Здравейте
Може да ви се стори глупав въпрос, но климатика вдига ли разхода или не ? Братовчед ми твърди, че неговата (Daewoo legandza) не вдига разхода. На моята го пише, но не забелязвам промяна про включен климатик. Накратко въороса ми е вдига ли се разхода при вкл климатик ?

Passat B6 въпрос относно климатика
-
- Автомобил: VW Passat B6 2.0 FSI variant
- Двигател: BLR 2005
Re: Въпрос относно климатика на Passat B6
Отговора е естествено ДА, но ти прилагам и линк за това http://automedia.investor.bg/read/2061.html.
При братовчед ми компресора работел постоянно и затова разхода бил еднакъв или поне така каза. Явно греши
- borri
- Автомобил: VW PASSAT CC
- Двигател: CBAB 2.0tdi 140kc
и твоя е постоянно зацепен.
Ако е постоянно зацепен това не значи ли, че няма разлика в разхода.
-
- Автомобил: MK3 + T3 + МК5 Plus + MYLR
- Двигател:
Re: Passat B6 въпрос относно климатика
Компресора е постоянно зацепен, но работи под различно натоварване, нали се опитва да държи различно налягане в системата според външната температура и зададената вътрешна. Така че допълнителния товар на двигателя е различен и зависи точно от тези фактори, външна температура и избрана вътрешна температура. Колкото по-голяма е разликата в температурата, толкова по-интензивно работи компресора съответно разхода на гориво е по-висок.
- inspektora
- Автомобил: Honda CR-V
- Двигател: i_ctdi N22A2 2008
Re: Passat B6 въпрос относно климатика
От практически опит мога да ти кажа, че при климатроника на Джетата не съм забелязал да вдига разхода, но сигурно зависи от много неща. Ако караш в града и висиш по кръстовища на празен ход и климатик е едно, а при извънградско на обороти съвсем друго. Отделно зависи на бензин ли си или дизел. Дизела има голям въртящ момент и слабо му се отразява товара на климатика. Просто казано, на един малък бензинов двигател определено ще има повишаване на разхода при работещ климатик, а при голям дизел може въобще да не се усети. А тези постоянно зацепените компресори са с много прецизно управление (нещо като инверторен климатик) и съответно по-икономични.