Пасат Б5.5 задна чистачка ремонт/капачка -

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
thewolf
Автомобил: Passat 1.9 TDI B5.5
Двигател: AVB

Пасат Б5.5 задна чистачка ремонт/капачка -

Мнениеот thewolf » Нед 22 юни 2014 17:45

Здравейте колеги, аз май наскоро ще пиша книга за ремонтите по моята кола :icon_lol , но искам всичко да и работи, да си я поддържам в добро състояние. Забелязах, че пръскалката на задната чистачка не работи. Чест проблем при фолксвагените е задната чистачка. Тръбичката, от която пръска вода на задното стъкло се беше счупила вътре в самият механизъм на чистачката и се въртеше заедно с нея. Четох, че се случва често на голфове, пасати и по принцип на ВАГ. Знам, че има ремонтни комплекти, но в моя случай ще се опитам да си го направя сам. После ще пиша и ще постна снимки как е станало. Ето и какво се получи, след като свалих механизма на чистачката:
111111111.jpg

Тази метална част със червеното изпадна от някъде и не знам къде да го сложа сега. Май е някакъв ограничител, някой може ли да помогне с идея?

Това с жълтото е тръбичката, която беше клеясала вътре и се наложи да я разпробивам с бургия 3.5, за да я извадя. Сега си мисля да сложа някаква пластмасова тръбичка на мястото на тази металната, хем няма да ръждясва, хем да гние. Чудя се дали няма да стане пълнител от химикал? Ще пробвам и ще пиша.

п.п. чувството, когато човек сам ремонтира колата е неописуемо :). Пък и във форума винаги получавам добри съвети. После ще пусна снимки как съм го направил и дали работи. Сега някой ако може да помогне и да ми каже тази метална пластинка от къде може да е изпаднала, ще съм благодарен, за да мога да го монтирам обратно :). Или някаква схема на това моторче . . .

Последна промяна от thewolf на Вто 24 юни 2014 22:02, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Пасат Б5.5 задна чистачка ремонт-

Мнениеот radotom » Нед 22 юни 2014 20:26

Taka като гледам - тази пластинка ще пасне идеално срещу щока на моторчето. :c020
Тъкмо ще има къде да опира той и да не излезе през пластмасата за да пита тия идиоти защо не са сложили лагерче, както е при В3/В4 чистачките! :dummy

Потребителски аватар
plamikcho
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BLS 2007

Мнениеот plamikcho » Нед 22 юни 2014 20:41

Здравей колега, и поздравления за ентусиазма :th_up Мога да помогна относно тръбичката - ремонтирах моята преди 2 години и досега държи. Случая беше същия - запекла в края при гайката, счупена и течеше в багажника. Разпробих с 3.5 мм свредло :smile и почистих отвора. Отрязах тръбичката до здраво (махнах строшената част, не ставаше за нищо). Задните 3/4 бяха здрави, но дължината не стигаше. Ето какво направих - разрязах на 2 останалата част от тръбичката, на около 1 - 1.5 см от задния край (с пластмасата който е). Така вече имах хубава част от тръбичката, която да използвам за външния край. Използвах пълнител от химикалка от тези дебелите, идеално пасват за целта - тръбичката влиза в този пълнител. Отрязах си липсващите 2 см и :beer Този пълнител, който ползвах, пасна много точно, но дори и да не съвпадне диаметъра, може да се разшири или пък ако е малко по-широк, да се уплътни с нещо. За слепване ползвах поксипол от сивия - направо не е за вярване, ама държи това нещо. Откъм задния край оста на чистачката (кухата тръба) е с по-широк отвор и има място за "сглобката" :smile Ако се намери метален пълнител (пак от тези широките) ще е най-добре - поксипола ще хване по-добре. Но и пластмасовия ще стане. Естествено, всички повърхности трябва да се почистят много хубаво преди залепването. И пластмасовата тръбичка, която ще се ползва за снадка, не трябва да е прекалено гладка, че поксипола може да изпусне.

Потребителски аватар
thewolf

Мнениеот thewolf » Нед 22 юни 2014 20:56

Благодаря за отговорите колеги.

към plamikcho: колега, първо благодаря за подробния отговор. Ако сложа направо пълнителя няма ли да стане? Или задължително трябва да режа старата тръбичка на 2 и да слагам другата по средата? Ти като прави твоята пластмасов или железен пълнител използва?

към radotom: колега благодаря за отговора, ама наистина не можах къде точно да сложа пластинката. Може ли да те помоля ако имаш време да покажеш на снимката как трябва да стане? :redface Виждам, че знаеш и май си ги правил тия неща и при Б3 и Б4, ама аз не съм и тепърва влизам в материята на "задната чистачка" хехех. Благодаря :)

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Нед 22 юни 2014 21:03

Пластмасова тръбичка, която да става за външния край, едва ли ще намериш. Просто в края, при чистачката, дебелината на стената трябва да е малка и пластмасовата няма да има нужната здравина. Аз не можах да намеря цяла тръбичка и затова разрязах и удължих там, където не е критичен размера. И съответно използвах здрава част от оригиналната тръбичка, за да няма проблем откъм чистачката. Според мен най-здраво и дълготрайно би станало по този начин, но с метална тръбичка за снадката. Аз ползвах пластмасова, защото нямах метална и пак държи, но доста си поиграх преди залепването да почистя и подготвя за добро залепване.

