Здравейте. Преди 2 седмици сменях комплект амортисьори, пружини (едната беше счупена при втората навивка от горе), буферни и шокови тампони, прахоуловители. Всичко мина много гладка при смяната и при теста всичко беше наред. След като качих 2-ма човека на задната седалка и започна да се чува странен звук. Звука го оприличавам на движение на метална шайба по резбата на шпилка. Втори път извършех процедурата по разглобяване на амортисьори, пружини тампони и т.н , тъй като се опасявах да не би да не не съм навил гайката на астержена на амортисьора и от там се получава звука. Уви проблема си остана. При празна кола звука го няма през колкото и големи неравности да минавам. При натоварване се получава. Звука се чува и от двете гуми при преминаване. Някакви идеи от какво може да е защото аз общо взето се по изчерпах.
Колата е Пасат Б4 комби 1,8 90 к.с
Б4 комби тропане отзад след смяна на амортисьори и пружини
- stereofonix
- Автомобил:
- Двигател:
- Pet_rov
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
Re: Странно тропане отзад след смяна на амортисьори и пружин
Здравей, колега. Какво е състоянието на тампоните на задния мост? Да не би да са се накъсали?
- stereofonix
- Автомобил:
- Двигател:
Ходех на майстор да види и той какво може да тропа и според него всичко е наред, всичко е сложено както трябва и тампоните са здрави (слонските уши). Сега мисля да нахвърлям 200, може и 300 кг в багажника и на канал да я гледам. Просто искам мнения от вас какво може да е и какво да гледам.
- Dpop
- Автомобил: VW
- Двигател:
И аз съм с Б4 1.8 Ми, комби и при мен има някакво тропане при преминаване през неравности с леко натоварен багажник или с хора на задната седалка, а съм сменил аморт., пружини, големите тампони на моста, а другите двойка тампони горе и шок-тампоните с прахоловителите са здрави. Вадих от джобовете нещата които мъкна, уплътнявах металните капаци, но нямаше промяна. Съмнявах се в износени водачи на апаратите(с дискови спирачки съм), но до сега не съм установил причината. Може и тръбата на крайтоно гърне да опира някъде, но не съм забелязал следи от удряне, триене. Виж тази тема, за седан е но може да ти е от полза.
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=54819&start=15&hilit=%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B7%D0%B0%D0%B4
И тази също http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=262251&hilit=%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B7%D0%B0%D0%B4
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=54819&start=15&hilit=%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B7%D0%B0%D0%B4
И тази също http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=262251&hilit=%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B7%D0%B0%D0%B4
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
stereofonix написа:Преди 2 седмици сменях ... прахоуловители.
Прахоуловителите от кои са? Пластмасовите, които ги дават за този вид ремонти или гофрирани гумени (от кормилна рейка на Кадет)?
Ако са от пластмасовите - погледни цели ли са все още.
Аз като я свърших преди време тази работа, сложих от пластмасовите.
Следващата събота имаше малко ОФФ-Роуд до вилата на леля ми със семейството и като чух какви звуци започнаха ми се изправи косата!
След втория километър 'излишното' от прашниците си се изпочупи, падна и вече нямаше звуци!

- stereofonix
- Автомобил:
- Двигател:
Прахоуловителите са от онези гофрираните, не са от пластмасовите. Шоковите тампони са гумени Монро, плътна гума - не са от онези порестите тампони бели или жълти. Все повече взех да се съмнявам в:
1. Дали някъде гърнето не опира в моста след като се натовари (тампоните му са здрави но може да са се разтегнали)
2.Тези тампони на задният мост ако са на втулки и от там да се получава това тракане
Не знам колеги как е при вас, но при мен шума се чува като че ли от бомбетата на купето. Възможно ли е това чукане и хлопане ако е примерно от гърнето то да се предава и чува чак горе в бомбетата
Само да кажа че отзад не съм с дискови спирачки а съм с барабанни. Скоро са сменяни и накладки там комплект с пружини
1. Дали някъде гърнето не опира в моста след като се натовари (тампоните му са здрави но може да са се разтегнали)
2.Тези тампони на задният мост ако са на втулки и от там да се получава това тракане
Не знам колеги как е при вас, но при мен шума се чува като че ли от бомбетата на купето. Възможно ли е това чукане и хлопане ако е примерно от гърнето то да се предава и чува чак горе в бомбетата
Само да кажа че отзад не съм с дискови спирачки а съм с барабанни. Скоро са сменяни и накладки там комплект с пружини
- Dpop
- Двигател:
Същата работа, чува се зад седалката горе в бомбетата. Възможно е при натоварване на задницата и леко провисване на тръбата, свързваща средното с крайното гърне да удря в задния мост и понеже всичко друго е закачено по него, шума достига горе. Ако при маневра назад си ударил крайното гърне може да се е променило положението на въпросната тръба.

