Пасат Б5 стържене от компресора на климатроника

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
ПАЧО-80
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: AVG TDI 2000

Пасат Б5 стържене от компресора на климатроника

Мнениеот ПАЧО-80 » Сря 19 фев 2014 23:25

Пасата е Б5 1,9тди 110кс AVG.От известно време като запаля колата се чува едно стържене от към компресора на климатроника.Днес влезе в сервиз за смяна на ремъци и провериха и компресора за луфт на шайбата но нямаше.Това стържене се чува когато климатроника е включен,а като включа на ECON изчезва.Перката на радиатора работи,като изключа климатроника си спира.Възможно ли е това стържене да е от перката,забелязах лек луфт но като я въртя на ръка не задира.Почвам да си мисля за лагер на шайбата вече.

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Re: Проблем с Пасат Б5

Мнениеот drago_tr » Сря 19 фев 2014 23:49

Обтегач на ремъка на компресора. Щом си влезнал за ремъци...трябва да сменят и тоя обтегач. Ако го сменят и не се оправи...тогава лагера. Но мисля че е първото. Същите симптоми и аз ги имах. Смених лагера и никаква промяна. смених обтегача и всичко стана ок.

Потребителски аватар
bangobango
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Re: Проблем с Пасат Б5

Мнениеот bangobango » Чет 20 фев 2014 0:48

100% обтегача на ремъка на климатика. Минах по този път.

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Re: Пасат Б5 стържене от компресора на климатроника

Мнениеот Благовест » Чет 20 фев 2014 16:56

Симптомите на лагера,за който говориш са точно противоположното,на което е при теб,така че не е той.

Потребителски аватар
ПАЧО-80

Мнениеот ПАЧО-80 » Чет 20 фев 2014 20:48

В събота след работа с брата ще я огледаме,че майстора на климата чак в понеделник може да я погледне

Забравих да споделя:днес сутринта 7градуса навън паля колата и не се чува нищо.Карам около 10км градско-никакъв шум.Жената се качва към 2 следобед/16градуса/ и започва да си стърже пак.Отива до сервиз и пак не се чува.Включват/изключват компресора от ECON-а и нищо не се чува бахти мистерията.Май обтегача ши да е :banghead

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 20 фев 2014 21:09

Може да са доста неща - компресора товари цялата ремъчна предавка доста здраво - може да имаш проблем с демпферната шайба на двигателя, може да имаш проблем с обтегача на ремъка до компресора, съединителя на компресора, а може да имаш проблем и със самия компресор (механичен проблем вътре в компресора и затова се чува само,когато компресора работи и то понякога). За шайбите и обтегача можеш да го провериш и сам.За компресора - колегата,който ще я гледа,би трябвало да знае как да разбере дали всичко с компресора ти е ок.
:beer

Потребителски аватар
lubo25
Автомобил: Seat Alhambra Tdi
Двигател: AUY

Мнениеот lubo25 » Съб 22 фев 2014 8:53

За мен това стържене е от компресора на климатика аз минах по този път със същите симптоми не е оптегача на ремъка на климатика моя се обажда и при пуснат и при изключен компресор.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 22 фев 2014 9:28

Да де ама компресора се състои от две частикойто могат да стържат,даже 3 всъщност.
1. лагера на самата шайба,която се върти постоянно от ремъка - обикновено той стърже, когато не е пуснат компресора, защото се натоварва най-много тогава. Той се сменя и всичко е ок.
2. самия компресор механично вътре - компресора се зацепва към колата и съответно се завърта само тогава,когато електрически е пуснат.Съответно ако това е проблема,ще стърже само тогава, когато компресора работи (като има опция да не стърже винаги,зависи от натоварването на компресора,което зависи от околната температура и количеството фреон в системата).
3. стъргане между двете части на съединителя,който реално пуска компресора. Те са два метални диска на между 03.и 0.7 мм един от друг и съответно ако диска е крив или има мизерия между двата или пък е доста износен,се получава стържене между двата диска без да е пуснат компресора и понякога,когато той се пусне,двата диска не прилепват плътно един за друг и съответно започва да стърже и тогава.
Затова е най-добре колегата да отиде при някой мой колега, който се занимава с климатици и да се огледа положението с компресора.
Иначе когато компресора тръгне, много неща се променят в работата на двигателя - компресора на тази кола дърпа между 5 и 12к.с. от двигателя и ако има проблем с демферна шайба или обтегач,той ще се прояви тогава :) .Също така компресора и ел. перката харчат ток от алтернатора и насъбрано с фарове и т.н. ,консумацията от алтернатора от раз става повече с пускането на климатика - може да се издъни и другата ремъчна предавка,дето върти алтернатора и шума да идва от там. Случвало ми се е на 5.5 да го докарат с диагноза, че компресора е блокирал, защото като се пусне компресора,ремъка спира да се върти и се чува мощно свирене от ремъците.Оказа се,че проблема всъщност е скъсана демпферна шайба и на компресора нищо му няма. Случвало ми се е и да карат кола (пак 5.5) с диагноза шум в компресора,защото при пуснае на компресора,се чувало чегъртане - оказа се обтегача на пистовия ремък за алтернатора :mhihi .Затова трябва да се огледа внимателно всичко и то ще се види какво е. Стига да не е вътре от самия компресор, е поправимо.

