Здравейте колеги.
След година и половина ходене по мъките и смяна на половината агрегати и възли по ABS двигател установих че в 3-ти цилиндър влиза вода. Все още не съм отворил двигателя но работата е ясна - по безобидния вариант е само гарнитурата да е духнала а по лошия е главата да е пукната или крива. Та питнето ми е - ако се окаже че главата е спукана или крива мога ли да сложа глава от RP защото ми се намира такава?
ABS двигател става ли 1 към 1 главата от RP мотор ?
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Re: ABS двигател става ли 1 към 1 главата от RP мотор ?
Почти сигурно не е пукната главата - дизелите имат тази склонност, бензиновите не 
Лошото е, че щом си карал така половин година, вероятно и ти ще си на същия хал, дето и аз бях - покрай теча на гарнитурата е подкопало и леко главата, а може би и блока

Лошото е, че щом си карал така половин година, вероятно и ти ще си на същия хал, дето и аз бях - покрай теча на гарнитурата е подкопало и леко главата, а може би и блока

Дано няма язви по блока иначе за главата имам вариант "Б" с главата от RP-то и съм почти сигурен че става но все пак не пречи да обменим мнения
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Става.Аз съм с обратната галимация-блок от РП с глава АБС.
То за ставане става ма камерата е различна като обем.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Somi написа:То за ставане става ма камерата е различна като обем.
Сигурен ли си?
Тънкия момент е да видиш с каква гарнитура си на капака на клапаните.Щото ако едната глава(РП) е с коркова,а другата(АБС) е гумено-метална ще трябва да смениш шпилките.Щото няма да може да уплътни хубаво гарнитурата,и ще си се лее масло.

- Iezekil
Тея последните постове не ги разбрах нещо.
Камерите са еднакви/мисля/,разликата е от челото на буталото,при РП е по-вдлъбнато.
Принципно не препоръчвам корковите гарнитури.
Камерите са еднакви/мисля/,разликата е от челото на буталото,при РП е по-вдлъбнато.
Принципно не препоръчвам корковите гарнитури.
- Iezekil
Срещнах мнение,че главите на 1,6-1,8 моторите са еднакви.
Мен живо ме интересува,как стои въпроса с горивните камери?Някой мерил ли ги е?Еднакви ли са на АБС и РП камерите?
Мен живо ме интересува,как стои въпроса с горивните камери?Някой мерил ли ги е?Еднакви ли са на АБС и РП камерите?
- pe6kata
- VW експерт
- Автомобил: passat corrado
- Двигател: AAA и АBV turbo
Iezekil написа: Камерите са еднакви, разликата е от челото на буталото.

- Iezekil
Хм,странно.Моя майстор ме убеждава,че е мерил със спринцовка и РП главата събирала по-малко от АБС.Та ми протече новата гарнитура и мислех да си взема направо друга глава,че блока ми е РП а главата АБС,а и по-бърз ще е ремонта само със смяна на едната с друга...
- pe6kata
- VW експерт
30 кубика е обема на камерата в главата на 8в моторите 1.6-2.0.
Краткия отговор е: Не става! Защото степента на сгъстяване на RP и ABS е различна - на RP e 9, а на ABS е 10! По тази причина RP може да работи с бензин 91, докато ABS работи с 95 (или 98).
Горивната камера на RP е по-голяма. По принцип двата мотора много си приличат. Детайли от единия стават и на другия, но има и разлики. Вероятно главата на RP ще може да се монтира на твоя мотор, но ще изгубиш компресия. Това означава по-висок разход на гориво и по-лоша динамика.
Като идея: ако се шлайфа главата на RP примерно с 1 или 2mm би могло да се намали обема на горивната камера и оттам да се увеличи степента на сгъстяване. Но това крие и рискове.
Горивната камера на RP е по-голяма. По принцип двата мотора много си приличат. Детайли от единия стават и на другия, но има и разлики. Вероятно главата на RP ще може да се монтира на твоя мотор, но ще изгубиш компресия. Това означава по-висок разход на гориво и по-лоша динамика.
Като идея: ако се шлайфа главата на RP примерно с 1 или 2mm би могло да се намали обема на горивната камера и оттам да се увеличи степента на сгъстяване. Но това крие и рискове.
- pe6kata
- VW експерт
Краткият отговор на твоя кратък отговор е: Грешиш!
Разликите в обема на горивната камера при ABS и RP идват от буталата, а не от главата!
Главите са еднакви.
Разликите в обема на горивната камера при ABS и RP идват от буталата, а не от главата!
Главите са еднакви.
-
- Автомобил: Пасат
- Двигател: AVF 2003г 4х4
/pe6kata/ e абсолютно правр. Разликата е в буталата .
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
pe6kata написа:Главите са еднакви.
По-нагоре съм писал.
Сложих глава от РП на блок АВС.
Всичко заспа.
В интерес на истината не знаех,че е от РП.Разбрах след като имах проблеми с гарнитурата на каппака на клапаните.