Passat B3 1.8 RP - счупена полуоска..смяна..шум..
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Passat B3 1.8 RP - счупена полуоска..смяна..шум..
При рязко тръгване на завой, за да се изнеса чук едно ЧААТ и колата остана на място. Счупена полуоска на шлиците на едното каре и смляно каре. Колата остана на пътя и я дърпах до сервиз. Момчетата я оправиха бързо, от което съм доволен. Поради факта, че полуоска нова само с доставка, беше сложено ново каре и стара полуоска - втора ръка.
Обаче има проблем. При завой надясно с новото каре, което е лявото има шум. При завой наляво няма нищо. Усещам и като че ли леко биене във волана. Полуоската е излязла от карето, заради липсваща зегерка, до колкото помня.
Искам да разбера на какво може да се дължи шума?
Обаче има проблем. При завой надясно с новото каре, което е лявото има шум. При завой наляво няма нищо. Усещам и като че ли леко биене във волана. Полуоската е излязла от карето, заради липсваща зегерка, до колкото помня.
Искам да разбера на какво може да се дължи шума?
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Passat B3 1.8 RP - счупена полуоска..смяна..шум..
Колко струваше новото каре?
Що не сложи втора употреба?
Другото каре на същата полуоска дали е читаво?
Що не сложи втора употреба?
Другото каре на същата полуоска дали е читаво?
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
ktamen написа:Колко струваше новото каре?
Първо ме питаш защо не сложих втора ръка каре, а после ме питаш дали другото каре, което е втора ръка е читаво. Следователно да съм взел 2 нови карета или 2 карета втора ръка?

Майсторите са взели втора ръка полуоска барабар с карето, за което каре твърдят, че е здраво - погледнали са го.
Новото каре не знам колко струва, казаха ми крайна цена. Но се вижда, че е ново. Външното каре бе смляно.
Аз нямах възможност да избирам части, защото се счупи на пътя и хванах най-близкия сервиз.
Мисля днеска да вдигна колата на крик - първо едната гума, после другата, да запаля, да включа на скорост и да се ослушвам за проблеми. Нали има диф - няма да тръгне.
Така, звукът иде откъм шенкела. Вътрешното каре е безшумно. Пръсках през отворите на джантата спирачния диск и шумът намаляваше. Други шумове не се чуват. От тук нататък как да постъпя? Да взема да проверя баланса на гумите?
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Питах за цената на новото за да преценя дали е пълно менте или полументе и каква е вероятността звукът да идва от него.
Годността на едно каре не се проверява с поглеждане, а с разглобяване, измиване и оглед на чарковете.
Та в крайна сметка новото каре вътрешно ли е или външно?
Така или иначе щом звукът идва откъм шенкела аз залагам 50ст, че външното ти каре е за смяна.
Другата възможност е лагер. По принцип лагерът е по-вероятен, но щеше да се чува и преди, затова залагам на карето.
Годността на едно каре не се проверява с поглеждане, а с разглобяване, измиване и оглед на чарковете.
Та в крайна сметка новото каре вътрешно ли е или външно?
Така или иначе щом звукът идва откъм шенкела аз залагам 50ст, че външното ти каре е за смяна.
Другата възможност е лагер. По принцип лагерът е по-вероятен, но щеше да се чува и преди, затова залагам на карето.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
ktamen написа:Та в крайна сметка новото каре вътрешно ли е или външно? Така или иначе щом звукът идва откъм шенкела аз залагам 50ст, че външното ти каре е за смяна.
Външното каре е смемено! А шумът мисля, че е повече от диска, но отвътре няма никакъв шум откъм вътрешното.
Значи имам вътрешно каре, което е безушно и със здрав маншон и чисто ново външно каре откъм шенкела.
Цялата работа излезе около 120лв. Нововъншно каре и полуоска с вътрешно каре втора ръка.
Карето колкото и да е менте, не вярвам да не може да изкара 100 километра.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Аз пък вярвам, особено щом цялата сметка е била 120лв.
Що не се върнеш при майсторите, те може да са по конкретни от мен.
Каре или лагер, аз все още залагам на карето.
Що не се върнеш при майсторите, те може да са по конкретни от мен.
Каре или лагер, аз все още залагам на карето.
- goppa
- VW експерт
- Автомобил: Seat Alhambra
- Двигател: CFFB
Инжектоплякторе, на старата ти полуоска имаше ли детаил (13) от тази схема:
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
ktamen написа:Аз пък вярвам, особено щом цялата сметка е била 120лв.
