Съединител-Б3-Поправен.

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Stenly
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Съединител-Б3-Поправен.

Мнениеот Stenly » Сря 18 апр 2007 17:29

Здравейте имам следния въпрос: Могат ли помпите на съединителя да се рециклират понеже днеска сутрин педала на съединителя го намерих в най-долно положение т.е. проблема е помпата. Мерси предварително ;)

Последна промяна от Stenly на Чет 19 апр 2007 16:22, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Сря 18 апр 2007 18:26

някъде скоро четох за подобен проблем на твоя ,да рециклират се ама разбрах че не било много надеждно иначе казано въпрос на късмет още колко малко ще издържи.Хората съветват за нова такава па дори и по-евтина.Ама хидравликата е шибания да знаеш дето не го чукаш там пука.Нека и други колеги да дадат акъл де.Има и такива дето са рециклирали нека и те да споделят за кво става въпрос

Потребителски аватар
Stenly
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stenly » Сря 18 апр 2007 19:18

В ауто + ми обявиха цена от 165 лева за едната помпа :?

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Сря 18 апр 2007 20:20

Свали помпата и я разглоби (лесно е). Виж след като я изчистиш дали отвътре е ръждясала. Ако след хубаво чистене с кореселин и т.н. (може някой мизерии и с клечка да се наложи да отлепяш) отвътре е гладка и лъскава, значи смело си купувай само гумички (около 10лв е комплекта) и сменяй.
Обаче ако е ръждясала отвътре, само със смяна на гумички нищо няма да стане - грапавата ръжда ще ги затрие за нула време.
В такъв случай или нова, или т.нар. хонинговане (ако не се лъжа за термина), т.е. един вид престъргване.
Иначе мисля че и малко по-евтино може да се намери, но е над 100лв при всички положения. Приблизително 2 пъти по-скъпа е от спирачната, колкото и странно да е. :-) Долната е малко по-евтина, но и тя е около 100.
Също, ако се окаже ръждясала, имай психическа готовност да почнат да сдават и други неща по хидравликата, това е признак че някой не е сменял спирачната течност редовно (на 2 години).

Serg71
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Serg71 » Сря 18 апр 2007 20:33

Преди два месеца и аз имах същият проблем. Но ми се размина само със смяна на гумички . Огледай помпата от вътре и ако няма язви пробвай с ъс смяна на гумичките. Дано имаш успех .

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plumber » Сря 18 апр 2007 21:36

Я ако може някой колега да обясни стъпка по стъпка как се вади тая помпа щото и при мен има проблем.Тече по съединителя течност.Черпим цаца :)

Потребителски аватар
Stenly
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stenly » Сря 18 апр 2007 22:33

Утре запретвам ръкави и ще разглобявам. Нови гумички откъде да купя ?

Потребителски аватар
Huizel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Huizel » Чет 19 апр 2007 0:54

Нови гумички почти отвсякъде може да вземеш.Няма никаква ама абсолютно никаква гаранция :cry: Има много писано по темата за съединител на Б3,не ми се търси,направо ми е мъка,скоро и аз трябва да ги сменям тея помпи за пореден път.Имам чувство,че на тая кола слабото и място е баш съединителя,ужас направо.Направо вече гледам да не го натискам ше го е*а в скапаняка. :cry:

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Чет 19 апр 2007 11:10

Първо я разглоби - после купувай гумички (ако има смисъл). :-)

Иначе се сваля лесно - разкачаш педала от помпата, разкачаш маркучите от помпата, развиваш 2-те гайки дето я държат за купето и си готов.

После се разглабя като махнеш пружинния пръстен дето държи буталото да не излезе (внимавай - отвътре напира пружина). Ще ти трябват клещи за свиване на пружинни пръстени за него. Преди сглобяване намажи обилно с нова спирачна течност всичко и най-вече гумичките.

Гледай да не заливаш боядисаните части на купето със спирачна течност (подложи парцали), ако все пак залееш - измий с вода. Накрая - обезвъздушаване разбира се - първо от горната помпа, после от долната.

