Б5 вариант за ремонт на счупени въздуховоди ( решетки )

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
rammzes
Автомобил:
Двигател:

Б5 вариант за ремонт на счупени въздуховоди ( решетки )

Мнениеот rammzes » Пет 04 яну 2013 23:37

Реших да си ги ремонтирам защото в автоморгите ми поскаха цени между 60 и 140лв scare Става въпрос за централните въздуховоди на парното.Извадих ги с 20см отвертка - смело и безотговорно.
Проблема беше,че жалузите не се движеха нагоре-надолу.При разглобяването се оказа,че оста която държи малкото зъбно колело е счупена.Безсмислено е да се лепи друга,защото натоварването върху нея е огромно.

На мястото на оста ,внимателно пробих нова дупка-като много е важно, да е на точно същото място!

Всички движещи се части и особено каналите в които се движи кобилицата за клапата на въздуха отзад трябва да се смажат с грес или гъсто масло!
Прикачени файлове
1.jpg
На мястото на оста ,внимателно пробих нова дупка-като много е важно, да е на точно същото място.
SAM_3981.JPG
Завих видичка със същия диаметър като дупката на зъбното колелце
SAM_3982.JPG
SAM_3984.JPG
Поиграх си малко за да наглася двете решеки да са еднакви
SAM_3985.JPG
и воаля 0лв 3часа

Потребителски аватар
dantcho
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: AFN 1998

Re: Вариант за ремонт на счупени въздуховоди ( решетки ) Б5

Мнениеот dantcho » Нед 06 яну 2013 15:33

Абсолютно същата процедура извърших преди няколко седмици, съчетавайки го с презапояване на нови крушчици за въздуховодите. За съжаление нямах апарат, с който да заснема процедурите. Оста, която държи зъбчатото колело, е от пластмаса и с времето й се разказва играта, за да може да се счупи при най-малкото напрежение (особено ако държите ароматизатор на решетката). Лично мое мнение за всички, които имат сходен проблем - не си давайте парите за втора ръка въздуховоди, защото не се знае колко изпечена е и тяхната ос и кога точно ще се строши. Ремонтът не изисква кой знае какви умения, а и смятам, че ще ме надживее. :)
Ако някой го притеснява, че видията грози въздуховода, може спокойно да си вземе черна с плоска глава. Да не говорим, че за да я видиш, трябва да светнеш с фенерче в самия въздуховод.

ПП Поздрави, колега, за снимките.

милен хаздай
Автомобил:
Двигател:

Re: Б5 вариант за ремонт на счупени въздуховоди ( решетки )

Мнениеот милен хаздай » Чет 11 юли 2013 17:15

Здравейте,колеги!
Аз имам (вероятно) същият проблем,но въпроса ми е как да сваля решетките? Има ли щипки,контри или точни определени места където да се напъне?
Благодаря.

Потребителски аватар
Rosenirs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rosenirs » Чет 11 юли 2013 18:24

Има тема за тези въздуховоди ето тук.Вътре е описана процедурата за сваляне на въздуховодите,смяна на крушките и ремонт на решетката (счупената осичка).Лично аз също съм си направил по този начин въздуховодите само,че аз пробих отвор след което нарязох резба 3мм. и навих болтче което вземах от стар щепсел.Главата на болтчето мазнах със черен лак за нокти и стана супер.Благодаря на колегата rammzes за снимките мисля,че на доста хора ще им бъдат полезни. :smile

милен хаздай
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот милен хаздай » Пет 12 юли 2013 12:02

Благодаря за помощта!

Потребителски аватар
Gal
Автомобил: МК7
Двигател: DCYA 2018

Мнениеот Gal » Пет 12 юли 2013 16:46

Какви са тези цифри? Аз преди няколко години си купих от колега от форума за 30 лева. Сега колко да струват, при положение, че има вкарани вече ужасно много коли с десен волан?

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 02 апр 2014 11:17

:arrow

Върни се в “Passat”