Миризма при климата на Б4?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
oSViRePql
Автомобил:
Двигател:

Миризма при климата на Б4?

Мнениеот oSViRePql » Сря 11 апр 2007 12:10

Колеги проблема е следния... Пускам си климатика духа си студено всичко е ОК... Но като го изключа от копчето след 2-3 минути от духалките в купето започва да мирише ужасно като на гума/маркучи нещо от този сорт :roll: От какво може да се получава това? И какво трябва да се смени за да се оправи проблема?

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 11 апр 2007 12:27

Я да видим кой не е търсил/чел!? :beat_butt2 Филтър на купето/климатика :wink:

Потребителски аватар
oSViRePql
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот oSViRePql » Сря 11 апр 2007 12:29

dobrinb написа:Я да видим кой не е търсил/чел!? :beat_butt2 Филтър на купето/климатика :wink:

Признавам си! Не потърсих :beat_butt2 :dummy: Благодаря! Да се маха темата да не пречи :oops:

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Сря 11 апр 2007 14:16

Само да добавя (нищо, че темата скоро ще се :lock: ) - може да не се оправи със смяна на филтър (като при мен). Пробвай по метода на k22.

Потребителски аватар
oSViRePql
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот oSViRePql » Сря 11 апр 2007 14:51

gr_kanev написа:Само да добавя (нищо, че темата скоро ще се :lock: ) - може да не се оправи със смяна на филтър (като при мен). Пробвай по метода на k22.

При теб как се оправи? :roll: Да питам още нещо... От къде се получава тази миризма :?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 11 апр 2007 14:59

хихихи... к22 му даде съвет да напръска с антимикотичен спрей... а после го попита дали не се е скапало нещо, че да напръскал и той! :lol: :lol:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 11 апр 2007 15:10

Миризмата се получава, когато филтърът на купето не е сменян дълго време. При работа на климатика по охладителната система се получава конденз, който се стича по един или друг начин върху самия филтър. Последният почва да мухлясва, гъбясва и всякакви други подобни процеси, при които се отделя специфична "приятна" миризма :lol:
За да се удължи времето до започване на тези процеси, е добре след употреба на климатика, преди да се спре двигателя, да се изключи климетика и да се остави само на вентилатор за около 2-3 минути, за да издуха въпросната влага, до колкото е възможно :wink:

Потребителски аватар
oSViRePql
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот oSViRePql » Сря 11 апр 2007 15:13

dobrinb написа:За да се удължи времето до започване на тези процеси, е добре след употреба на климатика, преди да се спре двигателя, да се изключи климетика и да се остави само на вентилатор за около 2-3 минути, за да издуха въпросната влага, до колкото е възможно :wink:

Ако 2-3 минути седя вътре на тази "миризма" с включен вентилатор :uuoooh: ще има умирачка :lol: Утре отивам за филтерче :) Благодаря отново за помощта!

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Сря 11 апр 2007 15:32

Това на k22 беше провокативен въпрос - да ми проверял чувството за хумор. Ами аз миризмата си я имах още откакто си взех колата - 2 години вече минаха. Два пъти съм сменял филтъра за купето - никаква промяна. Причината е както каза dobrinb че като работи климатика се образува влага (конденз), който след спиране на климатика създава идеална среда за развитие на гъби, микроорганизми и т.н. - да добавя - не само във филтъра, ами де що има тръбопроводи, и най-вече тялото на климатика в купето, което прави охлаждането ("радиатора"). Процеса се усилва ако в колата се е пушело при затворена циркулация (т.е. да не се взема външен въздух, а да се върти този от купето). Моята я пръсках началото на януари с въпросния антимикотичен спирт, и тъй като миришеше доста, и аз пръсках обилно (леко се престарах :oops: ) - е, първо доста прерових из Нет-а за всякакви решения. До скоро след всяко влизане в колата ме лъхваше силна миризма от спирта, но вече или аз взех да свиквам, или се е попроветрило.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Сря 11 апр 2007 16:22

колеги, след като най-напред смених филтъра на купето, после използвах специален спрей от бриколаж с шалух към него (10-на лева по памет). казва се AIRCO CLEANER, на фирмата MOTIP. най-важното е (не го пише в инструкцията) да се пръска при включен климатик и максимално усилен вентилатор, за да се разпръсне спрея навсякъде по питата и да не попада върху елементите на вентилатора (както се случи при мен, но се разминах само с подсушаване). доволен съм, изчезна неприятната миризма (това беше есента, но тия дни ще повторя процедурата).

Потребителски аватар
oSViRePql
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот oSViRePql » Сря 11 апр 2007 16:29

joro_kem написа:колеги, след като най-напред смених филтъра на купето, после използвах специален спрей от бриколаж с шалух към него (10-на лева по памет). казва се AIRCO CLEANER, на фирмата MOTIP. най-важното е (не го пише в инструкцията) да се пръска при включен климатик и максимално усилен вентилатор, за да се разпръсне спрея навсякъде по питата и да не попада върху елементите на вентилатора (както се случи при мен, но се разминах само с подсушаване). доволен съм, изчезна неприятната миризма (това беше есента, но тия дни ще повторя процедурата).

Колега не разбрах само къде точно го пръскаш? В/у въздушния филтър на купето ли?

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Сря 11 апр 2007 16:32

oSViRePql написа:Колега не разбрах само къде точно го пръскаш? В/у въздушния филтър на купето ли?

Не - махаш филтъра (така или иначе ще го сменяш с нов), и пръскаш в дупката (мястото му). И аз исках с нещо такова, но не намерих специализираните препарати, ами разни други, дето не препоръчваха продължителен досег с метални (алуминиеви) части, и затова минах на варианта с антимикотичния спирт.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Сря 11 апр 2007 17:56

oSViRePql написа:Колега не разбрах само къде точно го пръскаш? В/у въздушния филтър на купето ли?

махаш филтъра и напъхваш шлауха навътре (докато опре) и тогава пръскаш. това, което излиза от спрея, прилича на пяна за бръснене, а и мирише по подобен начин.

batsande
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот batsande » Сря 11 апр 2007 18:12

Само че веднага след филтъра на около 25-30см се намира цилиндричната перка на моторчето и ако напръскаш отгоре му рискуваш да го навлажниш и да изгори , трябва да се прокара шлауха
през самата перка и след това през всички духалки на парното като се има напредвид че всичката тая пяна в един момент се втечнява и започва да тече през духалките в краката , требва преди това да се сложи някакъв найлон

Потребителски аватар
pit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pit » Чет 12 апр 2007 18:23

как да премахнем миризмата от климатика
http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?t=7895&highlight=

Върни се в “Passat”