Потребителски аватар
Stenly
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stenly » Чет 19 апр 2007 16:21

Колеги готов е съединителя. Оказа се долна помпа. Разглобих горната почистих я и после я сглобих тя беше наред после дойде ред на долната.Още при свалянето и от скоростите потече течност - ще сменям гумички Да ама не Цилиндъра беше корозирал и не подлежеше на ремонт. Отидох при един приятел на Симеон и взех помпа за 20 лева същата на FAG,Обезвъздуших и вече имам съединител :) Мерси за Отговорите колеги .

Потребителски аватар
proxy
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот proxy » Чет 19 апр 2007 17:28

Извинявам се че флудя, имам подобен проблем, но съм малко нещо новак... Искам да попитам след ремонта на помпите как се обезвъздушава системата. Ако "изгубя" прекалено много масло, какво трябва да купя, мога ли да долея или трябва да е изцяло ново.

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Чет 19 апр 2007 20:09

Добре е да попрочетеш как става обезвъздушаването все пак. Литература има много, която и книга да си купиш/свалиш - описано е.

При всички случаи ще ти трябва спирачна течност. Само за съединител една малка разфасовка примерно 250мл би трябвало да стигне и да остане.

Желателно е да е същата като тази която е в системата, или поне да е от същия клас (DOT3 или DOT4 примерно) . На капачката пише каква трябва да е (но това не значи че някой не е сипал нещо друго). Тази течност се сменя на около 2години, така че ако не знаеш каква е и откога е - може би е разумно да смениш всичко (и на спирачките).

Добре е първия път да викнеш някой който вече е обезвъзушавал (на каквато ще кола) - и без това е доста по-лесно да сте двама.

Ако предпочиташ - ще ти опиша накратко процеса, но в книгите е по-добре описано, че и картинки има. :-)

Потребителски аватар
proxy
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот proxy » Чет 19 апр 2007 23:16

Не бих отказал едно подробно обяснение. Ако ти се пише разбира се.

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пет 20 апр 2007 9:44

Ами допускам че само за съединителя е работата:

1. Пълниш казанчето догоре с течност, предполага се и двете помпи са монтирани и свързани една с друга.

2. Помощника помпа с педала (няколко пъти рязко натиска и отпуска) - в началото ще трябва да помпа на ръка, че педала ще си остава натиснат, после като понамалее въздуха в системата може и с крак. Задържа го в натиснато положение накрая!

3. Ти разхлабваш щуцера на изхода на горната помпа, при което ще излезе въздух и/или течност. Отдолу е добре някакъв парцал да има. Затягаш и помощника вече може да пусне педала и пак да напомпа.

4. Повтаряте този цикъл (помпане/разхлабване/затягане/помпане) докато почне да излиза преимуществено течност, което значи че горната помпа е горе-долу обезвъздушена.

5. Затягаш окончателно щуцера на горната помпа, слагаш на обезвъздушителния щуцер на долната помпа прозрачен маркуч, на който края да е пуснат в чисто бурканче.

6. Пак помпа помощника на педала, задържа натиснат, ти разхлабваш щуцера - в маркуча ще излезе течност примесена с въздух (в началото само въздух). Затягаш щуцера, помощника помпа пак, пак разхлабваш и т.н. докато почне да излиза само чиста течност без мехурчета. Готово.

През цялото време следиш течността в казанчето и доливаш, защото иначе ще засмуче въздух отгоре и тогава - всичко отначало. :-)

Може и само от щуцера на долната помпа да действаш (без да обезвъздушаваш горната, но ще стане малко по-бавно.

Ако нямаш помощник, трябва да задържаш педала натиснат след всяко помпане с подходяща летва запъната в шофьорската седалка. С помощник е поне 3 пъти по-бързо. :-)

Това е.

Потребителски аватар
proxy
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот proxy » Пет 20 апр 2007 12:45

Благодаря за изчерпателния отговор.

Върни се в “Passat”