PASSAT B5 разглабяне на предницата за смяна на ремъци ?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
pe60petrov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

PASSAT B5 разглабяне на предницата за смяна на ремъци ?

Мнениеот pe60petrov » Вто 20 юли 2010 20:02

Здравейте колеги,отново проблем. Днес както си карах -светна лампата за зареждането и няма хидравлика,добре че беше в града на права и карах бавно,че в друга ситуация :horror: . Беше паднал пистовия ремък-няма зареждане,няма хидравлика,няма охлаждане.Едва се прибрах до в къщи :shock
Предисторията е - есента вземах колата вкарах я в сервиз(с реноме )казах им всичко което е за смяна да се смени, февруари хвърли пистовия ремък на място след като я запалих. Обтегача беше разбит и ролката му с изкъртен борд викам си дошло му е времето.Хайде пак в същия сервиз нов обтегач ,нов ремък (вече сменения беше по зле от стария),наново разглабяне на предницата. Но и при двете разглабяния нищо не казаха за инерционната ролка на генератора(Аз ли трябваше да знам че тя е причина за проблемите?)Късно прочетох във форума за какво става на въпрос,и понеже ми се стори че няма големи колебания в обтега не разкачих ремъка да я проверя :banghead: .Еми оказа се че си е блокорала напълно.
Решил съм никакви майстори ще си ги сменям сам (че тези ми струват около 400лв.)но не можах да намеря тема как се разглабя предницата.
Ако някой може да ме насочи с някой линк,български или чужд ще му бъда благодарен.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Re: Разглабяне на предницата на PASSAT B5 за смяна на ремъци ?

Мнениеот muns61 » Вто 20 юли 2010 20:08

Не се опитвай сам. По - добре намери читав сервиз. Това е твоето мнение, ама като кажа на клиент да сменя всичко, повечето подскачат 2 метра. Затова само на познати давам акъл, инак - по желание на клиента. Със здраве...
:beer

Потребителски аватар
pe60petrov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pe60petrov » Вто 20 юли 2010 21:21

Колега не е въпроса да се смени всичко наред,така мога да ремонтирам и аз но къде ще му излезе края,въпроса е те като "специалисти" да ти кажат кое по колата не е наред ,пък ти решаваш кое да се подменя. А не да сменят което е видимо заминало ,а причините-какво ги бърка. Е точно за това не ми се ходи при майстори, защото пак казвам ходих във сервиз не в някой гараж

Потребителски аватар
Данко
R.I.P Madcap
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: AJM 1999
Контакти:

Мнениеот Данко » Сря 21 юли 2010 2:34

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 21 юли 2010 8:55

Кой може да ти каже колко ще изкара ролка, която изглежда здрава? Искаш от майстора да поеме отговорност за нещо, дето не е негова работа.
Като искаш сигурност, сменяш всичко.
Само на моята кола мога да преценявам без данни за пробег, дали да сменям ремък и ролка.
Ако ти кажа, че е добре и после се сговни, ще тичаш да се разправяш с мен. Затова - наред!

Потребителски аватар
pe60petrov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pe60petrov » Сря 21 юли 2010 9:43

Колега не ме разбирай погрешно не говоря за гадаене колко би изкарала дадена дадена част или кое ще се счупи по време на каране. При мен ролката явно е била блокирала много отдавна и е товарила обтегача ,защото той издъхна 2000-3000 км., след първоначалното обслужване,смениха го но за въпросната ролка нищо не казаха че е заминала, че е желателно да се смени защото прави бели- нищо. Нещата ми се изясниха с четене във форума понеже чета почти всичко за В5,за да съм по-наясно като стане нещо.

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Петров » Пет 23 юли 2010 0:25

Ако верно четеш "почти всичко за В5" щеше да видиш схема и снимки за свалянето на предницата. Ако не си пипал до сега, ще ти е много тегаво, че даже може и да поотчупиш някоя и друга прастмасария.
Та по въпроса ти - сваляш фаровете, сваляш бронята, дърпаш радиатора напред и си ти. Като сваляш бронята обаче ше ти се наложи да откачиш подкалниците и кората отдолу...

