Нов собственик на Passat B7 Alltrack

Техническа и сервизна информация за Passat
IazNeZnam
Автомобил: Passat Alltrack B7
Двигател: 2_0 TDI 2012

Нов собственик на Passat B7 Alltrack

Мнениеот IazNeZnam » Сря 18 авг 2021 13:59

Здравейте,

от скоро съм собственик на Passat B7 Alltrack 2.0TDI 4motion (първи автомобил ми е). Имам някои въпроси:

1. Има ли настройка да се втвърди волана, защото ми се струва много мек и има много луфтове за обиране?
2. Препоръки за летни и зимни примиум гуми?
3. За и против пастиране + прозрачно предпазно фолио на фаровете, дали ще повлияе на светенето на фаровете (адаптивни) и като цяло дали си заслужата? Също препоръка къде в София да затъмня всички задни стъкла.
4. Поддръжка на панорама (предполагам смазване на всички уплътнения?) и почистване на канали (с какво е най-лесно и ефективно да ги почистя).
5. От кои бензиностанции препоръчвате да се зарежда?
6. Добавка за Дизел Да/Не и каква?

Благодаря предварително.

Последна промяна от IazNeZnam на Сря 18 авг 2021 15:14, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
zografski
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001

Re: Нов собственик на Passat B7 Alltrack

Мнениеот zografski » Сря 18 авг 2021 14:28

Ако има луфтове, не е лошо да се погледне хидравличната рейка.
Гумите е най-хубаво да са такива, каквито пише на капачката на резервоара, т.е. това с което излиза от завода като размер.
Много против затъмняване на фарове и стопове, има си фабрично затъмнени, ако ти се дават пари, мразя цигански истории, но това съм аз. Също така ако си затъмниш предните прозорци има голяма вероятно някъде куките да ти подадът едно дърво и да го захапеш, с други думи ще те накарат на место да сваляш фолио! Имаш право на затъмнени джамове само отзад, предните могат да са леко затъмнени, само ако са фабрично затъмнени, нямаш право по закон да им лепиш фолио, отделно има позволен процент на затъмняване.
4. не се разбира какво се пита
- темпомата?
5. Аз лично зареждам предимно на ЕКО, OMV , лукойл и ром петрол
6. Като цяло е хубаво да сипваш само най-скъпия дизел, добавките няма да навредят (може периодично да слагаш добавка към горивото 1-2 пъти годишно).
Ако колата се кара предимно на къси разстояния, приготви се скоро да се сблъскаш с редовен проблем при по-новите дизели наречен DPF.

IazNeZnam

Мнениеот IazNeZnam » Сря 18 авг 2021 15:13

zografski не сте ме разбрал за някои от въпросите (а пък то си е написано ясно):
2. аз не съм питал за размери, а да ми бъдат препоръчани конкретни марка и модел (висок клас)
3. изрично съм споменал " прозрачно предпазно фолио на фаровете ". Също съм уточнил, че желая да затъмня всички "задни стъкла" (без да споменавам предни)
Благодаря за съветите всепак.

Потребителски аватар
vasko_bulgaria
Автомобил: VW Passat B8 Variant_Polo 6R
Двигател:

Мнениеот vasko_bulgaria » Сря 18 авг 2021 16:50

Здравейте!

По т.3 препоръчвам да си сложите самолекуващо се фолио на фаровете и фолио назад :) За места в София - VaGo или ProTint.

IazNeZnam

Мнениеот IazNeZnam » Сря 18 авг 2021 18:56

vasko_bulgaria благодаря за инфото. Веднага изпратих запитване на VaGo, а на Facebook страницата на ProTint пише, че са в отпуск. Също пратих запитване на Sharkyfolio. За сега имам оферта само от VaGo. Чакам и другите и да преценя къде ще отида.

Потребителски аватар
vasko_bulgaria
Автомобил: VW Passat B8 Variant_Polo 6R
Двигател:

Мнениеот vasko_bulgaria » Чет 19 авг 2021 5:52

Моят Пасат е фолиран при VaGo и съм много доволен. Относно останалите въпроси по т.4 само големи вериги - РомПетрол, Еко, Петрол и т.н, а по т.5 лично аз използвам от години Bardahl BDC.

