От доста време се каня да пиша за проблема си, ще опитам да съм максимално описателен. Става сума за Пасат Б6 , 2.0, TFSI , 6 степенна ръчна кутия. Още като я взех колата имаше проблем с превключването на скоростите от 1-ва към 2-ра. Проблемът се изразяваше в това, че след като паркирам вечерта и я оставя на 1-ва, на сутринта 1-ва не иска да излезе. Педалът на съединителя беше силно долу , почти никакъв полусъединител, общо взето беше за смяна на де що има по съединителя. Смених горна помпа, спирачна течност, съединител + маховик + лагер помпа. маховика имаше сериозен луфт ( 3-4 мм ) както на пружините така и посока скоростната кутия. Съединителя беше в предсмътни издихания. Ефект ... всички скорости влизат и излизат, не мазно и с 2 пръста , но все пак - ефект има.
Забелязах обаче и нещо друго : когато съм на скорост (3-та примерно ) , ускорявам до 2800 - 3000 оборота и пускам педала на газта. Съединителя леееко трепва надолу. Оборотите падат на 2500-2300 и пак подавам газ до 2800 оборота. Отнемам я - съединителя с отнемането на газта пак надолу, този път повече. Като че вакуум го дърпа. Подавам пак газ - "ЧУК" и се изправя в най-горна точка. Ако тая процедура с отнемане и подаване на газта се направи 4-5 пъти педала на съединителя стига до положение че има ход около 5-6 см. ( приблизително ). След известно количество лежане под педалите видях , че пружината ...

.. номер 13 по тая примерна картинка, липсва. Поръча се , сложи се и сега педала си стои горе. Ако обаче приложа процедурата от по-горе се усеща, че работата на съединителя си е същата - натискаш, след 5-6 см започва реално да върши нещо, до тогава - луфт.
Въпросът ми е някой сблъсквал ли се е с подобно нещо ? Ако да - има ли смисъл да се впускам в сваляне на скоростната кутия и какво да търся ? Видимо нямам течове никъде на нищо. Не видях номера на скоростната кутия, за да я споделя. От 1-ва до 4-та скорост влизат остро с .. "Хруп " и леко натискане на лоста. колата върви много, нямам виене от кутията , промяна на звук ( какъвто и да е ) при натискане на съединителя.
Ще съм благодарен за насоки ! :)