Въпрос за шум откъм мотора?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Въпрос за шум откъм мотора?

Мнениеот Dan4ote » Пет 04 май 2007 22:49

Имам един шум, по скоро като цъкане, което преди го нямаше. Ходих да го слушат майстори и казват, че всичко е перфектно. Аз съм сигурен, че преди го нямаше - вярно е, че е много тих, но ме дразни. Случая е следния:
Като запаля сутрин на студено и всичко е наред, не чукат гумичките на клапнмите дори за секунда. Работи колата перфектно без този шум. Като загрее вече се чува. Звука е нещо като "цъка цъка цъка" (:lol: :lol: :lol: ) Като отворя капака отпред - не се чува, но като заслушам между предна гума и калник(и при двете гуми, но най ясно при дясна. Най-отчетливо е зад предните гуми, под вратите. Не мога да го локализирам шума, трябва явно да я кача на канал. Като че ли е от там, където се подават изпускателните тръби или скоростната кутия, гледайки от под колата.
Друго странно нещо за този шум е, че преди един месец ме удариха леко на един паркинг. Удърът беше в преден десен калник. Беше крив само калника и счупен мигач и колата се преместила (влачела/подскочила) половин до един метър назад, понеже беше на скорост и с вдигната ръчна. След удъра като запалих колата, този шум го нямаше и така един месец. Тия дни пак се появи.
Някакви идеи? Дразни ме така и не си внушавам - преди го нямаше. Да не би някакви гарнитури при изпускателните траби да са, нещо при турбото? Май шума е някъде там, но отгоре не се чува, само отдолу.

Потребителски аватар
Asen_D
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Asen_D » Съб 05 май 2007 0:06

Наприличвами на цъкане от дюзите. :roll:
Но това ме обърква малко
Dan4ote написа: Май шума е някъде там, но отгоре не се чува, само отдолу.

Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dan4ote » Съб 05 май 2007 0:12

Asen_D написа:Наприличвами на цъкане от дюзите. :roll:
Но това ме обърква малко
Dan4ote написа: Май шума е някъде там, но отгоре не се чува, само отдолу.

Като отворя капака и се слушам мотора, работи като часовник, изследвам го цели с ухо :lol: и не се чува това цъкане. И защо като е студен мотора го няма? :roll:

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Съб 05 май 2007 15:07

да не ти чука аванса бе колега,може да иска центровка двигателя.Май много се заслушваш в тая кола,я си я карай че земеш ли много да се ослушваш ти идват едни кофти мисли и сменяш всичко наред а то пари струва. Когато е студен мотора оборотите са малко по височки а като загрее оборотите падат и е възможно да се получават някакви осцилации.

Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dan4ote » Съб 05 май 2007 15:17

Danny boy написа:да не ти чука аванса бе колега,може да иска центровка двигателя.Май много се заслушваш в тая кола,я си я карай че земеш ли много да се ослушваш ти идват едни кофти мисли и сменяш всичко наред а то пари струва. Когато е студен мотора оборотите са малко по височки а като загрее оборотите падат и е възможно да се получават някакви осцилации.

Е то центровката не е ли автоматична на този мотор. Аз до колкото знам е наблискан с електорника.
Верно, че никой не го чува освен мене, ама...

Потребителски аватар
Koksan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Koksan » Съб 05 май 2007 15:33

Според мен е от едно клапанче ... дето е пневматично регулируемо с вакуум от инжекциона ... та това клапанче ти отваря подаването на кондензиралите пари от резервоара. Седи някаде от дясно на VW на моето полу е на калника отгоре, а на пасат Б3 е някъде при самият филтър който е под въздушния пак отпред в дясно! На от него се чува един малък и слб шум "цък цък цък" и е нормално според мен при топъл двигател защотот тогава копира се опитва д анамали разхода вкарвайки в цилиндрите както недоизгорели газове, така и бензинови пари.

Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dan4ote » Вто 15 май 2007 23:01

Човека, който ми докара колата още тогава ми каза, че след време може да се получи шум "цъкащ", и най-вероятно щяло да е от някаква верига, която не можа да ми каже за какво е. Сега се замислям, че аз най-вероятно имам верига, понеже съм с два вала или говоря глупости?! Четох на английски неща и намерих точно такъв проблем на AEB мотор, ето и текста:

There are two symptoms.

1. When the car is cold started a rattling noise is heard for 2 or 3 seconds. After that everything is normal.

2. About half a second after getting on the gas after coasting (2nd or 3rd gear), there is a short metallic "rattle". It happens at any rpm from idle to as high as I can hear it (the engine gets too loud), and the speed of the rattle scales with rpm, so at low rpm it's slower and lasts a little longer while at high rpms it's faster and shorter. It doesn't happen unless the engine is loaded, so if I rev it with the clutch down it's not there. On the other hand, when the engine is loaded, it happens every time. This sound can be simulated if you pull up the handbrake, put in the 1st gear and release the clutch so much as it does not stop the engine. It needs a sudden release to load the engine and give internally (ECU) the command to change the advance (6 to16 degrees).

No deterioration in cars performance has been observed.

A year ago (10K km in the speedometer) this noise was noticed occasionally. Nowadays (22K km in the speedometer) noise is revealing in every cold start.

There are no codes in the ECU memory.

There is a third symptom of CCA (Camshaft Chain Adjuster) problems: a diesel-like rattling sound on HOT (not merely warm) idle. In my case, it was caused by internal cam seal leakage.

Та имам ли верига и трябва ли да се поддържа по някакъв начин?

Последна промяна от Dan4ote на Вто 15 май 2007 23:05, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Вто 15 май 2007 23:04

нема верига :wink:

Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dan4ote » Вто 15 май 2007 23:06

niks76 написа:нема верига :wink:

Питах един майтор и той така каза "Каква верига бе?"

Добре, а втория вал как се върти?

Изображение

Аз мисля, че е ето така:
http://www.funksoulkitty.org/shockypage ... nhead5.jpg

и изглежда имам верига :roll:

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Сря 16 май 2007 8:00

правилно ,това е снимката-но шум ОТ тая верига НЯМА

Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dan4ote » Сря 16 май 2007 8:05

niks76 написа:правилно ,това е снимката-но шум ОТ тая верига НЯМА

Знам ли, шума който аз чувам не ми прилича на тази верига, може да е това вакумно регулаторче, идва точно от при фитъра някъде, но не мога точно да го локализирам. Дразни ме, защото преди го нямаше и на студен мотор също го няма :evil:
Дори и на други VW-та съм гувал този звук

dimitar iv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dimitar iv » Сря 16 май 2007 8:25

Ами верига си има. Но тя се пада най-близо до купето. И е горе. Няма логика от нея да чуваш шум около калниците. При мен също има цъкане на празен ход и иде от към преден десен калник. Там има някакви филтри (карбонов май) през който минават парите от резервоара. Има и клапани които ги пускат/спират тези пари. Преди имах Сеат Ибиза - от същото място се чуваше същият шум. Но това не отговаря на твоето описание. :( Нали ще споделиш какво е като го откриеш, че ми стана интересно ( аз съм със същия морор).

Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dan4ote » Сря 16 май 2007 11:54

dimitar iv написа:Ами верига си има. Но тя се пада най-близо до купето. И е горе. Няма логика от нея да чуваш шум около калниците. При мен също има цъкане на празен ход и иде от към преден десен калник. Там има някакви филтри (карбонов май) през който минават парите от резервоара. Има и клапани които ги пускат/спират тези пари. Преди имах Сеат Ибиза - от същото място се чуваше същият шум. Но това не отговаря на твоето описание. :( Нали ще споделиш какво е като го откриеш, че ми стана интересно ( аз съм със същия морор).

Точно под десен калник се чува най-изразено. И странното беше, че като ме удариха там, изчезна шума за около месец или по-скоро е бил незначително тих. Ще разуча тази работа...

Върни се в “Passat”