passat B3 съвет за джанти
passat B3 съвет за джанти
Здравейте колеги имам един въпрос.Имам passat B3 и ими предложиха алуминиеви джанти на изгодна цена.Джантите са добри както и да е притесняваме това че са 15ц 7j et 35 и имат гуми 205 50 15 които ми се виждат доста широки за пасатчето.Въпросът ми е могали на тези джанти да сложа 195 60 15 и дали няма да опират .Моля посъветвайте Благодаря Ви !!!
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Съвет за джанти на passat B3
Няма да имаш никакви проблеми и с двата размера гуми ... даже и 195 65 15 няма да опират
Слагай и несе притеснявай 

- Rqhovo
- Автомобил: Passat B3
- Двигател: 1Y 1991
- Контакти:
Мойте летните са 205 50 15,а зимните 195 60 15 и нямам проблеми и с двата размера.
- Stenly
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
205/50/15 е оригинален размер за пасат Б3 ,така че сам си прави извода.
- ohdan
- Автомобил: vw Polo 1.4
- Двигател: AEX 1996
Колеги тук никой не взема в предвид това че може да има проблем в окачването и от там да се появи това с опирането.
При мен е точно така в момента и карам с по-тесни гуми.

- pe6kata
- VW експерт
- Автомобил: passat corrado
- Двигател: AAA и АBV turbo
Оригинален размер за пасат е и 205/50/15.
ЕТ- то обаче в случая е по-малко, както и ширината на джантата е по-голяма спрямо оригиналната!
Ако колата е с провиснала задница, особено и претоварена отзад, с 205 може да закачи гумата във веждите при неравности. По принцип мисля че няма да има проблем. Иначе 205 не е широка за пасат, но ако слагаш 195, гледай да е на 55. Минеш ли на 60 ще се отрази неприятно на пъргавината на колата, а не че с 195/60 ще имаш проблем с опирането, при нормално окачване.
п.п. докато колата е висока, поема по-високи гуми, слезе ли ниско обаче нешата не стоят така. Не казвам откъде знам
ЕТ- то обаче в случая е по-малко, както и ширината на джантата е по-голяма спрямо оригиналната!
Ако колата е с провиснала задница, особено и претоварена отзад, с 205 може да закачи гумата във веждите при неравности. По принцип мисля че няма да има проблем. Иначе 205 не е широка за пасат, но ако слагаш 195, гледай да е на 55. Минеш ли на 60 ще се отрази неприятно на пъргавината на колата, а не че с 195/60 ще имаш проблем с опирането, при нормално окачване.
п.п. докато колата е висока, поема по-високи гуми, слезе ли ниско обаче нешата не стоят така. Не казвам откъде знам

Има си калкулатор за гуми и джанти.Слагаш оригинала и сравняваш разликите с новите.
Аз не му повярвах и изкарах надницата на кварталния гумаджия(3 пъти смяна х 4бр.)
http://www.margel.info/lang_bg/rims.php
Аз не му повярвах и изкарах надницата на кварталния гумаджия(3 пъти смяна х 4бр.)
http://www.margel.info/lang_bg/rims.php
- stoyan0264
- Автомобил:
- Двигател:
Здравейте колеги ,
Може ли , не може ли ?
Всяка кола си има допустими размери на гумите , скоито може да се кара.
На Б3-ката размерите са написани на вътрешната страна на капака на жабката.
Всички различни от тях за мен са НЕДОПУСТИМИ !
Ако говорим по принцип , то може чрез фланци колелетата да бъдат изкарани извън калниците
и да се сложат джанти и гуми от камион или от трактор.
Това е моето мнение !
Поздрави !
Може ли , не може ли ?
Всяка кола си има допустими размери на гумите , скоито може да се кара.
На Б3-ката размерите са написани на вътрешната страна на капака на жабката.
Всички различни от тях за мен са НЕДОПУСТИМИ !
Ако говорим по принцип , то може чрез фланци колелетата да бъдат изкарани извън калниците
и да се сложат джанти и гуми от камион или от трактор.
Това е моето мнение !
Поздрави !

- Dpop
- Автомобил: VW
- Двигател:
ohdan написа:Колеги тук никой не взема в предвид това че може да има проблем в окачването и от там да се появи това с опирането.![]()

Именно поомекнали пружини, поизпуснали амортисьори и резултата е допиране я в подкалник, калник при среща с неравност(зависи и от скороста). Случвало се е на колега(за предни гуми в случая) който дори е с размер 195/55/15 с такъв размер джанти при това на Б4, който както се знае е дори с малко по-широки/инесени калници.

Точно поомекналото задно окачване ме притеснява.Днес изпробвах вече джантите очакванетоми за твърдо возене и шум не се оправдаха за моя радост.Колата найстина се чуства леко по тромава и волана по твърд.За това съм решил да намаля 205 на 195 със сигурност.Въпросът е дали да запазя 50 или дая вдигна на 60 или компромисното 55.Още веднъж ви благодаря за професионалните ви препоръки.
-
- Автомобил:
- Двигател:
195 55 15 е перфектна гума за теб
Аз съм карал моя пасатор на 16 и 17... ама все имах проблеми отзад с жуленето 

- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
jonatan написа:Точно поомекналото задно окачване ме притеснява.Днес изпробвах вече джантите очакванетоми за твърдо возене и шум не се оправдаха за моя радост.Колата найстина се чуства леко по тромава и волана по твърд.За това съм решил да намаля 205 на 195 със сигурност.Въпросът е дали да запазя 50 или дая вдигна на 60 или компромисното 55.Още веднъж ви благодаря за професионалните ви препоръки.
Недей бърза да сменяш размера

Ако държиш да минаваш на 195 то 195/55 е твоя рамер, всичко друго е компромис
Със 195/60 колата ще стане доста по-тромава и ще вози малко по добре. Със 195/50 ще върви по-добре, но гумата е доста ниска и ще вози твърдо. Също при нископрофилните гуми волана става доста чувствителен към неравностите по пътя

Препоръчвам да се кара с препоръчаните от производителя размери за да е всичко наред

Ако нямаш нужда от нови гуми нямасмисъл да минаваш от 205/50 към 195/55. Разликата е много малка.
И да отбележа че стандартния размер джанти е 6jx15 ЕТ35, но има възможност да се сложат малко по-широки или с по малко ЕТ
Благадаря ви колеги и аз мисля че 195 55 15 е моя размер гуми.Туко що успях да кача снимката на профила и мисля че му стоят добре.Е мисля че имам повод да почерпя
П.С. дано жената не разбере 

- genobuldoka
- Автомобил: vw golf 7
- Двигател: CUNA 2017
Колега със сигурност 205/50/15 е оригиналния размер, обаче за 2.0 GT (136k.c.) или 1.8 G60 syncro (160k.c). До колкото аз знам оригиналния размер е 185/65/14, така че със 195/55/15 не би трябвало да имаш проблем