Passat 98г - махане на катализатор

Техническа и сервизна информация за Passat
GGospodinov
Автомобил:
Двигател:

Passat 98г - махане на катализатор

Мнениеот GGospodinov » Сря 11 фев 2026 20:48

Здравейте колеги,
колата е пасат б5 98г., 1.9ТДИ, 110 коня, АФН. От доста време омазва целият двигател с нещо като масло, най често това започва от филтъра за картерните газове. Хофих при майстор, който ми каза че това е най вероятно от катализатора и е добре да се махне.

Какво бихте ми препоръчали да го махна или да използвам някакви добавки за почистване ?
Какви проблеми може да имам след това ?

Хубава седмица на всички!

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Seat Alhambra
Двигател: CFFB

Re: Passat 98г - махане на катализатор

Мнениеот goppa » Сря 11 фев 2026 21:20

Ако под" филтър на картерните газове"разбираш онова пластмасово нещо с вид на летяща чиния върху капака на клапаните, да знаеш че се нарича клапан за картерни газове или PCV клапан. Служи за поддържане на положително налягане в картера. Затваря притока на картерни газове към смулателните тръби на мотора, когато в смукателните тръби има твърде дълбок вакуум.
Не мисля, че проблем с катализатора може да накара PCV клапана да олива мотора с масло.
Имайки предвид, че почти 30 годишна кола е с оригиналният катализатор, навярно и гумените маркучи, които свързват въпросният PCV клапан с капака на клапаните и със смукателните тъби са на същата възраст. От личен опит с този мотор мога да ти кажа, че ако изпускат тези връзи може да те шашне харча на масло на иначе здрав мотор, просто защото този клапан не се е затворил и моторът смуче масло от главата през него.

GGospodinov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GGospodinov » Сря 11 фев 2026 21:29

Да, точно него клапан говорех. Сменял съм само единият маркуч, кой беше скъсан и колата пушеше яко, но не вървеше грам. Други маркучи не съм сменял. Имам загуба на масло. С други думи масло не сменям, а доливам. Какво би ми препоръчал да направя ?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 11 фев 2026 21:41

За да спреш теча от там е достатъчно да смениш гуменото маншонче отдолу. По спомен беше 3-4лв.
Лошото е, че за да спреш и харча на масло, трява да смениш и клапана.
Още по-лошото е, че аз смених 2 и в тръбата м/у въздушния филтър и турбото пак имаше маслце малко...
Просто тия по общите магазини не вършат работа.
Във форума много пъти се е споменавал тоя клапан и винаги препоръката е била за подмяна с оригинален, от вносителя.
Така и не проверих каква му е цената там...

Иаче клапанчето просто се нахлузва върху капака посредством споменатото гумено маншонче
Какво общо ще има с катализатора.... само "майстора" си знае!

GGospodinov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GGospodinov » Сря 11 фев 2026 22:16

И аз на няколко пъти съм го сменял, но с някакви заместители. Това което каза майстора е :" Така като гледам ксрализатора не е махан и най вероятно е запушен и за това идва това омасляване"

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Сря 11 фев 2026 22:20

Как какво общо има катализатора. На вторични суровини струва към 500-1500 евро. Ще му вземе пари за ремонта и полсе от катализатора ще облажи.

GGospodinov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GGospodinov » Сря 11 фев 2026 22:28

За това реших да попитам, преди да се впусна в махането на катализатори и други щуротии.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 11 фев 2026 23:06

Аз запушен катализатор на тоя мотор АФН не съм виждал. И на моите двечките , с такъв двигател , пак не са сменяни/махани. Едната на 415к.км +- , другата 360-70, че вече не помня коя на колко е. Една от причината за оклепването с масло е тоя ПЦВ клапан, като се прееве, турбото засмуква маслени изпарения, капки масло и го разкарва наред по турбопътищата .
Маже наред, клепа яко и около егр-а, особено в комбинация и заминаващо си турбо

GGospodinov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GGospodinov » Чет 12 фев 2026 8:20

Прилагам няколко снимки:
https://imgur.com/a/MFrHYOg

Всичко тръгва от този клапан и от там се стича навсякъде.

Върни се в “Passat”