Пасат Б5 въпрос за ABS

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Marto_VN
Автомобил:
Двигател:

Пасат Б5 въпрос за ABS

Мнениеот Marto_VN » Чет 03 юни 2010 11:49

Колеги, колата е пасат Б5, 1,9 тди, 115 к.с., 1999г.
Че питанката ми е следната, смених 4 спирачни диска , също и накладките. Колата спира перфектно. Просто ABS-са включва почти винаги, маааалко преди колата да спре, дори при ниска скорост на сух път , няма и пясък по него дори.Просто преди да спре, претърква 3-4 пъти и верно по-бързо спира, но трябва да внимавам с педала , защото ако натисна по-силно направо забива на място. А когато е засилена и набия спирачки по сух път, не се включва, но колата спира супер бързо. Иначе лампата на ABS не ми свети, всичко по таблото е нормално.
Нормално ли е това за ABS-са ?

Преди смяната на дисковете и накладките ,не спираше така, и не се включваше по този начин, но и те си бяха много зле по принцип, и единия преден диск беше пукнат, а задните криви и много износени.

Сори ако въпроса ми се стори глупав, но това ми е първата кола с ABS и просто не знам как точно трябва да работи.
Предварително Благодаря за отговорите :)

Потребителски аватар
vw16v
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за ABS Пасат Б5, колеги - моля за инфо

Мнениеот vw16v » Чет 03 юни 2010 12:17

При мен се получи нещо подобно ,само че лампичката на абс от време на време светваше и се оказа разместен датчик на едно от колелетата.При теб може да е нещо подобно,най-добре иди на диагностика да видят кой датчик дава грешка.

Потребителски аватар
Marto_VN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_VN » Чет 03 юни 2010 15:13

Ходих сервиз преди малко, казаха ми ,че било нормално за тая кола, още повече ,че лампата ми не светела, и всичко било ново дискове и накладки, и просто спирачките били по-чувствителни , и затова се получавало така, щели да се напаснат. Поне сега ще карам на спокойствие , без притеснения :), колега мерси за съвета :)

Потребителски аватар
megafon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот megafon » Чет 03 юни 2010 15:47

Ако може и аз да се включа с един въпрос да не пускам нова тема свързана с ABC.
Въпроса ми е следният карам колата предимно в града ,миналата седмица ми се наложи и пътувах от София до Пловдив,когато карам градско никога ни ми е светила лампата на ABC,но на магистралата светва задължително така стана и миналата година на път за морето.Някой да има идея за какво става на въпрос незнам ,но си мисля ,че ABC няма общо със скоростта. Колата е Б5 99г AFN без комп

Потребителски аватар
Marto_VN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_VN » Чет 03 юни 2010 16:00

Колега разбира се че няма проблем :), да ти кажа ,чесно след смяната на дискове, накладки, предно окачване , включително шенкелите , защото болтовете направо се бяха заварили за тях и нямаше развиване, датчиците се разместиха и моята лапма на ABS- светеше постоянно, така си я карах около 1 седмица, после я угасиха на компа, но тръгнах и пак светна. След това ходих пак при майстора , човека я сложи на канал и намсети датчиците ръчно. След това като ги намести , лампата пак светеше , но като тръгнах и спрях със спирачките 1 път само тя си угасна сама и така вече около 2 седмици, не е мигнала дори. Преполагам ,че трябва да отидеш да наместят датчиците , на диагностика, явно като засилиш, може да има нещо разхлабено и тогава заради скоростта и въздушната струя която минава под колата се размърдват.- просто преполагам, но според мен има логика.Защото все пак датчиците са много чувствителни и са под колата на открито, на мен не ми махнаха корите отдолу когато ги наместваха , работата е около 10 минути, но трябва комп., не става само ръчно.

Потребителски аватар
megafon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот megafon » Чет 03 юни 2010 16:41

Разбрах какво имаш напредвит ,но все пак София дупка до нея пак дупка , а до нея още една. Вибрацията е значително по голяма от магистралата.Хубавото е , че като
влезна в града и всичко е ОК.Гадното е да пътувам зимата ,благодаря ти все пак

Потребителски аватар
Marto_VN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_VN » Чет 03 юни 2010 22:50

Не съм много сигурен но като се замисля , моя майстор ми каза , че имало някакъв датчик, който не е колелата , само да не бъркам, може би при по голяма скорост да има значение.Колега най-добре иди я виж на сервиз, мисл ,че няма да излезе фрапираща сумата , диагностика около 25 лева , което включва триенето на грешки ако има такива, и за регулиране на датчика не би трябвало повече от 20-30 лева да вземат. Все пак като се замислиш един реглаж на преднице е около 20 лева , а там си има повече развиване ;).

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 05 юни 2010 16:59

При мен дойде един човек с А4-ка със същия проблем.Оказа се,че единия преден датчик не мери като хората скоростта и то точно при ниска скорост.съответно тогава задейства АБС-а малко преди колата да е спряла съвсем,понеже 3 датчика мерят примерно 10км/ч а четвъртия 0 т.е. все едно колелото е блокирало.Това се видя при каране на колата и четене на датчиците на АБС-а в реално време. сменихме въпросния датчик и всичко се успа.
При него беше пипан маншона на външното каре точно при въпросния датчик,преди да се появи проблема.
Успех!

