РЕШЕН! Пасат Б5.5, 2004г., 1.8Т - къде да проверя картерната вентилация?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
vergo84
Автомобил:
Двигател:

РЕШЕН! Пасат Б5.5, 2004г., 1.8Т - къде да проверя картерната вентилация?

Мнениеот vergo84 » Сря 09 дек 2020 16:16

Здравейте!

Извинявайте, някой знае ли къде имат устройство/условия да ми проверят картерната вентилация с пушек (виждал съм да се използва подобен метод)?

Давам и малко информация защо ми трябва (за който му се чете):

Имам Пасат б5.5 – комби, 2004г., 1.8T AWT мотор (бензин, 150 коня).
Преди месец-два се появи един проблем при празните обороти на двигателя. Когато колата е спряла и не подавам газ, започна да тресе много и да работи все едно на по-малко цилиндри. Светна лампата „check engine“. Когато подавах газ и карах, нямаше никакви проблеми – ускоряваше си нормално, не тресеше и т.н.

След ходене в няколко сервиза, в крайна сметка сам си смених кръглия клапан на картерната вентилация, който се намира горе до пластмасовия капак на двигателя. Сложих неоригинален. (Смених и блоу офф-а, но с оригинален, тъй като ми казаха, че може и от него да е, но проблемът реално се оправи от горния клапан)
Колата вече работи нормално, но след смяната на клапана, като изчистя грешката, тя отново се светва след 2-3 дни.

Започнах да търся къде е проблема и си купих един уред за диагностика(Foxwell NT 301), коjто ми показва следната грешка:
P0171 – System Too Lean Bank 1

Като причини ми изписа следното:
- Intake leak after Mass Air Flow (MAF) sensor;
- Restriction in fuel system
- Spark plugs have excessive wear
- Faulty Bank 1 Sensor 1 Oxygen sensor

Общо взето се ориентирах, че имам по картерната вентилация някакво всмукване на въздух и това влошава горивната смес.
Проверих многократно за скъсвания, пролуки и т.н. и открих, че „Г“-образната пластмасова тръбичка от капака на двигателя(под колекторите) е силно омаслена и пукната и я смених. Изчистих грешката, но лампата пак светна.

Ходих в сервиз и ми казаха, че ламда сондата давала грешка(както и пише в уреда за диагностиката). Не разбирам, но започнах да си мисля, че може датчика да се е зацапал от лошата работа на двигателя и такива неща.

Уредът за диагностика има и live информация, като данните за MAF и датчиците за кислород, доколкото се ориентирам, са в норма.

Както казах, не разбирам, но, доколкото се досещам, вариантите ми за проба-грешка, са: да сменя с оригинален кръглия клапан горе до пластмасовия капак(да не би неоригиналният да дава някакъв проблем), да пробвам със смяна на ламбда сондата и след това нямам идея.

За да не сменям излишни неща, може би си мисля, че по-добре е да направя някъде тест на вентилацията с пушек.

Искам предварително да се извиня, че ви занимавам с това. Възможно е да има и подобна тема и информация тук, но просто нямам много време да търся!

Последна промяна от vergo84 на Съб 23 яну 2021 17:07, променено общо 3 пъти.

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Re: Пасат Б5.5, 2004г., 1.8Т - къде да проверя картерната вентилация?

Мнениеот powerade » Сря 09 дек 2020 16:59

Колега първото се превежда, че имаш теч на въздух след дебитомера, никъде не се споменава за вентилацията. Огледай целия тръбен път до турбото, а и след него също, но вентилацията освен снадката друга връзка няма. Клапаните са толкова прости по-принцип, идеята му е да е постоянно отворен и САМО когато напънеш колата, да затвори, за да не изсмуче маслото от двигателя... Оригинален или не, все едно е, той е пружинка и мембрана.
Виж си свещите, така или иначе профилактично не е лошо да се сменят

Потребителски аватар
vergo84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vergo84 » Сря 09 дек 2020 17:12

Здравей! Благодаря ти за отговора!

Проблемът е, че аз не разбирам много, но, доколкото можах да огледам , не видях нещо притеснително.
Тук са визможни две неща, доколкото мога аз да преценя:
-дали блоу оффа, като са го сменяли, са го закачили добре.
- на дебелата тръба след колекторите откъм кулера малко омасляване. Струва ми се не мнгоо плътно захванал със скобата.(но тази тръба един много добър по принцип майстор ми я свали, зачисти и закачи на ново). Но щом омаслява, значи не е много ОК. МОже да пробвам и аз да я захвана по-добре.

Благодаря за клапите - и аз така подозирах. Няма да сменям за сега.

В един сервиз свещите ми ги смениха, тъй като имаха нагар, но те бяха на 18 000 км. NGK Platinium и предполагам, че са се зацапали от лошата работа на двитателя.
За съжаление не беше от това.

Последна промяна от vergo84 на Сря 09 дек 2020 17:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vergo84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vergo84 » Сря 09 дек 2020 17:14

Не усещам никакъв проблем в работата на колата вече, което поне е добре. Нещо дребно е, ама, докато го намеря..;)

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Сря 09 дек 2020 20:39

Имам същата грешка на същия мотор...разпарчосах я цялата...нищо не открих ...накрая и теглих една майна и я карам така....няам нерви и желание да се занимавам с нея...ако окриеш нещо пиши....

