Passat B3 1992 г. ABS - проблем с гуми/джанти

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Omilron
Автомобил: Skoda Octavia MK2
Двигател: 2007 BKD

Passat B3 1992 г. ABS - проблем с гуми/джанти

Мнениеот Omilron » Пет 23 окт 2015 9:18

Здравейте колеги,

В безизходица съм вече, затова се обръщам към Вас (за пореден път).

Започвам отначало. Преди около месец прескочих един бордюр с предна дясна гума, при което я спуках и волана се изкриви на ляво. По случая реших, че е време да постегна предницата и да подготвя колата за зимата. Та какво направих:
1. Изрових железните джанти от мазето.
2. Купих си чисто нови зимни гуми от "Диана".
3. Взех си кормилна рейка, вътрешни/външни накрайници и маншони.
4. Кварталния гумаджия ми изправи джантите и монтира гумите.
5. Люси ми сложи рейката и накрайниците.
6. И като за последно отидох на реглаж.

И от тук се започнаха проблемите. След реглажа се прибрах (в едно задръстване с 20км/час та не видях проблема тогава). На другия ден за работа по околовръстното за мой ужас откривам, че колата дърпа зверски надясно и за да карам направо волана трябва да го държа изкривен наляво. Реших че е останало нещо криво от удара - я носач, я шенкел, я е*а ли го кво. От там при Ники. Той я прегледа и каза, че не вижда криво и на реглаж е трябвало да се разбере от къде е проблема и ми препоръча друг. Викам си тоя къде ходих е бил некадърен и отивам при другия. Момчето я качва и казва - на колата и е правен реглаж всичко е наред и я регулира пак:
Изображение

И тук казва, че ще опита нещо. Разменя местата на 2-те предни гуми, вика направи едно кръгче. Правя аз и "опа" съшия проблем само че огледален. Колата бие наляво, волана крив надясно. Момчето ми разменя местата на предните и задните гуми, казва трябва да е бетон вече. Еми не е "бетон", но разликата е осезаема. Сега колата продължава да бие вдясно (доста по малко разбира се) и волана трябва да го държа съвсем леко наляво (5 градуса) за да върви направо.

Та искам да попитам какво да направя от тук нататък? Гумите ли са проблема, джантите ли, къде да ида да ги проверят? Знам че някои гумаджии имат едни валяци където въртят гумите, такъв ли ми трябва?

Сори за дългия пост.

Поздрави!

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Passat B3 1992 г. ABS - проблем с гуми/джанти

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 23 окт 2015 10:04

Аз го имам същия проблем и още не съм намерил решение.
Ето я по подробно историята, миналата година си монтирам зимните гуми на джантите с които съм карал до момента летните гуми, слагам си на предницата континентал тс850 карани една зима само, отзад монтирам чисто нови дебика фриго купени от кауфланд и колата започна да тегли на дясно. Така и така имаше един вътр. накрайник за смяна, купих и смених, вътрешните, външните накрайници и шарнирите, нови тампони на макферсона и отивам на реглаж на предницата. Оставих колата, като му казах на момчето, че искам да върви направо без да имам проблеми и тегления, бутилката е пълна и ако трябва цял дена да се вози да тества, но предницата да е бетон.
Като отидох да си я взема, момчето каза, че е направил реглажа, тръгнал да пробва, но пак теглела на дясно, върнал се да провери на стенда всичко си било точно, тогава разменил лява с дясна гума и тегленето намаляло значително. Работата заспала като сменил предните със задните гуми и така изкарах миналата зима с новите дебици отпред и едногодишния скъп континентал отзад.
Като сложих летните гуми сега пролетта нямаше проблеми до преди един месец. Появи ми се вибрация във волана при спиране, за да елиминирам първо гуми и джанти отидох на баланс на предните гуми и понеже те са без посока младежа им разменил местата. Като тръгнах зверско теглене на ляво обаче. Направо ако пусна волана колата завива максимално.
Спрях на билата в орландовци и размених местата на двете гуми лява и дясна и тегленето изчезна :screwy
Вчера монтирах зимните гуми, викам ще рискувам и монтирах пак континентала отпред, като спазих лява и дясна джанта да са както си бяха на местата. Едва доловимо теглене на ляво при ниска скорост до 20км/ч мисля нормално с оглед мокрия нов асфалт, зимните гуми.
Нещо от джантите е, въпреки че няма никаква логика, ако е пък от друго проблема ще се радвам да му видя решението

Потребителски аватар
Johnsword
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1.8 RP1991

Мнениеот Johnsword » Пет 23 окт 2015 10:30

Служебният камион на баща ми правеше същият номер, биеше и теглеше, но от криви телове на гумата, смених предни със задни и тегленето изчезна. Като качиха джантата на стенд откриха,че гумата е бая крива.

