пасат 2000г. 1.8 бензин 125 коня прави номера с паленето

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Васил.Колев
Автомобил:
Двигател:

пасат 2000г. 1.8 бензин 125 коня прави номера с паленето

Мнениеот Васил.Колев » Пет 24 мар 2017 13:57

Здравейте,
имам много сериозен проблем и се надявам, ако може някой от тук да помогне с някакви идеи. Ситуацията е следната:
карам пасат 2000г. 1.8 бензин 125 коня с ГО. Преди известно време колата започна да ми прави номера с паленето. При загрял двигател, като я изгася и след това се почва едно въртене и до там. Палеше когато си пожелае. След разпитване и ходене по майстори се стигна до извода, че проблема е от датчик на коляновия или разпределителния вал (не помня кой от двата). Смениха го и наистина нещата се оправиха....колата палеше без проблем. Малко след това, обаче се започнаха мъките. При палене (докато още е на бензин) започна да тресе, оборотите играеха яко, смърди на бензин (моментния разход на таблото ми го дава около 40-50л.), при натискане на газта едвам се форсира (тук ще допълния, че при форсиране се чува от време на време и едно силно пукане от двигателя), а като се остави просто да работи угасва. Когато прехвърли на газ всичко заспива. оборотите стават 900 колата си мърка и си върви без проблеми. Напоследък обаче проблема се задълбочи. Вече при палене едвам удържа 5-10 сек и гасне. Ходих при сумати майстори, всеки от които я закачваше и правеше диагностика и смених и оправих сумати неща, но резултат никакъв. Смених датчик на температурата, смених дебитомер, изчистих 4-те дюзи и нищо.... Прикачам снимка с 3-те грешки които вади в момента компа. Установи се, че общото между тях е едно реле под волана. Смених и него и пак резултат няма. Доколкото разбрах от схемите на аутодатата датчика на коляновия вал, дебитомера и датчика на бензиновата помпа имат един общ плюс. Възможно ли е този плюс някъде да се допира до маса и от там да не ми работят датчиците и дебитомера? И ако е възможно от къде по дяволите минава тоя плюс?
Прикачени файлове
20161102_161459.jpg

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Re: пасат 2000г. 1.8 бензин 125 коня прави номера с паленето

Мнениеот phantom_ » Пет 24 мар 2017 18:28

Щом дюзите си сменил най вероятно проблема ти е бензиновата помпа :th_up Няма достатъчно налягане да ти впръска горивото и дюзите пикаят, затова и мирише на бензин :c020 Замерете какво налягане прави,и дали прави въобще :th_up

Потребителски аватар
Васил.Колев
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Васил.Колев » Нед 26 мар 2017 11:49

Благодаря за отговора. Ще проверя помпата, но проблема с късото и неотчитането на дебитомера и датчика на коляновия вал едвали са от нея.

dreadx
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dreadx » Нед 26 мар 2017 14:22

По-скоро виж тези три неща, дето ти ги дава като грешки "късо към маса" -> дали може наистина да окъсяват, че и трите наведнъж.

Освен за релетата, гледах че пишат да се провери и бушон F29, (виж дали е точно този бушон при теб). В смисъл не само дали е здрав, или прекъснал - ами и дали гнездото му не е нагоряло, да не дава добър контакт и да прекъсва от време на време.

Някои пишат да се провери и масата под акумулатора и др. дебели кабели, захранващи и маса - завинтени към купето, скоростната кутия и т.н.
Изобщо огледай всякакви кабелни връзки да не са разхлабени или изгнили.

Освен това може да се откачат поединично "окъсяващите" неща и да се види дали късото изчезва - едва ли са и трите дефектни, но може да има проблем в някое от тях.
Един във vw-vortex беше писал за късо от прецакан camshaft adjuster, затова започни от него.

Ако дори и при откачането на въпросните датчици и изпълнителни механизми късото не изчезва, може да има стопени кабели в някой сноп.
(Ама това е по-малко вероятно, освен ако не си слагал китайски бушони от по 10 бр. за 1 лв. -- китайските бушони горят трудно и понякога водят до стопяване на кабели.)

А щом с газовия инжекцион си работи нормално, а на бензин не - то какво не ползва ГИ-то от оригиналната инсталация:
горивоподаване (бензинова помпа + регулатор на налягането), и бензинови дюзи - виж нещо по инсталацията им да не прекъсва.
-- не е лошо да споменеш каква марка е ГИ-то. --

От друга страна не забравяй, че самото ГИ прекъсва бензиновите дюзи --> може и в него да е проблемът.
-- това специално го провери, отделно от онези неща с окъсяването към маса, които също е редно да отстраниш като проблем.

Потърси някой сервиз, където ползват осцилоскоп, за да измерят какво точно се случва.

Потребителски аватар
KGL
Автомобил: Passat B8 Alltr BMT 176kW TDI
Двигател: CUAA 2016
Контакти:

Мнениеот KGL » Пон 27 мар 2017 15:38

Васко, ти същия Васко от випуск 92 на СМГ ли си?
Ако си от София иди при Мишо в Герман, той е наясно с този проблем. Аз имах подобни трагедии със стария ми Пасат!

Потребителски аватар
Васил.Колев
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Васил.Колев » Сря 29 мар 2017 13:36

Ами не съм Васко от СМГ-то и съм малко по-голям :)
Отнотно проблема.... днес взех нов датчик на коляновия вал и го смених. Резултат никакъв освен, че като свалих новия, за да си върна стария и вътре пластмасата и пластина която дава контакт с вала бяха счупени. Има ли определен начин по който се слага тая шибана капачка (датчик), макар че двата болта и положението на буксата за кабела си пасват? Дали има смисъл да взимам пак нов датчик (ако приемем, че този е бил просто дефектен)?
dreadx аз нямам бушон F29, но проверих абсолютно всички бушони и всички са здрави (както и кабелите зад тях).
KGL може ли да помоля да ми дадеш някакви координати на Мишо от Герман, и ако може да ми споделиш какъв е бил проблема с твоя пасат и как сте го разрешили. Благодаря предварително!

Потребителски аватар
KBK
Автомобил: VW PASSAT b5.5
Двигател: 2.0i AZM

Мнениеот KBK » Чет 30 мар 2017 6:56

viewtopic.php?f=13&t=7096
Колега да не чакаш контакгите на Мишо съм ти копирал темата на сервиза. Преди време точно Мишо оправи моя проблем с паленето който беше малко по различен - оказа се бензинова помпа. Мишо ще ти оправи проблема- успех.

Потребителски аватар
Васил.Колев
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Васил.Колев » Чет 30 мар 2017 12:30

KBK много ти благодаря. Чух се с Мишо и се разбрахме да му я закарам другата седмица. Ще пиша какъв е резултата.

Върни се в “Passat”