Пасат Б4 ABS 90к 1.8 моно играят оборотите

Техническа и сервизна информация за Passat
visariev
Автомобил:
Двигател:

Пасат Б4 ABS 90к 1.8 моно играят оборотите

Мнениеот visariev » Сря 25 сеп 2013 15:19

Здравейте,

След смяна на делкото и стъпковия мотор се появи следния проблем:
сутрина на студен двигател като запаля на бензин оборотите се вдигат стигат 1000 и около 15 сек ги държи, после колата се форсира до 1200-1300 оборота и се върна на 1000. Това продължава 4-5 минути като постепенно оборотите слезнат на около 900. Минавам на газ и пак за около 1-2мин оборотите играят през 15 сек и докато останат на 900. Преди да се появатя проблемите с делкото и стъпковия мотор колата нямаше този проблем. Благодаря предварително за мненията относно този проблем. Лек ден.

Хри100в
Автомобил: Golf 3 GTI 2.0 8v
Двигател: AGG 115hp

Re: Пасат Б4 ABS 90к 1.8 моно

Мнениеот Хри100в » Сря 25 сеп 2013 15:45

Колега, виж в какво състояние е ТПС-датчика при дросела

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Re: Пасат Б4 ABS 90к 1.8 моно

Мнениеот Dpop » Сря 25 сеп 2013 18:26

Добре дошъл във форума колега. Има доста теми за нестабилни, колебливи, високи, ниски обороти на празен ход. Потърси в тези http://www.vwclub.bg/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=topics&keywords=%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%BD+%D1%85%D0%BE%D0%B4+1.8+%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE и допълни заглавието, защото освен модел пасат няма нищо, което да насочва към проблема.

Потребителски аватар
milen_1975
Автомобил: VW Passat Variant B4
Двигател: 1.8 ABS 1993

Re: Пасат Б4 ABS 90к 1.8 моно играят оборотите

Мнениеот milen_1975 » Съб 28 сеп 2013 12:36

Колега visariev, имам твоя проблем или подобен от около година и повече. Изписал съм много по темата с проблема ми. Където видя тема за подобен проблем пиша. Мнения много, коментари и съвети, колкото искаш И ето вече повече от година почти никакво развитие по проблема ми с оборотите. Смених стъпково моторче, ТПС, ремонтиранене на датчика при вакума. Отново смяна с трети ТПС. Смених и датчика на тройника с оригинален Люксембург. Тампона на моното е читав, няколко човека го тестваха до сега. Вакумните маркучи са ОК. Откачих буксата на ламбда сондата, да не прави евентуални проблеми, като е на газ, понеже карам на газ. Имаше скъсана жица преди буксата на ТПС-а. Запоихме е, и пак нищо вече година. Оборотите се поукротиха но форсирането сутрин при палене на студено си остана. До към 80 градуса освен форсирането от време на време има и неравномерна работа на мотора. Като двигателя мине 80 градуса това самофорсиране изчезва, и оборотите се нормализират. Така, че колега visariev не се ли коригира проблема след смяната на стъпковото моторче, или ТПС-а..... по натам става тегаво :mhihi Прдположения, гадаене, смяна профилактично на това-онова, и в крайна сметка пак нищо ....Аз съм на път да се откажа вече да търся проблема. Изчерпаха се вариантите вече, а проблема си остава. Вече се съмнявам, че има майстор, който може да сложи ръка на това моно :mhihi

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пон 30 сеп 2013 22:09

При каране на газ,първо се убеждаваме,че компа не е натрупал грешки.
После почваме най-елементарната диагностика по метода на изключването.Първо изключваме ламбдата,не ни трябва
Изключваме стъпковото моторче и караме.
Изключваме темп.датчик.
На газ без степ мотора оборотите няма как да играят.На бензин могат-ЕКУ-то чрез дюзата впръсква повече гориво.Тук се почва първо от темп.датчик като причина.
Всичко това при изправна запалителнаа система-свещи,бобина.

Потребителски аватар
milen_1975

Мнениеот milen_1975 » Вто 01 окт 2013 15:06

Нещо кара дросел клапата да се отваря, когато не трябва. Особено на студен мотор след запалване, докато не мине 80 градуса. Преди 2 дни ми запече на 1000 об/мин. празния ход. Карах на газ! След изфорсирване от педала, падаха до около 900, но след 3 сек отново се връщаха на 1000. Превключих на бензин, и веднага си паднаха в норма на около 850. Обаче след 30 тина секунди пак се вдигнаха на 1000. На другия ден нямах проблеми, бяха си нормални :mhihi Между другото, колега от форума даде малко предварение от делкото, защото нали когато се кара предимно на газ трябва да има определено предварение. В случая при мен го нямаше, центровкат беше си като за бензин. Миналата година предварението си беше перфектно, сега незнам какво е станало? имам и затегнал лагер на паразитния вал. Но това не мисля, че има връзка с оборотите :smile

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Вто 01 окт 2013 19:59

Дросела го бута само степ мотора и се търси причината за това.Пробвай с изключен ст.мотор играят ли,да знаем къде да търсим.

