Пасат Б5,5 джанти и гуми

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
thewolf
Автомобил: Passat 1.9 TDI B5.5
Двигател: AVB

Пасат Б5,5 джанти и гуми

Мнениеот thewolf » Пон 31 мар 2014 20:09

Здравейте колеги. Смених гумите с летните, но се оказа, че са доста старички, иначе имат грайфер, но са твърди и не стават. Така и така ще купувам 4 нови гуми, гледам че и джантите не са стока. Имат ожулено по канта 15-ки са. Искам да си взема 16-ки, че при по-голяма скорост да е по-стабилна колата, 15-ката много висока и много въздух в нея много нещо :icon_lol .

1. Видях че гумите, които се слагат на 15-ки са по-евтини, 16- по скъпи и 17" още по-скъпи. 17-ки доколкото съм чувал возят много твърдо и разбиват предницата по-бързо. За моя пасат дават 195/65/15 и 205/55/16 като сток. Мнения ? Увеличава ли разхода ако сложа 16-ки, защото са по-широки?

2. Също така: Предлагат ми 4 нови джанти плюс 4 нови гуми континентал контакт 5, който струват 270 лв едната гума, а заедно със джантите ми ги дават на 2.000 лв. Има един проблем обаче, който не ми харесва, джантите са произведени в китай. Има ли някой опит с тия китайски джанти и дали е по-добре да си взема 2-ра ръка джанти оригинални, нещо им нямам доверие? И как да разбера дали джантетата са оригинални или ментак, освен по надписа дето не пише мейд ин чайна :smile

3. Ако да речем по канта джантите са ожулени повечко в някой бордюр има ли опасност при шофиране с по-бърза скорост или ги продават само защото изглежда грозно?

Благодаря предварително, много ще ми помогнете в избора, че много се двоумя и незнам какво да правя

това са едни оригинални дето ги водят: били използвани само месец, ама кога никой не знае
Изображение

на тези съм голям мераклия: 1200 лв с гуми бриджстоун, 5мм грайфер
Изображение

а това са китайските джанти за около 1000 лв 4-те броя заедно 16"
Изображение

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Джанти и гуми за Пасата

Мнениеот stefan4o » Пон 31 мар 2014 20:33

Според мен нито една от офертите не си заслужава. 2000 лева за гуми с джанти :screwy
Междувпрочем от на баща ми пасатора има един BBS RS710, но са 18-цолови, ако не ти е проблем да се обзаведеш с гуми помисли и за тоя вариант :th_up
http://stefan4o.snimka.bg/automobiles/jetta-green.808703.0.big
Снимката е от 2007-ма, с тях колата дойде от немско :th_up Сега не са в такова цветущо здраве, но с малко ремонт биха могли да бъдат.

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Пон 31 мар 2014 21:00

И аз не мога да приема сумата от 1200 или по-зле 2000 лева като вариант :horror , според мен би било огромна грешка да се зашие подобна посмъртно невъзвръщаема сума за тази цел, но всеки си избира сам. Както си се насочил към нови гуми колега, по-добре заложи на някой фабричен комплект лети джанти в добро състояние.

Потребителски аватар
dispatch
Автомобил: Passat В6 HighLine 2010
Двигател: CBBB DSG6 02Е

Мнениеот dispatch » Пон 31 мар 2014 21:15

Само да вметна, че колегата не живее в България... до колкото съм му чел другите мнения...
Иначе първите два варианта като джанти са добри.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 31 мар 2014 21:20

Сериозна сума . И то за ..китайски джанти . Има колега от Ауди форума предлага често много качествени оригинални джанти за Ауди и ФВ , лично бих ти препоръчал да следиш редовно продажбите му и да се обзаведеш с много прилични джанти ( пак казвам-оригинални, от това по-добро няма ) и гуми евентуално ( ако не те притеснява ,че са на макс 2години )
Линк към колегата http://audibg.com/forum/index.php?showuser=39708 , разгледай обявите му и в продавалник-а http://sportive.prodavalnik.com/
П.п. не е в БГ ли ? Значи поста ми е малко безсмислен :redface

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Мнениеот mccoy » Пон 31 мар 2014 21:25

да видим правилно ли съм разбрал
1. Ще изхвърлиш 4 свесни гуми защото си решил че са твърди
2. Ще дадеш 2000лв за Китайски джанти със добри гими.
и се притесняваш че колата ще започне да гори с 200-300гр. повече

Потребителски аватар
Wrofeel_VR6
Автомобил: Passat 3B2 1.8T 20V
Двигател: AEB

Мнениеот Wrofeel_VR6 » Пон 31 мар 2014 21:30

Летни карай с 225/45/17, не са много скъпи, все пак е масов размер за 17ка. Китайски джанти НЕ!Намери си един оригинални за Пасат 5.5 17 ки.
Боя едно изправяне, ей така колко за контрол и забравяш.
vw phoenix
Изображение