Потребителски аватар
Omilron

Мнениеот Omilron » Пет 23 окт 2015 10:39

И мен ме притеснява гумите да не са криви, въпреки че са 4 чисто нови. На какъв стенд я закарахте да търся и аз. Яд ме е че не мога да намеря касовата бележка от Диана, а пазя само номера на поръчката. Ако искам да направя рекламация предполагам ще се заядат. +Това дори и да се съгласят се чака 30 дни за решение, а други гуми нямам за да им оставя тези. Май няма да си видя количката да върви направо до пролетта :cry

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 23 окт 2015 13:42

Едва ли е толкова просто обяснението. Освен да са се изкривили теловете в правилната посока!?
Случая с летните ми гуми от преди месец е особено показателен. Цяло лято си вървят право напред без проблеми и след като се разменят лява и дясна почва да тегли, връщам ги по местата си, колата спи право на пътя!?

Потребителски аватар
Johnsword
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1.8 RP1991

Мнениеот Johnsword » Пет 23 окт 2015 15:22

Доста интересно се получава с тези гуми... :screwy

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 23 окт 2015 16:02

Миналат година преди зимата драмата ми беше сериозна, дебиката така е малко по добра от контито на дълбок мокър сняг, но пък контито е много по добро на мокро и сухо. Та за тая година предпочетох континентала отпред, ако ще да тегли на майната си, повечето ми каране е на мокро и не добре изринато през Петрохан

Потребителски аватар
Omilron

Мнениеот Omilron » Пет 23 окт 2015 16:22

Тайничко се надявам да е от джантите, понеже видях как ги изправят. Връткат ги гледат борда и с чука от тук от там и готово. И гумаджията вика тая е по права сложи я предна, тая е по крива - задна и така. Чувал са на места да казват ми тя е усукана джантата и няма изправяне и т.н. Даже един ми викаше не ти е проблема в гумите ходи на предница. Ма викам от там идвам бе човек права е виж разписката от реглажа. Вика тия не са читави ходи еди къде си, кажи еди кой си те праща. :screwy Идеята ми е как да проверя кое е. Нямат ли некви машини тия гумаджии да се види проблема от къде идва.

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Пет 23 окт 2015 20:24

Гаранция е от гумите.И моите станаха така за 1 година-започна да тегли на ляво и като ги разменя си върви направо.Предницата е регулирана,гумите не съм ги удрял(аз си карам колата само),джантите са прави ,обаче е факт :screwy

Потребителски аватар
Omilron

Мнениеот Omilron » Пет 23 окт 2015 22:00

Водния дух1 написа:Гаранция е от гумите.

:cry Значи проблема като е бил в предните гуми (които сега са задни) може от задните да дърпа? Или може и някоя друга "нова" гума да е крива.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 24 окт 2015 10:31

Е как ще е от гумите се чудя, като само ги свалих за баланс, разменени лява и дясна и взе да тегли, като ги върнах по местата тегленето изчезна. Ако е от крива гума като си дойдоха на мястото, що не започна да тегли на другата страна или не теглеше преди размяната!?

Потребителски аватар
Водния дух1

Мнениеот Водния дух1 » Съб 24 окт 2015 17:31

Не почва да тегли на другата страна щото гумата се върти в обратна посока

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 24 окт 2015 20:15

Е хубаво де, всичките гуми ли да са ми криви, егати и зимните континентал и летните дайтонки, те са таз годишни на десетина хиляди км. Контито е на две зими.
На колегата пък пуснал темата са чисто нови всичките

Потребителски аватар
Водния дух1

Мнениеот Водния дух1 » Съб 24 окт 2015 20:58

Те като регулират предници никой не е...ва да регулира страничния наклон-само бутат сходимостта май.Като сменяме амове и тампони(горни)и поразбутваме и наклоните на колелетата и оттам си мисля, че може да идва проблема.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 24 окт 2015 22:22

Този специално регулира и страничния наклон при който ходих аз, а е и наше момче и знае че ще бъде изебан ако не го направи като хората. Но аз присъствах на реглажа, не е като да ме шашави. Веднъж ми се наложи да развалям заради смяна на лагер на главината, но свалих главината заедно с амортисьора за да не разбутвам наклона.
Комплексен проблем, който не знам ще се разбере ли от какво възниква. Аз най много залагам на джантите. В момента съм с континентала дето заради теглене миналата година го карах отзад, сега е на предницата със запазена конфигурация на джантите от лятото. Съвсем леко доловимо теглене на ляво при ниски скорости, а миналата година с тия гуми теглеше зверски на дясно :death

Върни се в “Passat”