Потребителски аватар
Marto_VN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_VN » Сря 09 юни 2010 16:54

Направо голям ужас мисля да не се занимавам повече и да карам колата така. Нещо трака(като чукане ) от лявото, колелото когато минавам през малки последователни дупки,или единични плитки, но с отстри ръбове. Звука е тънък като все едно се чука метал в метал, по звънлив. През по големи дупки няма и грам звук. Когато минавам през дупки където по принцип трака , но обера леко спирачките без да спирам, звука спира, не чука и грам. Гледали сме цялото окачване , ауспх, и всичко по колелото - всичко си е наред. Днес сменихме металната скоба, която е отвън на механизма за спирачките и придържа накладките, пак продължава това отвратително почукване. Най -вероятно накладките се чукват в диска и сигурно звука идва от там. Но вече нямам нерви да се разправям, иначе колата е супер има си спирачки.От лявата страна са сменени с чисто нови - диска,накладките,амортисьор,шенкел(от морга но и десния е сменен),2 горни носача,биалета, ако това може да помогне.Има и едни метални пластини до дисковете отвътре, установено е че проблема не е от тях.
Ако някой има предположения, моля да сподели.

iskren8907
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iskren8907 » Вто 29 юни 2010 19:57

колеги искам и аз да се намешам по темата
значи и аз съм със същия проблем със абс-а...дискове не съм сменявал щото са нови,накладките са ми чисто нови всичко е на 6 по колата обаче абс-а за най-малкото и почва да чука..2 години вече решение не намирам...казват ми че си е от модела,да карам без да ме е страх но мисля че не е много логично.до днес така и не мога да го оправя.

а по въпроса със лампата на абс-а
и този проблем е при мен...често пътувам в гърция и на магистралата като задаржа повече от 1/2 мин 140 и повече
светва абс-а и блокажа като спра и после запаля изчезва но после пак така
а от скоро даже започна да светва и в градски условия

някой намерил ли е решение на проблема и какъв е в крайна сметка

благодаря за вниманието :beer

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 29 юни 2010 23:43

За всички със светващите ABS-и - някой от вас някога сменял ли е спирачна течност?
А да е чувал, че е хигроскопична, че поема влага и като нагреете тази влага с продължително каране се получават въздушни мехури в спирачните магистрали и налягане в системата ->грънци?
Айде сменяйте! :lol:

Отделно - при смяна на дискове и/или накладки има период на напасване.
Това означава, че поне едно 500км е желателно да щадите мксимално спирачките, иначе всичките ви нови работи се опичат, изметват и.... стават само за вторични суровини :No

Потребителски аватар
krraynov
Автомобил: VW Passat B7 Alltrack
Двигател: CFGB 2012
Контакти:

Мнениеот krraynov » Вто 29 юни 2010 23:47

Marto_VN написа:Направо голям ужас мисля да не се занимавам повече и да карам колата така. Нещо трака(като чукане ) от лявото, колелото когато минавам през малки последователни дупки,или единични плитки, но с отстри ръбове. Звука е тънък като все едно се чука метал в метал, по звънлив. През по големи дупки няма и грам звук. Когато минавам през дупки където по принцип трака , но обера леко спирачките без да спирам, звука спира, не чука и грам. Гледали сме цялото окачване , ауспх, и всичко по колелото - всичко си е наред. Днес сменихме металната скоба, която е отвън на механизма за спирачките и придържа накладките, пак продължава това отвратително почукване. Най -вероятно накладките се чукват в диска и сигурно звука идва от там. Но вече нямам нерви да се разправям, иначе колата е супер има си спирачки.От лявата страна са сменени с чисто нови - диска,накладките,амортисьор,шенкел(от морга но и десния е сменен),2 горни носача,биалета, ако това може да помогне.Има и едни метални пластини до дисковете отвътре, установено е че проблема не е от тях.
Ако някой има предположения, моля да сподели.

Амии при мен накладките- когато ги сменях- тропаха в леглата си... виж тая тема http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=47106&start=15

Потребителски аватар
krraynov
Автомобил: VW Passat B7 Alltrack
Двигател: CFGB 2012
Контакти:

Мнениеот krraynov » Вто 29 юни 2010 23:49

radotom написа:За всички със светващите ABS-и - някой от вас някога сменял ли е спирачна течност?
А да е чувал, че е хигроскопична, че поема влага и като нагреете тази влага с продължително каране се получават въздушни мехури в спирачните магистрали и налягане в системата ->грънци?
Айде сменяйте! :lol:

Отделно - при смяна на дискове и/или накладки има период на напасване.
Това означава, че поне едно 500км е желателно да щадите мксимално спирачките, иначе всичките ви нови работи се опичат, изметват и.... стават само за вторични суровини :No

И аз така направих.. когато смених дискове и накладки- смених и спирачната течност- преди около 3 години. Мисля скоро пак да я сменя- щото си пише че на 2 години се сменя- точно по изброените от колегата причини...

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 30 юни 2010 9:41

krraynov написа:... смених и спирачната течност
пак да я сменя- щото си пише че на 2 години се сменя-...

:да:
Все пак - да предупредя, че това е една от предпоставките, но не единствената причина, да ви светнат гадните ламБи при движение по магистрала без хора на задната седалка на В5.5 :Mr Green Fun
Конкретно този модел си спомням няколко теми, където се обсъждаше, че имат такъв бъг. И то точно при подчертаните усовия
Поразтърсете малко. Имаше писано по въпроса, даже мисля, че и лечението беше казано...

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Сря 30 юни 2010 9:55

колеги, когато има неизправност в окачването на ходовата част /пишете ,че нещо тропа и хлопа!/ се променя геометрията на колата и от там различната скорост на въртене на колелата/получава се плъзгане/! те по конструкция се въртят с различна скорост ,но приплъзването обърква датчиците!ако колата е оборудвана и с ESP светва и тази сигнализация заедно с ABS.

Върни се в “Passat”