Passat B4 1995г. 150 k.c 16v. какво масло?

Техническа и сервизна информация за Passat
banica
Автомобил:
Двигател:

Passat B4 1995г. 150 k.c 16v. какво масло?

Мнениеот banica » Вто 15 юли 2014 15:57

Добър вечер вече съм горд собственик на VW Passat B4 (auch 3A) 1995г. двигател 150 k.c 16v. И дойде времето за смяна на масло и различни видове филтри и тук идват няколко въпроса.

1 Какъв вид масло трябва да сипя из прочетеното във форумите съм се спрял на два вида 5W40 и 10W40 но не знам кое ще е по подходящо пък и не съм много на ти с марките :biggrin
http://www.motorni-masla.net/index.php?main_page=advanced_search_by_car_result&brand=39&model=731&engine=3960&x=32&y=11
Това са двата варианта на който съм се спял.

2. Какъв маслен филтър е подходящ това е който ми препоръчаха от магазина
http://www.autopartoo.com/oem/bosch/p3314.html
Ако избора ми на филтър не е точен препоръчайте и вие някой ?

3. Препоръчайте вид въздушен филтър

4. И ми казаха че трябва да сменя и някакъв филтър на климати който си нямам и на идея какъв е ?

Потребителски аватар
ivostefanov
Автомобил: Audi A4
Двигател:

Re: Смяна на масло с какво ?

Мнениеот ivostefanov » Вто 15 юли 2014 18:16

Потребителски аватар
mrpetrov
Автомобил: 1997 Passat B5
Двигател: 1.6 AHL

Мнениеот mrpetrov » Вто 15 юли 2014 21:10

Колега, за маслото - защо не избереш нещо от тук: :link

Там шанса да си вземеш нещо наистина синтетично сякаш е по-голям...
Като гледам тези кастроли - за единият направо си казват, че е полусинтетика. Другият е по-интересен: хем бил пълна синтетика, хем като му погледна данните за безопасност :link - точка 3 от посочения документ гласи :
Composition/information on ingredients 3 .
Highly refined base oil (IP 346 DMSO extract < 3%). Proprietary performance additives.

т.е. "много добре рафинирани базови масла" - т.е. минерални бази... минало покрай синтетиката...

А и няма да е зле си напишеш кода на двигателя, да може да се рови по-точно информация...

П.П. Мотора всъщност ABF ли е ? Ако е така - аз бих избрал RAVENOL VSI SAE 5W-40.

Потребителски аватар
vpetrovbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vpetrovbg » Чет 17 юли 2014 8:33

Колега, не подвеждай тези, които не разбират, защото базата на всички масла е една, а различните добавки и присадки ги прави минерални, полусинтетични и синтетични! Това измислено масло Реванол можеш да го поръчаш и ти в Германия, с каквато марка искаш... Нека колегата да е сигурен в маслото се обърне към Владо/ACE Castrol/. Той ще предложи най-подходящите консумативи, а и на страницата му
има онлайн каталози на Motul и Castrol, които ще дадат точния вид масло. Може да си сигурен, че маслата чу са истински. Виж в темата му в раздел "Продава"!

Последна промяна от ivostefanov на Чет 17 юли 2014 18:00, променено общо 1 път.
Причина: Не е нужно да цитираш предишното мнение!

Потребителски аватар
mrpetrov

Мнениеот mrpetrov » Чет 17 юли 2014 9:14

Колега, и аз като теб - пиша мнение във форум. Кой какво сипва в двигателя си - сам решава.
В тази връзка - най-добре ще е да сме запознати и да можем да направим информиран избор.
Като не ни се занимава - ти си го казал: има каталози!

Потребителски аватар
vpetrovbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vpetrovbg » Чет 17 юли 2014 9:37

Не обичам да изпадам в полемика, но мнението ти за второто масло, че е минало покрай синтетика е абсолютно неверно! Нека не заблуждаваме колегите с дословни преводи без да знаем как се прави смазочен продукт! И напротив, на който му се занимава рови в каталози, спецификации и събира мнения...

Потребителски аватар
mrpetrov

Мнениеот mrpetrov » Чет 17 юли 2014 12:03

vpetrovbg написа:... И напротив, на който му се занимава рови в каталози, спецификации и събира мнения...

Е аз това съм направил, колега. Поровил съм се в каталожните и техническите данни.

Ти това
Composition/information on ingredients 3 .
Highly refined base oil (IP 346 DMSO extract < 3%). Proprietary performance additives.
как го разбираш?

Защото на мен ми звучи доста различно от истинските синтетични "PAO and esters based". Справка с :link wikipedia.

Аз просто изтъквам факта, че за конкретно масло на етикета пише "синтетика" - а пък MSDS-а казва друго...
И го показвам в документи на прозводителя.

А и ти чете ли текста от връзката, дето я дава колегата?
Синтетично моторно масло. Съдържа “интелигентни” молекули, които полепват точно там, където рискът от износване е най-висок.

Много "умно" ми се види това масло...

Потребителски аватар
vpetrovbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vpetrovbg » Чет 17 юли 2014 17:04

Е те всички синтетични масла са "умни" - стоят полепнали по повърхностите и студеният старт е почти нулев, но не всички производители го изтъкват по този начин. Това си е маркетингова стратегия, но не значи, че не е верно!

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Чет 17 юли 2014 20:42

Ако авторът не си оправи заглавието, ще заключат и тази тема. Тъкмо започна да става интересна... :c010

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 17 юли 2014 20:45

Мен ако питаш взимай мотул от тук http://fanshop.vwclub.bg/categories.php?cid=6 и си свиркай

Потребителски аватар
mrpetrov

Мнениеот mrpetrov » Чет 17 юли 2014 20:51

Абе не знам колко е интересна темата, ама някак си не ми се вярва, че ако всички ползвахме истинска пълна синтетика (Ред Лайн, АМСойл, пълните синтетики на Лики Моли, Мотул 300В и т.н.) - щеше да има изказвания като:

calidad написа:И аз мисля че караме с масла, които са страшни ментета те нямат нищо общо с това което пише на етикета и за това изгарят толкова бързо

от тази тема :link...

Аз лично ако пак сложа Мотул, макар и от по-ниския клас (няма да стане :screwy )- пак ще го сменя преди да е навъртяло 8 хиляди километра, че и по-рано.

Върни се в “Passat”