Пасат Б3 проблем със скорости

Техническа и сервизна информация за Passat
krum_krumov_911
Автомобил:
Двигател:

Пасат Б3 проблем със скорости

Мнениеот krum_krumov_911 » Съб 03 авг 2013 23:11

Здравейте, от няколко дни нещо започна да трака в скоростната кутия на колата. Тракането е само на първа, на останалите, включително и на задна го няма. Бях сигурен, че е пружинката на вилката за задна, след като прочетох тази тема: http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=27687&start=15. Свалих скоростите, и днес ги разглобихме, но за голямо учудване пружинката се оказа здрава. Всичко останало изглежда наред, вилки, синхронизатори, зъбни колела. Но дори сега когато са свалени кожуха и вилките, щракна на първа и въртя леко оста се чува щракане, когато повдигна нагоре, т.е. изключа, или сложа на втора тракането изчезва. Не съм сигурен дали става въпрос за същото тракане, както когато скоростите бяха на колата, тъй като въртя оста на ръка, а и половината кутия е разглобена, но не мисля че е нормално и отново е само на първа. Утре мисля за видя лагерите на двете оси, понеже няколко човека ми излизат с теория, че може да е лагер, но да се чува само на първа понеже е най-близо до лагера и натоварването е най-гплямо. Пъроначално бях убеден, че е пружината, но вече не знам, ако не е лагер всичко останало изглежда наред. Моля ако някой е имал подобен проблем да сподели, понеже всичко втори ден стои разглобено, а не ми се ще да го събирам така и щракането да се появи отново.
Мерси предварително!

Потребителски аватар
mimo MS
Автомобил: Passat 1.9 131hp Passat 1.8 90hp
Двигател: AVF 2002 RP 1991

Re: Проблем с скорости на Пасат Б3

Мнениеот mimo MS » Съб 03 авг 2013 23:30

Колега моя трака така от 2005 как съм го купил и няма проблем.Майсторчета ми казаха че е разбита муфата за 1 и задна скорост.А иначе тракането като карам на 1ва се усеща на лоста като си държим ръката.Само газ и не притеснявай.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Съб 03 авг 2013 23:54

То на практика трака не пружинката, а паразитното колело за задна опира в муфата на I предавка
Тъй и тъй е разглобена кутията - защо не я смениш? Може да се окаже, че е уморена и омекнала пружината.
А иначе при същата процедура аз си изпосмених и лагерите, де! :mhihi
Някъде към 200лв ми излезна всичко, като най-скъп е последния лагер на първичния вал, че само от Порше-бф може да се намери :cry Към 50лв е той.

krum_krumov_911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот krum_krumov_911 » Нед 04 авг 2013 23:34

И все пак пружината се оказа счупена, но не съм забелязал, за което се извинявам, понеже пак се беше набила на вилката, върху отчупеното парче. Ще сменя и семерингите на чашките, за които се хващат полуоските към диференцияла. Тези семеринги по-специялни ли са като размер и като цяло защото гледам, че тези са оригиналните и на тях си пише и типа на кутията 02a, та си мисля точно такива ли да търся или стават всякъкви съвпадащи по размер. Ако не са такива каква марка да е добре да сложа?
И благодарности на radotom, след неговия пост се сетих да огледам добре пружината, за да видя дали е уморена и видях счупеното. :beer

Потребителски аватар
Matrixa
Автомобил: VW Passat GT
Двигател: PG 1991 G60 Turbo
Контакти:

Мнениеот Matrixa » Пон 05 авг 2013 8:35

Семерингите ги има в Auto+, предполагам и в Еврото също. Не са скъпи. Ако няма да сменяш маслото поне го прецеди за всеки случай.

krum_krumov_911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот krum_krumov_911 » Пон 05 авг 2013 9:42

Мерси, маслото ще го сменя със сигурност.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Пон 05 авг 2013 10:13

Първо налей старото , ако до 2 дни всичко е наред и няма теч сменяй с ново.

krum_krumov_911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот krum_krumov_911 » Пон 05 авг 2013 21:25

А кожуха, разбрах, че се маже с силикон на Victor Reinz. Намерих такъв за 15-тина лв. обаче черен. Според мен става, но един познат, който твърди, че е отварял доста скорости, няколко пъти ми повтори, че трябвало силикона да е прозрачен, отново на Victor Reinz, какъвто аз не лично не съм виждал. И друго, което се сещам е как да регулирам вилката за V-та, там където с един болт се връзва за другите вилки.
Поздрави и благодаря на всички дотук за помоща!