Потребителски аватар
thewolf

Мнениеот thewolf » Вто 01 апр 2014 1:18

mccoy написа:да видим правилно ли съм разбрал
1. Ще изхвърлиш 4 свесни гуми защото си решил че са твърди
2. Ще дадеш 2000лв за Китайски джанти със добри гими.
и се притесняваш че колата ще започне да гори с 200-300гр. повече

Здравейте колеги,

4-те свестни гуми са стари, някаква измислена марка са, твърди са, шумни са и имат грайфер 4 мм и 5мм, носят наляво надясно, нестабилни са. Едната имаше някъде нещо като доста ожулено от едната страна и се притеснявам като карам семейството към България да ми гръмне някъде на някои завой и да се изпотрепем. 2.000 лв щях да дам за китайските, ако ми бяхте казали, че няма проблем, но както и сам мислех, китайското си е китайско. Когато ги вдигнах бяха прекалено тежки и някак си от вътрешната страна все едно беше правено от някаква сплав, от което много почна да ме съмнява качеството. Все пак 250 лв за "Жанта са много малко, при това нова.

225/45/17 ли ще гори повече или 195/65/15. Не ме притеснява, просто питам щото не знам :)

dispatch написа:Само да вметна, че колегата не живее в България... до колкото съм му чел другите мнения...
Иначе първите два варианта като джанти са добри.

Здрасти колега, да, още не съм се прибрал в БГ, това лято ще си идвам, та викам старите джанти 15-ки да ги махам, че много олющени и са жулени бая в бордюра.

Колеги, тука всички карат 1 сезон с едни гуми и на следващият ги сменят. 2-3 сезона карат по-бедните хорица, като мен :). Изхвърлят чисто нови гуми,изкарват ги за Полша, Литва, Румъния. За БГ не съм чувал. Изкупуват ги на по 10 лв гумата на едро с камиони, а ги продават на по 80 :). Говоря за маркови гуми като нокиан /финландски/, континентал /немски/, Мишелин и т.н. На джипа имах нокиан хакапелита 1500 лв струваха 4-те гуми зимни без шипове. На тях си пишеше мейд ин Финланд, а не полша или чайна и т.н.

Утре отивам за 2-рия вид джанти, казах му че ще трябва да падне в цената, която е 1200 лв. Джантите иначе каза че нямат никакъв дефект и са абсолютно като нови и са оригинални за ФВ. Гумите са 2009-та година 5мм. Може да ме изкарат това лято мисля, догодина нови. Пак ще видим де, ако са шумни много или тресат, махам ги и взимам нови. За джантите си мисля че 1.000 лв заслужават, какво ще кажете? 17-ка, мен ме кефи. Понеже гледах цените в БГ, мисля че 1.000 лв за тея джанти е добра цена, 2-ра ръка и са доста запазени. Мнения?

Имам един много спешен въпрос. 235/55/17 са гумите. Ще закачат предните гуми като завивам? Твърде много ли е 235 на 55 на 17-ка джанта? Знам че е нормално 225 на 45 на 17 нали? Ако закачат, това означава, че съм дал 1200 лв само за джантите. Моля за отговор, който види, че днес ще ходя да ги видя

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Вто 01 апр 2014 7:12

Колега, като сравнявам фабричния размер от 195/65/15 със споменатия 235/55/17, то обиколката на вторите е с 5,5 сантиметра по-голяма и със сигурност няма да е удачен за Пасата... :rolleyes

Потребителски аватар
yanio
Автомобил:
Двигател:

Re: Пасат Б5,5 джанти и гуми

Мнениеот yanio » Вто 01 апр 2014 16:21

Оригинални 16ки road america струват 400лв втора ръка с гумите. Какви са тези 1200-1500лв :D
Изтрай докато си дойдеш в Бг и тогава взимай джанти

Потребителски аватар
thewolf

Мнениеот thewolf » Вто 01 апр 2014 18:35

yanio написа:Оригинални 16ки road america струват 400лв втора ръка с гумите. Какви са тези 1200-1500лв :D
Изтрай докато си дойдеш в Бг и тогава взимай джанти

Може да си прав колега. Само че днес се замислих върху едно друго нещо. Гумите всъщност /мойте на пасата/ са износени нещо от външната страна, та си мислех, аз и нови да взема, докато не сменя накрайниците и останалите части за да мога да смеря предницата, то от нови гуми смисъл няма. Снощи четох много в нета и стигнах до тези заключения:

Плюсове на нископрофилната джанта:

1. Изглежда по-добре
2. по-малък спирачен път, поради по-голямата площ на сцепление с асфалта, щото гумата е по-широка
3. по-добро управление при сух път в завой и моментална реакция на гумите при завъртане на волана, защото няма толкова странична стена, която да мами колата

Минуси на нископрофилните гуми:

1. По-голям разход на гориво
2. По-тежки са
3. По-голяма тенденция към хлъзгане в завой при мокра настилка, поради ниският профил на гумата
4. Твърда возия, защото няма толкова много въздух в гумата
5. При уцелване на голяма дупка може да се изкриви джантата, после няма оправия
6. При нископрофилните гуми окачването сдава багажа много по-бързо, поради това, че няма толкова въздух в гумите, които да поемат част от удара
7. По-скъпата им цена на самите джанти, както и на гумите
8. По-бавно ускорява, поради повечето си килограми от по малките джанти

Мен като цяло нито разхода ме притеснява, нито цената на гуми и на джанти, аз така или иначе искам чисто нови гуми да си купя, патил съм си от ментета, сега предпочитам маркови гуми по 150 200 лв едната и да ми е мирна главата. Притеснява ме возията да не е много по-твърда с тия 17-ки.

