Добър ден колеги, търсих доста из форума, но не открих подобен проблем, като на моят Passat B5 1.9TDI AFN. Проблема е следния, имам едно доста странно скърцане/стържене/триене на метал в метал (не мога да го опиша точно). Въпросното скърцане се появява при потегляне в комбинация с развъртане на волана независимо в коя посока. В покой няма никакви шумове или подобни скърцания веднага след потеглянето (ускорение над 20км). Долавя се леко на волана, когато скърца и е разсеяно по цялата ходова част, но предимно се усеща на рейката.
Въпросното скърцане се долавяше и преди, но беше веднъж на 1-2 месеца. Сега доста зачести.
Преди 2 седмици забелязах, че са ми хлабави маркучите на казанчето за хид. течност и ги затегнах, като смених и хидравличната течност със зелена както си е по спецификации, но я смених само в казанчето, а не по цялата система.
Преди точно 1 година съм сменял пълен комплект окачване с външни кормилни накрайници, също така и 4 бр. амортесьори с тампони на макферсона. За тази 1 година долавям потропване отдясно и се чува в долният (крив) носач. Тампони на стаб. щанга също са сменени.
Единствено не съм подменил вътрешни кормилни накрайници и рейката не е рециклирана до сега, няма никакви течове и губене на течност. Има леко почукване когато колата е в покой и се врътка волана наляво/надясно в малки диапазони, но това си е характерно, защото на всяка втора кола го има..
Пръснал съм и в маншончетата на носачите с финно машинно масло с цел, че може да е от тях, но уви НЕ е..
Мислех, че може да е от теловете на спирачните апарати, обтегнах ги хубаво с цел да не са хлабави, но без резултат..
И след дългият ми “роман” приемам всякакви предложения от какво може да е..
Passat B5 1998 1.9TDI AFN скърцане/стържене при потегляне- решено
- He3ak0HeH
- Автомобил: VW Passat IV
- Двигател: AFN 1999
Passat B5 1998 1.9TDI AFN скърцане/стържене при потегляне- решено
Последна промяна от He3ak0HeH на Пет 05 апр 2019 12:31, променено общо 3 пъти.
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Re: Скърцане/стържене при потегляне
Здравей, оправи си заглавието според шаблона!
viewtopic.php?f=6&t=352512
viewtopic.php?f=6&t=352512
- He3ak0HeH
- Автомобил: VW Passat IV
- Двигател: AFN 1999
Re: Passat B5 1998 1.9TDI AFN скърцане/стържене при потегляне
Проблема е отстранен, оказаха се новите дискове и накладки които са на 1500км. Зажулването е между накладкара и спирачният апарат, въпреки че когато ги монтирах намазах с медна грес гърба на накладките и ушенцата им. Свалих ги, намазах повторно с медна грес и заспаха!