Потребителски аватар
ПАЧО-80

Мнениеот ПАЧО-80 » Нед 23 фев 2014 14:27

Днес огледах и мисля,че разбрах от къде е стърженето.Мотора на перката издава този шум явно има износени лагери или втулки не знам.Утре майстора ще огледа и той и ще каже.

Потребителски аватар
ПАЧО-80

Мнениеот ПАЧО-80 » Пон 24 фев 2014 22:10

Проблема е решен.Оказа се мотора на перката,той задира някъде.По компресора и обтегача на ремъка няма повреди.Ще видя тези дни за мотор по моргите,стига да работи де.Не знам само от кола с десен волан дали ще пасне,щото има една англичанка на моргата с бензинов мотор 125кс още не е разглобена.Ще видим.Благодаря на колегите за отговорите :love.vwclub :beer

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 24 фев 2014 23:49

Нова е към 130лв - силно те съветвам да си вземеш нова. Тези са чупливи и 2-ра ръка не е ясно кога ще спре,а следващия път,когато спре,ще ти умре компресора и финансово там няма да ти хареса процедурата. От кола с десен волан перката е същата.Делят се само от година до година и граничната мисля, че беше 2000 (имат разлики в буксата).

techhard
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот techhard » Чет 19 юни 2014 21:09

Здравейте колеги и аз съм с подобен приблем. От 2 -3 дни се чува яко стържене когато работи климата. Проблема е, че не се чува постоянно, а само когато колата е в движение. Докато
Спра да видя кое точно стърже то вече не се чува, като сменя на "econ " и спира. Не се чува и когато се опитам да го предизвикам в спряло състояние с форсирсне.. когато се чува звука се мени с оборотите. Това ми говори, че не е перката... Смених обтяжната ролка на ремъка, тя си беше за смяна, но шума продължава да се чува и съм сам в командировка и не мога да го хвана от къде... На "Econ " няма проблем ама за кво ми е тоя клима като не мога да го ползвам ... Та въпроса ми е може ши да е тази демферна шайба като не се вижда да играе и най вече демферна лли е..?!? Колата е пасат Б5 97 90коня Аху, нямам и фрайлайф

CAB
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CAB » Сря 09 юли 2014 15:37

Здравейте колеги,
аз също съм сменил обтяжна ролка преди седмица. Пасат Б5 АФН.
Лятото при пускане на климатроника много рядко (1 на 10 пъти) след 5 минути работа се случва нещо страшно -> започва едно бучене и тракане изпод жабката (не мога да преценя точно от къде идва, понеже съм в движение като се случва). Съответно спирам климатроника, отивам при майстора веднага и всичко е ОК...
Също имам проблем с температурите -> зимата понякога се налага да цъкна на HI, за да почне да духа топло (не винаги се случва) и съответно лятото да речем на 20 градуса ако е селектирано духа 10-20 минути все едно е на econ и се оправи след това...
Също не ми помни настройките на климатроника и след престой известно време при палене климатроника се включва на default настройки, независимо дали съм го изключил при паркирането или е бил на HI/LO.
Моля за съвети или източник на информация за климатроници.
ПП. Имам кабел за диагностика (не знам в момента модела). Тия прословути програми хващат ли инфо за климатроника ?
Благодаря предварително.

Върни се в “Passat”