Та още съм на чудеж. Мойте джанти се съмнявам че са поправяни, ама дали са направени като хората незнам. Може ли да се проверят на машината само джантите? Дали са прави?

Изображение

Единственото нещо, което искам аз е максимум сигурност на колата, защото ще карам семейството ми в нея. Не ме интересува как изглеждат джантите или гумите или каквото и да е друго. За мен най-важното е колата ми да е сигурна при завиване в завой и при висока скорост. До колкото чета пък тези 15-ки не са много за висока скорост. Та още се чудя. Май най-оптималният вариант ще се окаже 16-ки.. . .. . .

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 01 апр 2014 19:58

Има 15-ки със скоростен индекс W , значи ,че държи на скорост, вече при тежка кола , при висока скорост в завой малко :stumm .... В интерес на истината 16-ката е средата за визия , избор/цена гуми , като и стабилност в завой и спирачен път ( добро контактно петно с пътя). Няма сбъркаш с насоката към 16-ки , аз самият на едната си кола ( А6 ) съм с 16-ки и на два пъти се уверих ,че съм на прав път . И двата пъти беше станал адски "тесен" пътя , но ..господ ме е запазил :bowdown

Потребителски аватар
thewolf

Мнениеот thewolf » Вто 01 апр 2014 20:43

samo_pechka написа:Има 15-ки със скоростен индекс W , значи ,че държи на скорост, вече при тежка кола , при висока скорост в завой малко :stumm .... В интерес на истината 16-ката е средата за визия , избор/цена гуми , като и стабилност в завой и спирачен път ( добро контактно петно с пътя). Няма сбъркаш с насоката към 16-ки , аз самият на едната си кола ( А6 ) съм с 16-ки и на два пъти се уверих ,че съм на прав път . И двата пъти беше станал адски "тесен" пътя , но ..господ ме е запазил :bowdown

Благодаря колега. И аз така си мислех, че 16-ката е най-средният вариант от към стабилност в завой, няма да поднесе като 15-ката, също така и няма да разбие окачването като 17-ката, пък и няма да вози като 17-ката твърдо. Даже мисля, че някъде в книгата за пасата пишеше че сток са 195/65/15, но като опция може 205/55/16, като по този начин не се променя цялостният диаметър на колелото и километража ще показва пак толкова.

Обади се момчето със горните джанти, но като гледам на снимката май е ожулила бордюра, какво правят тея хора с тия джанти незнам. Как паркират не ми е ясно. Днеска се позагледах, ми то няма 2-ра кола, на която джантите да не са ожулени по ръбовете. И пак 800 лв за джанти /каза че са произведени в Полша/ дали са оригинални? със гуми Нокиан Нордман, произведени във Финландия, малко старички и те 2010-та година, но пък целият грайфер е по тях, не са карани от тогава. 205/55/16 са на първата снимка. Може да ме издържат до догодина та им се чудя

Потребителски аватар
yanio
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yanio » Сря 02 апр 2014 5:57

Според мен намери си едни оригинални 16ки от б5.5
Те са 7j и спокойно можеш да им сложиш 225/50/16 , същата височина като 205/55/16 , возията и показанията на километража ще са същите. Като цяло печелиш стабилност и по-къс спирачен път.
А по-високия разход изобщо няма да го усетиш. При мен разликата между 16ки и 18ки е около половин литър.

Потребителски аватар
thewolf

Мнениеот thewolf » Пет 04 апр 2014 22:06

Здравейте колеги, не можах да се сдържа. Днес купих 16-ки джанти уж оригинални, пък пише произведени в Полша. Както и да е 400 кинта ги взех и 4-те. Едната има одраскано и трябва някъде да я карам да се поправи. Трябва да се шлайфа и да се запълни леко с кит ли не знам. Около 3 см е одраскана.

Ето ги и тях до старите джанти.
1.jpg

2.jpg

Гумите са изтъркани и ще ги сменям. Още съм в процес на мислене. Искам хубави гуми, че съм си патил от евтини. Тук в Норвегия имат норми, които спазват при купуването на гуми. За всяка гума пише от А до Г колко са стабилни при дъждовно време, каква единица полезно действие имат върху разхода на колата и колко шумни са при движение. Много добре са го направили, само дето се чудя между континентал и бринжстоун. От БГ си бях взел Бриджстоун по 180лв едната гума зимни, изкараха ме 3 сезона и все още имат грайфер 6 мм.

Някакви предложения да ми дадете за добри летни гуми колеги?

Върни се в “Passat”