Passat B4 проблем със спирачки - решен!

Техническа и сервизна информация за Passat
aphala
Автомобил:
Двигател:

Passat B4 проблем със спирачки - решен!

Мнениеот aphala » Сря 14 май 2014 9:47

Привет колеги, пускам тази тема, за да споделя моя опит с горепосочения проблем и съответно как беше разрешен след дълго ходене по мъките. Колата е Passat B4, 96г., 1.9 TDI, с ABS модел MARK 20 I ATE и 4 дискови спирачки. Проблемът се изразяваше в плавно потъване на педала при постепенното му натискане или когато си задържиш крака върху спирачката (например на светофар) и съответно мудно спиране (нямаше я необходимата рязкост, дори при по-голямо прилагане на усилие). Смених дискове и накладки (бяха за смяна :smile), две спирачни помпи (тъй като проблема като симптоматика доста наподобяваше на неизправно функционираща спирачна помпа), спирачни маркучи, два пъти изцяло спирачна течност, многократно обезвъздушаване (с машина, с процедура за АБС, ръчно), серво и в крайна сметка проблема оставаше. Всичко това разбира се пораждаше едни не съвсем приятни душевни изживявания :mhihi . На моменти се чудех дали пък спирачките на тези Пасати просто не са си такива и аз не си внушавам нещо, още повече, че от натрупаната във времето информация и опит оставах с впечатлението, че B4-ите определено не са най-добре спиращите коли на света :biggrin но аз някак си не исках да приема, че това са ми спирачките и продължавах да търся решение :banghead Накрая беше сменен хидроблока на ABS-а (електрониката не даваше грешки) и проблема се реши. Педала стана твърд и колата спира нормално, по моите критерии, разбира се.
Тук е момента да благодаря най-вече на Милен и Стефан от сервиз Elbatron както и на vaskoto1 за търпението, уменията и помощта, която ми оказаха при разрешаването на проблема. Благодаря ви още веднъж!
Надявам се опита ми да е полезен и да помогне и на други колеги.

Потребителски аватар
billy_bg
Автомобил:
Двигател:

Re: Passat B4 проблем със спирачки - решен!

Мнениеот billy_bg » Пет 13 юни 2014 17:16

При мен проблема е следният:когато колата е угасена педала е твърд и е горе всичко нормално,обаче като я запаля
и тръгна да се возя при натискане на педала бавно и плавно потъва почти до долу и чак тогава спира.Ако го пусна и натисна втори път е по добре спира
при по високо положение.Ако го натисна рязко се включва abs-а, колата спира и след това пропада почти до долу.Смяна на помпа,обезвъздушаване но не става.
При теб подобно ли е било.Мерси.

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Пон 16 юни 2014 15:48

Изразената благодарост потвърждава общото мнение във Форума за изброените колеги, но темата би била полезна, ако автора посочи какво е сменено/ремонтирано за отстраняване на проблема със спирачката.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 16 юни 2014 15:58

aphala написа:Накрая беше сменен хидроблока на ABS-а (електрониката не даваше грешки) и проблема се реши. Педала стана твърд и колата спира нормално, по моите критерии, разбира се.

Ами той Калин си го е написал много точно - сменихме хидроблока на АБС-а и проблема изчезна напълно :eek . Иначе преди това какво е опитвано, също е описано - няколко помпи, серво и т.н.
:beer

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Пон 16 юни 2014 16:08

Четох, четох, но този път ми е убегнало, извинявам се.
Лека работа на майсторите :beer и безаварийно пътуване на автора на темата.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 16 юни 2014 16:23

Случва се на всички нас да пропуснем нещо :th_up
За хората, които не са до толкова запознати какво е то това "хидроблок" - ABS блока се състои грубо какзано от 3 неща - електрическа хидравлична помпа, хидроблок (блока с клапаните за спирачната течност) и електронен модул за управление. На картинката по-долу, помпата и хидроблока са означени с буква "а", а електронния модул е с буква "b" :
Изображение

Върни се в “Passat”