http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=16359&start=15&hilit=%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B7%D0%B0%D0%B4
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=8205&hilit=%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B7%D0%B0%D0%B4
- stereofonix
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Б4 комби тропане отзад след смяна на амортисьори и пружи
Днеска след работа натоварех 150 кг в багажника и гледах дали някъде няма да опира ауспуха, тръби и т.н... За съжаление нищо не опира. Качих човек да слуша къде се чува това тропане. Тропането се чува горе в бомбетата. Единствените тампони който не смених са тези който са най-горе на астержена преди шайбата като полумесец и законтрящата гайка.
Прилагам и снимка на колега, Въпроса ми е дали се продава и може ли да се вземе само този тампон или е комплект. И от къде и какъв ме саветвате да взема

Прилагам и снимка на колега, Въпроса ми е дали се продава и може ли да се вземе само този тампон или е комплект. И от къде и какъв ме саветвате да взема

- swir4o
- Автомобил: VW Passat Variant Pacific
- Двигател: 1.8 ADZ
Колега, има вероятност да ти тропат пружините. При натоварване опират точно горе под бомбето. Оригиналните са с един шлаух вкаран на горните три витки и не тропат.
- stereofonix
- Автомобил:
- Двигател:
swir4o написа:Колега, има вероятност да ти тропат пружините. При натоварване опират точно горе под бомбето. Оригиналните са с един шлаух вкаран на горните три витки и не тропат.
КОЛЕГАААА , тука си ама много ама МНОГО прав !!! За това не бях се замислил. Старате ми пружини имат наистина шлаух. Още утре ще взема и ще пробвам с него. НО все пак искам и да сменя тези тампоно така и така се е видяло че пак ще се ръчка задницата.
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Да,аз откакто смених дясната пружина почна да ми тропа.Разликата е,че ми тропа на празна кола....и си мислех за тампона на амортисьора,понеже звука го наподобявам на скърцаща гума.Възможно ли е да търкат една в друга странично последните витки?
- stereofonix
- Автомобил:
- Двигател:
Току що се връщам от гаража. Ходех да гледам старите си пружини който свалих и на тях има шлаух. Найстита се вижда как шлауха е доста деформиран от удрянето на една в друга на горните витки на пружината. Въобще няма да се учудя проблема да изчезне след като им сложа силиконов шлаух.
- Dpop
- Двигател:
stereofonix написа:...
Да може да се закупят поотделно, но не мога да препоръчам марка, че не се знае къде, какво и с какви материали се прави. Някои колеги препоръчват тампони да се купуват от Тех-Ко или Еуратек, като отношение качество-цена, пред официалния вносител на ФВ.
А това за пружините е твърде вероятно, защото и аз изключих останалите възможни виновници, но не съм сигурен дали ще можеш да измъкнеш здрав силиконовият шлаух от старите пружини. Според мен е бил термо и съответно монтиран и след това нагрят, защото беше прилепнал по пружините. Още една тема http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=132051
Така ми възниква въпроса откъде мога да си намеря такъв шлаух?
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
И при мен има подобно тропане и според мен идва от гайката на амортесьора. Интересно че е само от дясно, и съм сменял пружините, след това и цялото окачване и пак си тропа. Тези въпросните тампони не съм ги сменял,даже отзад съм им махнал долния тампон и положението пак е същото.
- stereofonix
- Автомобил:
- Двигател:
Dpop написа:stereofonix написа:...
Да може да се закупят поотделно, но не мога да препоръчам марка, че не се знае къде, какво и с какви материали се прави. Някои колеги препоръчват тампони да се купуват от Тех-Ко или Еуратек, като отношение качество-цена, пред официалния вносител на ФВ.
А това за пружините е твърде вероятно, защото и аз изключих останалите възможни виновници, но не съм сигурен дали ще можеш да измъкнеш здрав силиконовият шлаух от старите пружини. Според мен е бил термо и съответно монтиран и след това нагрят, защото беше прилепнал по пружините. Още една тема http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=132051
Така ми възниква въпроса откъде мога да си намеря такъв шлаух?
Днеска ходех до магазина на ТЕХ-КО в Стара Загора и ми казаха че се продават само комплект. Цената за комплект е 31лв.Къде другаде мога да попитам за тези тампони с вероятност да се продаде само този горният гумен пръстен. Благодаря
Намерих шлаух с диаметър 12,7 като диаметъра на пружината е 11,7. Мисля че е повече от перфектен за цена от 1.00лв/метъра