти:

Мнениеот svepldi » Пет 18 яну 2013 11:35

Iezekil написа:Долната страна е на болтове за шестограм мисля.Възможно е от многото блъскане да е приплъзнала надоло тя шашма.Охлабваш,местиш на горе и затягаш.

Колега, при мен долната страна е на нещо като нитове, поне от към видимата част. Не съм махал пластмасовата кора, за да видя дали от другата страна не е с шестограми. А, гледам, че ти си с комби, може би има някаква разлика...

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пет 18 яну 2013 12:01

Така е,с комби съм но имам и Б3 седан,като захващането е същото.Тракаше капака и от там го регулирах.Или болтовете ти се струват нитове и не виждаш дупките им,или при теб се регулира от бравата....трябва от някъде да се регулира.

Потребителски аватар
svepldi
Контакти:

Мнениеот svepldi » Пет 18 яну 2013 12:35

Iezekil написа:Така е,с комби съм но имам и Б3 седан,като захващането е същото.Тракаше капака и от там го регулирах.Или болтовете ти се струват нитове и не виждаш дупките им,или при теб се регулира от бравата....трябва от някъде да се регулира.

Гледах още преди да пусна темата, дали не може да се регулира от някъде. Бравата се захваща с два болта към капака и това е, цялата е капсулована с нитове и не видях опция за регулиране. Преди малко огледах отново долната част и я снимах, за да покажа (снимки довечера), но не видях да е шестограм. Може и резбата да е изядена и да е станала кръгла, за това да ми се струва така...

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 18 яну 2013 13:36

като няма за регулиране -изпъни задната престилка назад. 2 дебели дъскии червячен или маслен крик. Едната я опираш в ботушите на задната престилка, другата в зоната на бравата. Напъваш леко с крика и пробваш как се затваря и заключва. Пак напън докато стане Ок.

Потребителски аватар
svepldi
Контакти:

Мнениеот svepldi » Пет 18 яну 2013 14:06

kris11 написа:като няма за регулиране -изпъни задната престилка назад. 2 дебели дъскии червячен или маслен крик. Едната я опираш в ботушите на задната престилка, другата в зоната на бравата. Напъваш леко с крика и пробваш как се затваря и заключва. Пак напън докато стане Ок.

Извинявам се за тъпия въпрос, по принцип не съм майстор, но какво е задна престилка и къде се намира?

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пет 18 яну 2013 15:01

Мисля,че най удачно е да разпробиеш твоите нитове.Ето снимка от моя седан,не знам оригинални ли са тея болтчета или сменяни...
Прикачени файлове
CIMG2102.JPG
CIMG2101.JPG

Потребителски аватар
svepldi
Контакти:

Мнениеот svepldi » Пет 18 яну 2013 15:50

@Iezekil същото е от вътре, от страната на която се виждат винтовете не мога да кажа, защото имам кора, довечера или по-скоро утре на светло ще я сваля и ще видя как е. Варианта с разпробиването на нови отвори не ми звучи зле като идея, само да не се окаже, че ще го вдигна твърде високо, при мен проблема е за милиметри според мен.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пет 18 яну 2013 16:35

Под кората ще са болтове,ама бързаш без да си видял да викаш нитове....Очертаваш ги с фулмастер,за да можеш да преценяваш с колко си ги мръднал...

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Re: Пасат Б4 седан Проблем със затваряне на багажника

Мнениеот Winner25 » Нед 20 яну 2013 22:55

На пластмасата има капаче :wink: Отвори го и ще видиш болтовете

Потребителски аватар
svepldi
Контакти:

Re: Пасат Б4 седан Проблем със затваряне на багажника

Мнениеот svepldi » Пет 22 мар 2013 11:26

Колеги, багажника е оправен. Опитах да развия палеца, за който се захваща пантата, но не стана, беше много стегнат. За това взех чук и длето (нали знаете, че силикон, чук и изолирбанд оправят 90% от нещата по колата :D ) и много внимателно избутах палеца нагоре, за да може да го хваща пантата.
Отделно на самата панта на едната пружинка й се беше скъсало ухото и не връщаше обратно щифта, който законтря, когато се затваря. Бях чел доста мнения тук, че това не може да се ремонтира и трябва да се купи нова панта. Да ама аз я ремонтирах :) Извадих пружинката и в края я огънах, така че да стане ново ухо. После я закачих с помощта на тънки клещи вътре към самия механизъм и до сега не съм имал проблеми. Единствената разлика е, че в момента държи по-стегнат механизма и при натискане на бутона се изисква една идея повече усилие :)
Благодаря на всички колеги за помощта :)

Върни се в “Passat”