Потребителски аватар
milen_1975

Мнениеот milen_1975 » Сря 02 окт 2013 1:55

Степ моторчето е от RP, същото е като от ABS. Майсторче от форума го замерва с мултицета, и имаше перфектни стойности. Но защо на студено да прави проблем, и то не всеки път :mhihi Датчика на тройника е купуван миналата година(със синьо пръстенче) за 48 лв. На загрял двигател има също перфрктни стойности. Не е замерван на студен двигател да се види да не би тогава да дефектира? Щом проблемите със самофорсирането го прави малко след запалването до към 80 градауса :mrgreen

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Сря 02 окт 2013 8:08

Щом е перфектен степ мотора значи не е той,той изпълнява команди просто.Замерете ТПС-а/ако не сте??/,а за да отпадне съмнението в темп.датчик-просто го изключете.Както казах най-лесната диагностика е по метода на изключването..
И е хубаво да се пише проблема само на газ ли е или на бензин,или и на двете.Хуаво е да се пише и след рестарт има ли промяна,за да не набъбва темата от въпроси.

Потребителски аватар
milen_1975

Мнениеот milen_1975 » Чет 03 окт 2013 0:48

ТПС-а е трети по ред. С оригиналния менеше обороти постоянно. Втория беше от RP, заедно със стъпковия и правеше сегашния проблем. В момента съм с ТПС от ABS. Имам тема и в раздела за газовите уредби. Проблема с оборотите започна прдеди година, когато смених мембраните на изпарителя. За лош късмет ми сложиха БГ мембрани. И от тогава стана ужас :horror ту високи, ту ниски обороти на празния ход. Вдигна ми се и разхода на газ. Всеки път, като идех до майстора, и ме закачваше на газ анализатора даваше, че е прекалено богата сместа. Колега от форума ме закачва на Ваг кома! Пак излизаше богата смес, и ламбда сондата не му харесваше. Юли месец смених изпарителя с чисто ново Ловато. Сега сместа е нормална, ламбда сондата е с извадена букса...и главния проблем с оборотите си е отново на лиице :mhihi

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Чет 03 окт 2013 8:04

Което не отговаря на въпроса на бензин играят ли?Нямаме отговор и на изключен степ мотор играят ли?
Сега прегледах другата тема,там няма развитие от твоя страна,което няма как да реши проблема нали.Другото странно е,че там отчиташ проблема при загряване, а тук обратното?

Потребителски аватар
milen_1975

Мнениеот milen_1975 » Чет 03 окт 2013 10:50

Ще трябва да започна да ги изпойзключвам едно по едно да се види! Другите мнения по този въпрос са ми още, от когато бях със стария изпарител. Тогава ги менеше, задържаше на високи, или пък падаха под 500 някой път. Сега вече след смяната на изпарителя незнам, защо но ето така започнаха сутрин на студен мотор още малко след запалването да се ръчкат нагоре. Не зависимо дали е на бензин или на газ. До като не иде температурата до към 80 градуса поне 3 - 4 пъти се изфорсирва. Мисля да започна с датчика на тройника, като за начало да го откача.

Потребителски аватар
Matrixa
Автомобил: VW Passat GT
Двигател: PG 1991 G60 Turbo
Контакти:

Мнениеот Matrixa » Чет 03 окт 2013 12:41

Аз имах абсолютно същия проблем до днес. Пак така ниски обороти на студен двигател, форсиране до 1200 оборота и нестабилна работа + детонации в смукателния колектор. Като загрее всичко това изчезва. При мен се оказа MAF сензора. Подава абсолютно грешни стойности и затова пали сутрин от 2-3 път и бърка и компа. Как го разбрах? Просто му откачих буксата и всички проблеми изчезнаха. В последствие видях че има винт за настройка. Закачих му един мултицет и си го настроих като хората. На другата сутрин вече нямаше и помен от проблемите. Заковава си оборотите на 900 и няма мърдане и вече пали от четвърт оборот. Докато го разбера от какво е смених стъпков мотор, бензинов филтър, въздушен. Щях да сменям температурен датчик и още сумати неща, но така и не се наложи. Един ден си играх да търся въпросния сензор да си го купя. Оказа се че в Porsche Изток е 189 лева и го няма изобщо в наличност, няма и да го има по ред причини. Както и да е по моргите също беше изкупен, та седнах и си настроих моя и в момента няма проблеми, за разхода само времето ще покаже, но поне пали веднага и върви на пушка. Няма вече мъки с оборотите. Всичко това е за G60 мотор. При вас ролята на този MAF сензор играе дебитомера, който при мене изобщо няма. Така че там търсете проблема. :beer

Последна промяна от Matrixa на Пон 07 окт 2013 9:01, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
milen_1975

Мнениеот milen_1975 » Чет 03 окт 2013 15:19

Е да, при мен няма такъв MAF сензор. От година от как е налице проблема с оборотите като, че леко ми се е вдигнал и разхода!

pacho109
Автомобил: WV passat 1.8 ABC
Двигател:

Мнениеот pacho109 » Нед 06 окт 2013 14:51

Колеги,това лято си взех В4 90кс моно.Лятото палеше без проблем.Сега ,като застуди сутрин не ще да пали.Постоплили се -няма проблем.Бензин -газ е с автоматично преминаване на газ.Майсто каза,че може да е термодатчика,къде е този датчик?

Върни се в “Passat”