Потребителски аватар
thewolf

Мнениеот thewolf » Нед 22 юни 2014 21:17

Все пак си го направил. Другото, което се чудих е, как да разбера точно колко да е дължината на тръбичката, понеже моята е смляна, поради опитите ми да разпробия със бургията и част от нея я няма, не знам точно колко трябва да е дължината и. Можеш ли да ми помогнеш с това?

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Нед 22 юни 2014 21:40

Мога :smile Дължината може да се намери, като се сглоби всичко заедно със здравата (задната част) на тръбичката. Тоест, сглобяваш всичко заедно с корпуса. Не монтираш пръскалката. Здравата тръбичка би трябвало да стига почти до края на оста, една идея по-малко може би. Имам спомен, че някакво гумено пръстенче ми изпадна като разпробивах тръбичката. Мериш с шублер от оста на чистачката до пластмасовия щуцер. Вадиш 1 мм - ако ти се занимава да слагаш гумено уплътнение (аз не сложих), иначе оставяш този размер. Вече имаш размера, на който трябва да нагласиш тръбичката. Сваляш тръбичката, слагаш снадката и гласиш дължината така, че да отговаря на измереното до края (режеш снадката, докато стане по размер). Ако всичко е точно, като залепиш и монтираш тръбичката, откъм чистачката трябва да съвпада с края на оста. Вместо гумено уплътнение аз използвах грес - напълних цялата ос и тогава вкарах тръбичката. Макар и да изглежда като неособено добро решение, се оказа доста трайно :th_up

Потребителски аватар
thewolf

Мнениеот thewolf » Пон 23 юни 2014 0:45

Благодаря за отговора колега. Ще постна снимки после, за да може и друг колега да поправи често срещаният проблем със задната чистачка.

Сега да попитам пак за нея. Търсих и все не намирам капачка за пръскалката на задната чистачка. В ибей намерих това:

капачка за пръскалката

Много грозно изглежда без тази капачка, недовършено. Пише че пасва на голф, пасат, каравел, но за моята година няма 2001-ва Б5.5. Те не трябва ли да са едни и същи?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 23 юни 2014 7:19

Правил, ама на В3.
А там такава пластинка няма.
За това моето е само предположение, но изглежда пасва по размер, а и като гледам - жизнено необходимо е
Мисля, че пластинката трябва да влезне тук, при червено/синьото кръгче:
Motor4e zadna 4ista4kaB5.jpg
Motor4e zadna 4ista4kaB5.jpg (27.18 KиБ) Видяна 2521 пъти

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Пон 23 юни 2014 8:15

Като тръбичка е удобно да се използва сектор от телескопична Антена!Предимството е,че е тънкостенна,месингова и може да се запоява(при нужда)! icon_idea

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Пон 23 юни 2014 10:16

Имам подръка целия механизъм от Голф 4, изглежда същия като на снимката. Ще го отворя и ще пусна снимки кое къде е. Тръбичка от антена е по-доброто решение :th_up Но аз нямах за съжаление...

Потребителски аватар
thewolf

Мнениеот thewolf » Пон 23 юни 2014 16:17

ееее супер, колега тъкмо имам една счупена антена. 2 глави мислят по-добре от 1 :dummy , това важи в пълна сила навсякъде хехеххее.

Благодаря на колегата radotom. Да ти кажа и аз пробвах там, но нещо ми се стори малко хлабаво, иначе имам спомен като го разглобих, че май там беше тази пластинка, но нещо не можах да я пасна обратно. Пробвах с дългата част надолу и със късата, но нещо ми седи хлабаво.

колега plamikcho, не искам да те ангажирам, но ако имаш време бих бил много благодарен, че това нещо ме тормози. Може и без него да работи, ама защо да е така :). Гледам да си изпипвам нещата по колата, все пак аз ще я карам :).

Никой нищо не каза за това :) --> капачка за пръскалката

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Пон 23 юни 2014 16:37

Ето снимки на механизма, дано да свършат работа.
Прикачени файлове
20140623_172318.jpg
20140623_172327.jpg
20140623_172337.jpg

Потребителски аватар
thewolf

Мнениеот thewolf » Пон 23 юни 2014 18:30

Колега, plamikcho, голямо благдорая. Пластинката е там, където каза колегата radotom. Сега остава да намеря антената и да почвам да майсторя. Значи форума е голяма сила пореден път се убеждавам :). Кой и къде, ако не бях форумец на фолксваген, щеше да ми постне снимка на същият механизъм. Благодарско още веднъж.

Следват снимки, като го направя . . .

Потребителски аватар
thewolf

Мнениеот thewolf » Вто 24 юни 2014 1:05

Някой . . . :gruebel --> капачка за пръскалката помощ!?

Върни се в “Passat”