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 05 авг 2013 23:14

Това, прозрачното, не се води точно херметик (дето му викаме силикон), а лепило.
Но на практика и с черното става.
Аз моята си я затворих с червен, да ми е в тон с опадалата боя по купето :mhihi :mhihi
А иначе за вилките не се сещам нещо да е искало настройки :rolleyes
Вече като се затвори, като се връзва селектора за жилата - да, ама преди това...
Освен ако нещо не забравям, разбира се...

Потребителски аватар
Matrixa
Автомобил: VW Passat GT
Двигател: PG 1991 G60 Turbo
Контакти:

Мнениеот Matrixa » Вто 06 авг 2013 20:20

И аз с червен силикон затворих кутията. По спомен болта на 5-та предавка за който говориш аз си го настроих да е в средата, но все пак преди да си я качил на колата включваш на въпросната предавка и я превърташ с опашката. Гледаш да няма проблеми. :beer

krum_krumov_911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот krum_krumov_911 » Вто 06 авг 2013 21:43

Ок мерси за отговорите. Днес се обадиха от Ауто+, че пружината е пристигнала, и утре ще я взема. Мисля до към края на седмицата колата да е готова, понеже сега е разглобена на село в гаража.
Поздрави на всички. :beer

krum_krumov_911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот krum_krumov_911 » Пет 09 авг 2013 23:06

Здравейте, днес сутринта започнах да събирам скоростите, като до вечерта мислех колата да е готова. Всичко тръгна добре сложих новата пружина, даже смених семеринга на диференцияла, от страната на кожуха докато е свален :smile . Намазах с гарнитура Victor Reinz сложих вилките, кожуха, фиксатори почти всичко, но не знам защо реших да сложа колелата на 5-та преди чашките на полуоските. Та при слагането едното кученце падна точно в дупката дифа, която трябваше да запуша с парцал ама.... :banghead. И отново разглобих всичко, като този път се наложи да вадя и диференцияла за да взема кучето и добре че го извадих понеже и планетите се бяха разместили. Оправих всичко зглобих като веднага след като сложих кожуха набих и това на полуоската :icon_lol . След като напълно ги зглобих въртях и включвах всяка скорост, всичко си влезна нормално със свалени скорости, но утре ще ги качваме на колата и ще ги пробвам.
Поздрави на всички и лека вечер! :th_up

krum_krumov_911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот krum_krumov_911 » Нед 11 авг 2013 0:10

Днес качихме скоростите, вскичко мина горе долу добре, единственото което забелязах е, че чашките на полуоските не влизат наравно до ръба на семеринга, а няколко мм. преди това и удрят на желязо, това нормално ли е? Преди да ги извадя не погледнах така ли са. Иначе колата тръгна добре и го няма чуканто на първа, но само я изкарах около метър от гаража, и пак я върнах понеже нямам шестограм за да отвия пропката за наливане на маслото, и я запалих за минута без масло. :redface. Иначе пропката за източване я отвих с глава на болт, като отдолу сложих 2 гайки и бих по резбата, за да не могат да се отвъртят, но тя беше нормално стегната, дохато тази за пълнене е стегната зверски и гайките започват да си правят резба и да се отиват. Но важното е че колата се оправи, тези дни ще намеря ключ за да сипя маслото, като първо ще пробвам със старото за течове, както ме посъветва колегата по-горе и след това ще го сменя с ново. Единственото което малко ме притеснява е така ли трябва да са чашките на полуоските, недокрай набити. Поздрави!

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Нед 11 авг 2013 10:34

Възможно ли е да си набил малко по-вече семерингите, и от там да ти се струва,че фланците са малко на вън? Маслото можеш да налееш и като отвиеш пластмасовото пинъонче за жилото на километража!

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Нед 11 авг 2013 10:41

pas1.8mi написа:Възможно ли е да си набил малко по-вече семерингите, и от там да ти се струва,че фланците са малко на вън? Маслото можеш да налееш и като отвиеш пластмасовото пинъонче за жилото на километража!

...също през селектора-махаш го, наливаш и слагаш обратно. :th_up

Върни се в “Passat”