Миризма при климата на Б4?
- oSViRePql
- Автомобил:
- Двигател:
Миризма при климата на Б4?
Колеги проблема е следния... Пускам си климатика духа си студено всичко е ОК... Но като го изключа от копчето след 2-3 минути от духалките в купето започва да мирише ужасно като на гума/маркучи нещо от този сорт
От какво може да се получава това? И какво трябва да се смени за да се оправи проблема?

- gr_kanev
- Доктора
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
Само да добавя (нищо, че темата скоро ще се
) - може да не се оправи със смяна на филтър (като при мен). Пробвай по метода на k22.

- oSViRePql
- Автомобил:
- Двигател:
gr_kanev написа:Само да добавя (нищо, че темата скоро ще се) - може да не се оправи със смяна на филтър (като при мен). Пробвай по метода на k22.
При теб как се оправи?

- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Миризмата се получава, когато филтърът на купето не е сменян дълго време. При работа на климатика по охладителната система се получава конденз, който се стича по един или друг начин върху самия филтър. Последният почва да мухлясва, гъбясва и всякакви други подобни процеси, при които се отделя специфична "приятна" миризма
За да се удължи времето до започване на тези процеси, е добре след употреба на климатика, преди да се спре двигателя, да се изключи климетика и да се остави само на вентилатор за около 2-3 минути, за да издуха въпросната влага, до колкото е възможно

За да се удължи времето до започване на тези процеси, е добре след употреба на климатика, преди да се спре двигателя, да се изключи климетика и да се остави само на вентилатор за около 2-3 минути, за да издуха въпросната влага, до колкото е възможно

- oSViRePql
- Автомобил:
- Двигател:
dobrinb написа:За да се удължи времето до започване на тези процеси, е добре след употреба на климатика, преди да се спре двигателя, да се изключи климетика и да се остави само на вентилатор за около 2-3 минути, за да издуха въпросната влага, до колкото е възможно
Ако 2-3 минути седя вътре на тази "миризма" с включен вентилатор

- gr_kanev
- Доктора
Това на k22 беше провокативен въпрос - да ми проверял чувството за хумор. Ами аз миризмата си я имах още откакто си взех колата - 2 години вече минаха. Два пъти съм сменял филтъра за купето - никаква промяна. Причината е както каза dobrinb че като работи климатика се образува влага (конденз), който след спиране на климатика създава идеална среда за развитие на гъби, микроорганизми и т.н. - да добавя - не само във филтъра, ами де що има тръбопроводи, и най-вече тялото на климатика в купето, което прави охлаждането ("радиатора"). Процеса се усилва ако в колата се е пушело при затворена циркулация (т.е. да не се взема външен въздух, а да се върти този от купето). Моята я пръсках началото на януари с въпросния антимикотичен спирт, и тъй като миришеше доста, и аз пръсках обилно (леко се престарах
) - е, първо доста прерових из Нет-а за всякакви решения. До скоро след всяко влизане в колата ме лъхваше силна миризма от спирта, но вече или аз взех да свиквам, или се е попроветрило.

- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
колеги, след като най-напред смених филтъра на купето, после използвах специален спрей от бриколаж с шалух към него (10-на лева по памет). казва се AIRCO CLEANER, на фирмата MOTIP. най-важното е (не го пише в инструкцията) да се пръска при включен климатик и максимално усилен вентилатор, за да се разпръсне спрея навсякъде по питата и да не попада върху елементите на вентилатора (както се случи при мен, но се разминах само с подсушаване). доволен съм, изчезна неприятната миризма (това беше есента, но тия дни ще повторя процедурата).
- oSViRePql
- Автомобил:
- Двигател:
joro_kem написа:колеги, след като най-напред смених филтъра на купето, после използвах специален спрей от бриколаж с шалух към него (10-на лева по памет). казва се AIRCO CLEANER, на фирмата MOTIP. най-важното е (не го пише в инструкцията) да се пръска при включен климатик и максимално усилен вентилатор, за да се разпръсне спрея навсякъде по питата и да не попада върху елементите на вентилатора (както се случи при мен, но се разминах само с подсушаване). доволен съм, изчезна неприятната миризма (това беше есента, но тия дни ще повторя процедурата).
Колега не разбрах само къде точно го пръскаш? В/у въздушния филтър на купето ли?
- gr_kanev
- Доктора
oSViRePql написа:Колега не разбрах само къде точно го пръскаш? В/у въздушния филтър на купето ли?
Не - махаш филтъра (така или иначе ще го сменяш с нов), и пръскаш в дупката (мястото му). И аз исках с нещо такова, но не намерих специализираните препарати, ами разни други, дето не препоръчваха продължителен досег с метални (алуминиеви) части, и затова минах на варианта с антимикотичния спирт.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Само че веднага след филтъра на около 25-30см се намира цилиндричната перка на моторчето и ако напръскаш отгоре му рискуваш да го навлажниш и да изгори , трябва да се прокара шлауха
през самата перка и след това през всички духалки на парното като се има напредвид че всичката тая пяна в един момент се втечнява и започва да тече през духалките в краката , требва преди това да се сложи някакъв найлон
през самата перка и след това през всички духалки на парното като се има напредвид че всичката тая пяна в един момент се втечнява и започва да тече през духалките в краката , требва преди това да се сложи някакъв найлон
- pit
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
как да премахнем миризмата от климатика
http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?t=7895&highlight=
http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?t=7895&highlight=