здравейте колеги,
оня ден си взех един пасат 1.8ми и имам един сериозаен проблем с него.Когато го пробвах мислех че е каре,но се оказа че когато карам на първа скорост се чува звук подобен на тракането на каре(без значение прав ли е волана или го навивам).А на втора скорост това тракане го има когато навивам волана надясно.Ходих в едно сервизче-те са сигурно че звука идва точно от скоростната кутия.Един друг майстор ми каза че е счупена някаква пружинка на нещо си...за между първа и задна....
Ако някой е имал такъв проблем и има желание нека напише за какво става на въпрос ,как се решава проблема и като цена колко горе доло ще ми струва.
И още един въпрос...Колата няма хидравлика,но въпреки това волана се върти доста трудно за такава кола.Бях чул че имало начин да се олекоти ..някой знае ли за какво става дума?
пасат Б3 проблем със скоростите
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Re: проблем със скоростите на пасат 2
Камене, ти ли ще дойдеш или аз да идвам при теб, за да ме черпиш за благата вест?
Пассата ти не е 2, а 3! Демек - караш по-нова кола, отколкото си мислиш.
Или по-точно е В3 http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=38785
На въпроса с тракането: Ако е само на първа - точно за пружинката става дума.
Потърси в Търсачката - доста теми има за нея (и майката й!)
Ако вече трака и на втора - или не е тя, или е тя + каре.
Пассата ти не е 2, а 3! Демек - караш по-нова кола, отколкото си мислиш.
Или по-точно е В3 http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=38785
На въпроса с тракането: Ако е само на първа - точно за пружинката става дума.
Потърси в Търсачката - доста теми има за нея (и майката й!)
Ако вече трака и на втора - или не е тя, или е тя + каре.

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Re: пасат Б3 проблем със скоростите
Е я пружинката, бобката как и се е справил www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=27687
Благодаря ви...ще търся тия дни майстор да каже какво ще я правим.Между другото имам още един проблем :
Когато навивам волана надясно(да кажем на втора предавка) се чува едно много неприятно прискърцване...може би и малко от това тракане за което говорим и силата,с която се върти волана се променя по време на хода му.При въртене на волана на място също се чува гадно скърцане...което го чувам някъде високо..някъде като че вътре под таблото..или поне натам се предава тоя звук
Когато навивам волана надясно(да кажем на втора предавка) се чува едно много неприятно прискърцване...може би и малко от това тракане за което говорим и силата,с която се върти волана се променя по време на хода му.При въртене на волана на място също се чува гадно скърцане...което го чувам някъде високо..някъде като че вътре под таблото..или поне натам се предава тоя звук
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
Скърцането и тресенето при въртене е от хидравликата - за начало смени ремъка (ако се е втвърдил, нацепил) или поне го затегни, но не прекалено, за да не се скапе помпата, а ако се смени и маслото свистенето от помтапа може да изчезне или поне да намалее. Скърцане може да има от тампоните на макферсона, накрайници и др. Какъв е точно звукът? Отвори капака, някой да върти, а ти гледай и слушай от къде идва. 

- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
vasilb написа:Скърцане може да има от тампоните на макферсона,...

да,но аз нямам хидравлика...а това скърцане не е като това което си представяте....за кола с хидравлика а е много по-грубо...все едно е търкане на метално въже в нещо...че незнам как да го обесня по ясно:)и самото "търкане" е равносилно на усилието на навиване на волана.
- К.Одаджийски
- VW експерт
Или блокирали лагерчета на тампоните на макферсона или са изсъхнали накрайниците, което е по вероятно. Докато върти някой и скърца, непръскай накрайниците с вода, ако спре скърцането от тях е.
мхм...накрайниците нали бяха с маншони....да вкарам малко масълце със спринцовка в тях? а колкото до лагерите отгоре на макферсона-дали няма да може да се чуе отпред докато някой вътре върти волана на място...ще пробвам това днес...
и последно да питам за скоростната кутия-ако и при мен е счупена тая пружинка от която се чува това тракане на първа скорост има ли вариант да стане по-лошо...да блокира или се разбие нещо вътре,докато я карам така?
и последно да питам за скоростната кутия-ако и при мен е счупена тая пружинка от която се чува това тракане на първа скорост има ли вариант да стане по-лошо...да блокира или се разбие нещо вътре,докато я карам така?
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
Скоро сменях вътрешни накрайници и въпреки хидравликата разликата в лекотата на въртене на волана е огромна, а и липсват скърцанията. Прав е К.Одаджийски - провери тогава накрайниците, но не само външните, но и вътрешните, виж дали не са скъсани маншоните на рейката.
Ами аз нямам хидравлика.Рейката има ли маншони в тоя случай,защото не съм сигурен?
Преди малко забелязах още нещо-като навия волана надясно предния край на лявата гума опира в една ламарина,която си е от купето и си е така заводски.А за самата кола съм сигурен на 99 процента че не е имала удари...оригиналната боя си е.Единствено не мога да преценя дали от долу не е удряна част от ходовата част в нещо,но така видимо такова нещо не мисля че е имало.
Преди малко забелязах още нещо-като навия волана надясно предния край на лявата гума опира в една ламарина,която си е от купето и си е така заводски.А за самата кола съм сигурен на 99 процента че не е имала удари...оригиналната боя си е.Единствено не мога да преценя дали от долу не е удряна част от ходовата част в нещо,но така видимо такова нещо не мисля че е имало.
здравейте колеги,
относно тоя проблем със тракането на първа скорост.одеве ходих при един майстор,покара колата и каза че това ми е феродовия диск.износил се е и имало стъргане в нитовете(или там каквото беше)на претискателния диск
Вие какво ще кажете
относно тоя проблем със тракането на първа скорост.одеве ходих при един майстор,покара колата и каза че това ми е феродовия диск.износил се е и имало стъргане в нитовете(или там каквото беше)на претискателния диск
Вие какво ще кажете
- nebeto
- Автомобил: VW Passat B4 1.9TDI
- Двигател: AFN 1996
kamen_78 написа:Вие какво ще кажете
лично аз ще кажа първо да поздравиш този майстор,а относно темата-няма както този съединител да стъже/трака само на първа предавка !
от време на време се усеща и на втора предавка...но там само се появява...може би на втора при завиване,но не мога да разбера дали е същото или друго се чува
- К.Одаджийски
- VW експерт
Ако му стържат нитовете значи трябва да буксува, подпри колата в някой височък бордюр, опъни ръчната и се опитвай леко да тръгнеш на 4-5 предавка, ако угасне или тръгне да гасне колата няма проблем със съединителя, ако си вдига обороти мотора и буксува съединителя най малко ще позамерише феродото.
Само внимавай при тоя тест да не прескочиш бордюра и да стане инфекция
Само внимавай при тоя тест да не прескочиш бордюра и да стане инфекция