Колко да е сметката, като средна хубост каре с отстъпката е 45лв, а полуоска втора ръка с вътрешното каре да струва 25лв.
Извинявай, ама колко да струва смяна на каре?! 200лв ли?! А и аз им казах да не слагат най-евтините части, поне нещо средна хубост. Исках колата да работи.
Не ми изглежда като да бие от вътрешното каре. Не знам дали още нещо не е станало. И все пак външното е чисто ново.
kris11 написа:Поредната твоя кола за старо желязо? Надин с тази поддръжка
Каква поддръжка?! Да не съм ги сменял сам у нас?! Ще спреш ли с оффтопика по темите ми?! Има хора в тоя форум, които събират и правят коли от скрапа, но ти си се захванал с мен, който слага нови части. Извинявай, да нямаш температура?
goppa написа:Инжектоплякторе, на старата ти полуоска имаше ли детаил (13) от тази схема
Това е късата полуоска - лявата. Тя няма баланс. Сменях лява полуоска.
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Хм,може би е лагера...все пак са развивали,може новото стягане да е дало ефект/дефект.Вдигни я на крика,завърти с ръка колелото и следи за шума според оборотите,както и за инерцията.Можеш да свалиш и диска,и да пробваш пак.Все ще се ориентираш.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Iezekil написа:...Вдигни я на крика,завърти с ръка колелото и следи за шума...
Не просто я вдигнах на крик и завъртях на ръка, а я вдигнах на крик, закрепих я на трупчета, запалих я, завъртях колелото с двигателя, като я включих на скорост на първа. Окъпах диска с вода с пяна и скърцането му изчезна. Биенето обаче май не. Друг съмнителен шум, освен диска не видях.
Сигурно е възможно да е лагера, обаче не съм имал подобни проблеми преди това. За това питам.
Освен това при завой надясно има шум. При завой наляво няма шум. Преди нямаше шум в завоите.
Чудя се дали лагерът може да е дал фира и да бие?
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Преди две години се опитвах да си избера каре в една евтина морга. Моргата е евтина, щото чарковете са от коли карани и поддържани в България. Не можах да си избера, въпреки че разглобих 5 полуоски. Най-ментеливите карета практически не са със шлайфани повърхности, лошото качество на повърхността би трябвало да предизвиква шум подобен на този, който описваш. А лошото качество на метала е причина за твърде краткия им живот.
Все още залагам 50ст на новото каре, ако не си съгласен приеми баса.
А дали е възможно майсторите да са забравили да стегнат голямата гайка
Все още залагам 50ст на новото каре, ако не си съгласен приеми баса.

- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
ktamen написа:Все още залагам 50ст на новото каре, ако не си съгласен приеми баса.
Задаваш ми въпроси, на които не мога да отговоря относно качеството. Не съм ги питал, само ги питах "сега всичко е наред, няма проблеми, нали така?" Отговориха ми положително, че всичко е наред. Все още не искам да се съмнявам в момчетата от сервиза. Действаха доста чевръсто. Но все пак искам да разбера какво по дяволите става.
А аз на Форд съм слагал възможно най-евтиното каре в магазина. И съм нямал проблеми, докато е било ново поне.
- Iezekil
Що се правите и двамата,че да пиша по 100 пти едно и също?На ръка се върти за да се "усети" шума.Ако е тръгнал лагер,ще се отрази и на инерцията,ама тя се хваща с ръка.Като имаш съмнения в диска,просто го махни барабар с накладките и пробвай същото упражнение.Ляв лагер принципно се чува именно при десен завой,заради натоварването.
Майсторите не са забравили да стегнат гайката Камене,впроса е как са я стегнали.
Майсторите не са забравили да стегнат гайката Камене,впроса е как са я стегнали.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Iezekil написа:На ръка се върти за да се "усети" шума.
И на ръка съм въртял. Освен диска никакъв друг интересен шум не чух. При условие, че се върти и полуоска, та чак до диференциала, не мога да кажа че има особена инерция. Значи смяташ, че имам и разбит лагер?
Не усетих някакъв значителен луфт като я вдигнах колата.
- Iezekil
Аз не смятам "и разбит лагер",просто с ново каре е по-вероятно да е лагера бучащия.Принципно лагера вие или бучи,а карето чатка.Не съм там да го чуя...