IazNeZnam

Мнениеот IazNeZnam » Нед 22 авг 2021 13:55

Здравейте, последните 2 пъти като запаля колата сутринта и вкарам D, започва да се чува едно дрънчене (предизвикано явно от някаква вибрация) някъде отзад откъм багажника. Като потегля постепенно изчезва, но като спра на първите няколко светофара и още е на D (на Autohold) продължава тази вибрация от задната част на колат. Някой има ли на идея от какво може да е?

IazNeZnam

Мнениеот IazNeZnam » Нед 22 авг 2021 19:19

Ето тук се чува същият звук, само че при мен идва откъм отзад според мен

https://www.youtube.com/watch?v=nYDxebXj5E4

Потребителски аватар
am_am
Автомобил: VW Passat B5-5
Двигател: 1_9 TDI 161 к с

Мнениеот am_am » Пет 27 авг 2021 9:21

2. Препоръки за летни и зимни примиум гуми?
Според производителя и предпочитанията. Ако я качиш на по-големи джанти, губиш комфорт и ще ходиш по-често при гумаджия, заради нашите хубави пътища.
3. За и против пастиране + прозрачно предпазно фолио на фаровете, дали ще повлияе на светенето на фаровете (адаптивни) и като цяло дали си заслужата? Също препоръка къде в София да затъмня всички задни стъкла.
Пак въпрос на вкус. Аз сложих на Сонакс керамика за фарове с UV защита. Засега са ок.
4. Поддръжка на панорама (предполагам смазване на всички уплътнения?) и почистване на канали (с какво е най-лесно и ефективно да ги почистя).
Уплътненията ги мажеш с течен парафин или вакса за гумени уплътнения преди всеки сезон и най-вече преди зимата.
5. От кои бензиностанции препоръчвате да се зарежда?
Аз зареждам от Еко и от няколко по-неизвестни в София. Като ходя в Русе, задължително сипвам при момчетата на бензиностанция Антим (слагат добавка Bardahl в горивото), а във Варна и около морето зареждам на Марешки.
6. Добавка за Дизел Да/Не и каква?
Слагам си профилактично един път преди всеки сезон добавка за почистване на дюзите на Лики Моли. И БДС редовно.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 28 авг 2021 8:14

IazNeZnam написа:Ето тук се чува същият звук, само че при мен идва откъм отзад според мен

https://www.youtube.com/watch?v=nYDxebXj5E4

Това без подробно оглеждане на канал примерно и пресъздаване на ситуацията с вибрацията и Ванга не може да каже от какво е. При дизел може да е от хиляда неща, всичко им вибрира на тия

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 28 авг 2021 9:43

IazNeZnam написа:Здравейте, последните 2 пъти като запаля колата сутринта и вкарам D, започва да се чува едно дрънчене (предизвикано явно от някаква вибрация) някъде отзад откъм багажника

В такива случаи съм качвал човек в багажника да слуша,а аз карам,и обратно.

IazNeZnam

Мнениеот IazNeZnam » Пет 08 окт 2021 17:18

Някакви съвети какво масло да си взема за следващата смяна?
На първата смяна му сложих Motule specific 504 507 00 5w30. Смятате ли, че е добро (или да взема друго), тъй като не бях проучвал преди първата смяна?

ivo77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo77 » Пет 08 окт 2021 20:17

Аз съм колега със Скаут TDI-CR и от последните две години слагам само RAVENOL и съм много доволен, по тих двигател и по-добра работна температура на магистрала, определено го препоръчвам. В Шкода средите е доста популярно, но вече ти си решаваш. Успех.

Потребителски аватар
jordan17772
Автомобил: Golf IV 105ps + Passat B6 200ps
Двигател: BCB + CAWB

Мнениеот jordan17772 » Съб 09 окт 2021 14:34

Колегите специалисти препоръчват MOBIL 1 ESP 5W-30. Има много добри миещи качества. Иначе ако не те бъркат парите най-доброто е RAVENOL VMP 5W-30 5L.

IazNeZnam

Мнениеот IazNeZnam » Съб 09 окт 2021 17:20

Ами то и Motule specific 504 507 00 5w30 е на тази цена, така че този път ще опитам RAVENOL VMP 5W-30.

Върни се в “Passat”