Искам да попитам няколко неща, но първо държа да отбележа, че преди да задам въпросите си, се порових във форума, но не открих конкретна информация за това което ме интересува. Това го казвам, за да не си помисли някой, че направо питам без да съм се поровил 8) . Може пък и аз да не съм видял, ама например тема със заглавие от сорта на: „Какъв Пасат да купя” или „Кой от всичките Пасати”, не видях :? Та така:
Интересувам се конкретно от Passat Limousine B5 (3B) (10.1996 - 09.2000), а именно:
1. Кои са най-здравите и препоръчвани мотори. Принципно винаги съм карал бензинови коли, но ако и дизелите на Пасата са добри, няма проблем и такива модификации да са в полезрението ми. Като казвам най-здрави или най-добри, нямам предвид когато са излезли от завода, а в настоящия момент, т.е. става дума за кола втора ръка, на която двигателя принципно не дава ядове, макар да е на 250 000 да кажем.
2. При кои мотори поддръжката е най-евтина, защото все нещо излиза, няма как.
3. Каква е най-добрата комбинация като вземем предвид критериите кубатура, мощност и разход. Да ви кажа това последното не ми е чак такъм проблем, тъй като и двете ми коли градско дават поне 14/100, а ГИ или метанова уредба никога няма да сложа. На извънградско ми дават все под 8, ама както и да е.
4. Скъпа ли е поддръжката на тези автомобили и най-вече нещата, които най-често се ремонтират, от сорта на окачването и т.н. Тъй като под скъпо всеки разбира различно, ще дам пример. Имам Мерцедес 202-ка, на който скоро сменях чаркове по предницата. С лека отстъпка и на общо взето прилична фирма производител, два шарнира, две вътрешни втулки на носачите и четири тампона на стабилизиращата щанга ми излезнаха 150 лв. Задни дискове Бош и задни накладки Бош, пак с лека отстъпка ми излезнаха 110 лв. С две думи, Мерцедес 202 като цяло /с някои изключения на определени части/ не е никак скъп за поддръжка, а другото е само мит. Даже и аз не очаквах да е така.
5. Качествени ли са автоматиците на Пасат 5 и при евентуална повреда, как стои въпроса с цените там.
6. Абе с две думи, Пасат 5 ли е колата :D
Питам всичко това, защото почти съм се на ръба да сменя любимата марка с Пасат 5, който много ми харесва, но нищо не знам за този автомобил. Ако някой се чуди защо, то причините са единствено две: едната е, че 202-ката няма климатик, а возя дечурлига, а втората е, че ми писна да давам пари за платен паркинг, при положение, че колата има каско. Има има, ама тези неща дето се крадат, застрахователите не ги плащат.
В заключение: трябва ми автомобил, който хем да има визия, хем да е здрав, хем да предлага хубава возия и който да може да си стои пред блока. Не, че някой от нещо е застрахован, ама по Мерцедесите най се краде-я огледало, я лайсна, не дай Боже комутатор, който за радост напоследък вече и за неколкостотин лв. се намира втора ръка.
Та от всичко казано до тук, май Пасат 5 ще е следващия ми автомобил, тъй като гледам, единствено той отговаря изцяло на критериите ми или поне аз така си мисля. А ма пък държат и цени да му се не знае, явно има защо.