Passat B3 1.6 88г. - смяна на рейка и възможни проблеми

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
m0v3r
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: EZ 1988
Контакти:

Passat B3 1.6 88г. - смяна на рейка и възможни проблеми

Мнениеот m0v3r » Вто 10 мар 2015 10:14

Здравейте, смених изпотрошената механична рейка на пасатко, но имам 2 въпроса. Първоначално след като си взех колата от сервиза волана се въртеше осезаемо по-лесно от преди (дори от преди да се строши рейката). Голям кеф! Но за 1 седмица и след това отново стана тежък както преди. Това за мен е много странно явление, някой от вас може ли да ми даде логично обяснение?

Другият ми въпрос е свързан с това, че колата не е минавала на машинен реглаж, човека който смени рейката на око е регулирал и чесно казано ми изглежда, че се е справил перфектно, защото волана е абсолютно прав и не усещам никакви треперения или тем подобни смущения. НО! От както се смени рейката стрелката на скоростомера започна да ми трепери и не се движи плавно. Възможно ли е това да е свързано със смяната на рейката и с факта, че не е минат реглаж?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Passat B3 1.6 88г. - смяна на рейка и възможни проблеми

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 10 мар 2015 11:08

Километража трепери заради жилото, възможно е скоро да се скъса или ако е откачвано от скоростната кутия да не е стегнато докрай и затова стрелката трепери.
Рейка, хмм на око :screwy ходи да ти регулират предницата, най малкото ще спестиш износването на едни гуми, все пак тука говорим за 1 градус, който на око и с ролетка никакъв шанс да се хване точно

Потребителски аватар
m0v3r
Контакти:

Мнениеот m0v3r » Вто 10 мар 2015 12:32

Необходимо ли е да да откачва жилото за да смени рейката? Ако да, значи не е затегнал хубаво, защото такъв проблем преди това нямах. Относно по-мекия волан в началото, някакви предположения?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 10 мар 2015 21:19

По принцип е възможно да му е пречило жилото на майстора да бърка да отвива болтовете които държат рейката към моста и да е отвивал жилото.
За втвърдяването в последние на волана нямам предположение, освен разлика от наместване на окачването заради демонтаж - монтаж или и тая рейка примерно не е много читава. Като завиваш усещаш ли на волана все едно едната от гумите "преплита"!?

Потребителски аватар
m0v3r
Контакти:

Мнениеот m0v3r » Сря 11 мар 2015 9:06

Не не съм усещал преплитане дори и на старата рейка, но на баща ми на B3-ката я усещам при пълен ляв завой на дясната гума. Ще направя няколко пълни леви/десни завои да я "преслушам" пак и ще пиша.

Върни се в “Passat”