Потребителски аватар
vergo84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vergo84 » Сря 09 дек 2020 22:23

И моите нерви са на изчерпване ;) ще видим.
Ще пиша, като го намеря.

Потребителски аватар
vergo84
Автомобил:
Двигател:

Re: РЕШЕН! Пасат Б5.5, 2004г., 1.8Т - къде да проверя картерната вентилация?

Мнениеот vergo84 » Съб 19 дек 2020 15:14

Здравейте!

За моя радост успях да реша проблема.
За съжаление отново съм разочарован от майсторите! Аз нищо не разбирам и трябваше да се оправям сам, защото на тях явно не им се занимава да търсят проблема(може би, защото ще им отнеме повече време и няма да вземат много пари. Донякъде ги разбирам).
Реших да пробвам едно по едно, първо от най-видимите и прости неща, които за мен не изглеждат добре.

Та, проблемът се оказа в едно от уплътненията на дебелата тръба за въздуха на турбото (този, който върви от колекторите към кулера).
Там беше омаслено (междудругото майсторите ми казваха, че не е от това)
Свалих тръбата и видях, че уплътнението е скъсано. Купих ново, като малко трудно намерих със същия профил. След като го смених, ичизстих грешката и я тествах до Перник и обратно с доста натискане. Омасляване няма, лампата не светна. Преди обикновено светваше след няколко км и то главно, когато натискам повече - явно тогава налягането се засилва и пролуката почва да оказва влияние.

Благодаря на всички, които изказаха мнение и ми помогнаха!
Silent, дано успееш и ти да откриеш твоя проблем!

Весели празници! Бъдете здрави!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 20 дек 2020 8:29

Браво, колега. Така се прави. На сервизите по принцип не им се занимава с дребни житейски проблеми по хорските коли. Повечето гледат да сменят съединител, скорости, двигател или нещо по-така... скъпо, така да се каже и да ти вземат паричките. А тези с дребните проблеми - да се спасяват.

Потребителски аватар
vergo84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vergo84 » Нед 20 дек 2020 14:19

Благодаря! :th_up

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Нед 20 дек 2020 16:01

Поздравления!
Тия проблеми така се решават,с четене,инат,и постоянство. Сервизите,не ги коментирам.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пон 21 дек 2020 8:30

В момента моят чек светва за известно време после изгасва след време пак светва за малко....принципно съм проверил всичко вкл. и маркучите от турбо до кулер и кулер до дросел...,много рядко я карам и не знам от кога е така, но последния път при едно рязко изпреварване изплю от кулера маркуча този за който говориш но след като го върнах колата не върви както трябва ..не чувам и турбото ..така че ме чакат ремонти...но на жена ми не и пречи и ако няма други ядове ще се занимавам напролет кат се стопли времето....така че радвам се за теб...дано наистина да е това...принципно такива пробиви се намират много трудно а по-лесно и бързо е с димогенератор но ако някой сервиз има такава джаджа то ще е като бялата лястовица на сервизите...

Последна промяна от silent на Пон 21 дек 2020 8:32, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 21 дек 2020 8:32

По-лесно е да се сменя здраво с ново, за сметка на клиента...

Потребителски аватар
vergo84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vergo84 » Пон 21 дек 2020 10:16

Всеки си познава най-добре колата и може би за сервизите ще е трудно да добият този поглед, защото трябва да им я оставиш да я карат дни наред, да търсят, да пробват и т.н.

В този смисъл, колкото и да не разбирам, знам какво ми прави колата. Затова, като ми посочваха различни по-генерални проблеми, почетох и видях, че аз нямам техните симтоми.
Например моята кола, като карах, не прекъсваше, не губеш мощност и т.н. Освен това ми се струва слабо вероятно колата да не е имала досега проблеми или най-малки симптоми и изведнъж да стане едва ли не за основен ремонт ;)

Silent, без да претендирам, че мога да ти дам много акъл, но, следвайки моя принцип, щом ти е изплюло маркуча, аз първо бих прегледал пак въздухопроводите на турбото и въобще тази система. Да не би да има някакво запушване!? Прочети,ако искаш и за блоу офф клапана, че разбрах, че от него често имало ядове. Виж какви са симптомите.
Другото интересно е, че светва и изгасва...и това помисли кога точно го прави и от какво може да става така.

Съжалявам, че не мога да помогна повече.
Дано успееш!

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пон 21 дек 2020 14:26

не я карам аз колата ...не е основната кола в семейството и поне в момента не ми се занимава ...някой ден като и набера още яд ще я разпарчосам ма сега в тези студове няма да е стига да не се появят нови проблеми....инак пали от първи път, не прекъсва не тресе...само дето е тромава там където трябва турбото да я издърпа....дай боже да е безпроблемен твоя тръц....

Потребителски аватар
vergo84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vergo84 » Пон 21 дек 2020 20:46

Да ми е честито! :) пак светна!! Така е, като човек бърза да се радва! :)
Уж до Перник и обратно нямаше проблем, ама..Явно има нещо друго, което инцидентно се прецаква. Бяха ми казали,че ламдата блокира в даден момент...ще видим.

Продължаваме напред! :) Живи и здрави!
Ще пиша, като съм сигурен,че е оправено. ;)

Върни се в “Passat”