Потребителски аватар
Siv
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Siv » Пет 23 юли 2010 18:49

Сваляй наред не ги слушай.
Успех и да пишеш какъв е резултата :) :да:

Потребителски аватар
pe60petrov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pe60petrov » Пет 23 юли 2010 23:09

Колеги,резултата е следния. Разглобих всичко което трябва нямах затруднения(без нищо счупено :mrgreen: ), но се оказа че генератора мие сменян и е сложен от AHU мотор(така излезе от ЕТКА по номера) с твърда шайба.Днеска това го оправих- инерционната ролка(която е на АFN мотора) пасна без проблеми.Но се оказа че обтегача отново е тръгнал, когато сложих новия ремък обтегача не само се движи около оста си а и се мести ъглово :cry: ,резултата покривява ремъка спрямо шайбата на коляновия вал, вярно не много но достатъчно за да му скъси живота.Големия проблем дойде че не можах да махна охлаждащата перка, ролката и ми пречи да извадя обтегача.
мисля че разбрах как се маха,би трябвало от задна страна да е стегната с имбусен болт м10x1 така го дават на чертеж на детайлите в руски авто-каталог.Утре ще си покаже :beer

Потребителски аватар
Siv
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Siv » Съб 24 юли 2010 9:08

Ех, никой не иска да качва снимки в този форум :(

Потребителски аватар
sasho_mf
Автомобил: Toyota Corolla Verso
Двигател:

Мнениеот sasho_mf » Съб 24 юли 2010 17:21

sasho_mf написа:След като през април 2008 смених обтяжен механизъм поради счупена пружина,но не смених инерционната ролка на генератора преди три дни забелязах ,че обтегача отново е клюмнал напред и ремъка излиза под ъгъл .След като доста обстойно четох за проблема разбрах че и на мен няма да ми се размине смяната на ролката на генератора.Този път реших да не ходя по майстори а да я сменя с мой колега който има и сервиз за мотори в Пловдив.Закупих обтяжен механизъм Феби 178лв и ролка за генератора Магнет Марели бразилска 103 лв.Разкачихме цялата кола отпред буквално на улицата и я направихме за около 4 часа.Старата ролка на генератора ми беше тотално блокирала.А обтяжният механизъм е с посукана ост.
Смяната на тези неща не е голяма философия,искат се добри инструменти и добър помощник.Хиляди благодарности на колегата ми Георги който свърши по-голямата част от работата.
И без туй ми се беше открила видимост към долната предна част на колата та решихме да сменим термостата.
Ако някой има въпроси да пита.Ето и две снимки на Пасатора.
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Siv
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Siv » Съб 24 юли 2010 20:47

sasho_mf написа:
sasho_mf написа:...

Това е 1.9 нали познах го по виското изглежда новичко :)

Потребителски аватар
sasho_mf
Автомобил: Toyota Corolla Verso
Двигател:

Мнениеот sasho_mf » Съб 24 юли 2010 21:30

Siv написа:
Това е 1.9 нали познах го по виското изглежда новичко :)

Да това е АФН 1,9 ,само че виското не е ново а си е фабричното,но виж обтяжната ролка как е хвърляла ръжда по капака на ангренажа.Именно тя беше заминала.Малко си е гимнастика за пръстите отзад трябва да се бръкне за да се свали обтяжния механизъм.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Съб 24 юли 2010 23:05

Ако не бързаш колега, в понеделник мисля да си купя ей тва книжле

http://www.amazon.de/wirds-gemacht-Pfle ... 493&sr=8-1

и ще ти сканирам страниците, които те интересуват

Потребителски аватар
pe60petrov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pe60petrov » Нед 25 юли 2010 13:11

Благодаря,колега но няма нужда справих се.Мислех си че за обтегача може да се измисли нещо,нова втулка,ос да се ремонтира(170лв. са си 170лв.) но не му знаех устройството,като го разглобих нещата се оказаха други.Гумения тампон размазан,оста и втулката изядени на една страна-нищо не става от него,сега имам чисто нова пружина и ролка от него mhihi .Само се прекарах,изтървах момента да си поръчам нов и сега ще чакам до понеделник на обед за обтегач че да сглабям :banghead: .Мисля да използвам момента да си почистя геометрията че почти няма ход да се движи.

Върни се в “Passat”