Здравейте колеги,
вчера връщайки се от работа, случайно напомпах педала на спирачката (3-4 пъти макс.) и педала се втвърди.
След като го пуснах за 1 сек. се оправи. Ситуацията се проявява само след напомпване на педала, ако го задържа натиснат няма такива проблеми.
Нормално ли е такова поведение?
Пасата е комби, 1.9 TDI, 4 Motion с ESP!
Passat B5.5 проблем със спирачките
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Проблем със спирачките на Passat B5.5

Нормално е не само за твоята кола,а и за всяка кола с вакуумно серво.

-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Gancho, след поста ти, леко се успокоих, че всичко е наред, но днес пак съм разтревожен.
Определено има нещо на тия спирачки. Не може с 60 км. да скоча на педала при положение че пътя е мокър и опесъчен и ABS-a да не се включи. Колата спира плавно и "приблизително" поносимо, но усещам, че би трябвало да се справя доста по-добре.
Ако има някой колега от Търново с такава кола и е навит да сподели колата си за 1-2 проби, за да придобия представа как се спира неговата кола, ще съм благодарен.
Какви дефекти се появяват на тия вакумни серво спирачки? или директно към сервиза да ходя?
Определено има нещо на тия спирачки. Не може с 60 км. да скоча на педала при положение че пътя е мокър и опесъчен и ABS-a да не се включи. Колата спира плавно и "приблизително" поносимо, но усещам, че би трябвало да се справя доста по-добре.
Ако има някой колега от Търново с такава кола и е навит да сподели колата си за 1-2 проби, за да придобия представа как се спира неговата кола, ще съм благодарен.
Какви дефекти се появяват на тия вакумни серво спирачки? или директно към сервиза да ходя?
- dlug
- Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
- Двигател: AVB
Трябва да се включи ABS-a, да. Ще е хубаво някой да погледне какво им е.
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
По принцип имат доста хубави спирачки,да не кажа,отлични
Особено в сравнение с предни модели,при В5 и В5.5 са докарали много истински спирачки.
Вакуумното серво е само усилвател,който дава възможност с по-лек натиск на педала,да придаваш повеч спирачно усилие към колелата (затова се казва сервоусилвател
).АБС-а е отделна система,която е електронна в по-голямата си част и има един механичен хидроблок с ел. клапани,но от АБС-а не зависят спирачките.
При В5 и В5.5 най-честият проблем е,че сервото се пълни с вода (когато тя не се оттича от мястото при акумулатора и когато сервото е разхерметизирано) и замръзва вътре в самото серво и педала става твърд на кокал и колата няма никакви спирачки.
Това,като напомпаш,да се усеща,че е по-твърд,е нормално свойство на сервото
По повод АБС-а - когато блокират гумите,трябва да сработи.Ако лампата за АБС на таблото свети,значи системата не работи.Ако при подаването на контакт,не светва,значи е изгоряла или е хакната по някакъв начин.

Вакуумното серво е само усилвател,който дава възможност с по-лек натиск на педала,да придаваш повеч спирачно усилие към колелата (затова се казва сервоусилвател

При В5 и В5.5 най-честият проблем е,че сервото се пълни с вода (когато тя не се оттича от мястото при акумулатора и когато сервото е разхерметизирано) и замръзва вътре в самото серво и педала става твърд на кокал и колата няма никакви спирачки.
Това,като напомпаш,да се усеща,че е по-твърд,е нормално свойство на сервото

По повод АБС-а - когато блокират гумите,трябва да сработи.Ако лампата за АБС на таблото свети,значи системата не работи.Ако при подаването на контакт,не светва,значи е изгоряла или е хакната по някакъв начин.

-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Лапмата на ABS-а светва всеки път когато дам на контакт, и после си изгася. Тествал съм го и работи. Днес на снега и в студа ABS-а се включва нормално (при всяко по-рязко натискане на педала), но не мога да разбера дали колата спира нормално по логични причини. Ще изчакам да се разтопи снега за да тествам отново.
Отделно, че в предишни дни, ми се е случвало (рядко) предницата на колата да поднесе при малко по-рязко натискане на спирачката, а предните дискове и накладките са ок. Възможно ли това да е друг симптом на нещо гнило по цялата система?
Отделно, че в предишни дни, ми се е случвало (рядко) предницата на колата да поднесе при малко по-рязко натискане на спирачката, а предните дискове и накладките са ок. Възможно ли това да е друг симптом на нещо гнило по цялата система?
- dancho_kolev
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колега, от моя опит мога да кажа следното: или имаш вода в сервоапарата и зимата замръзва или спирачната ти течност е за смяна/овлажнила се е/. Да ти я замерят и ако е необходимо смени си течността. Аз лично миналото лято си я смених, барабар с дискове и накладки.Успех!
- Cheater
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги,днес на моята кола по същия начин е станало.Първо се е втвърдил педала после се е оправил и задържат предните колела и след 20 секунди отпускат
Лятото сменявах спирачните маркучи и течността.Сложих уж не руска,а немска на BASF

Лятото сменявах спирачните маркучи и течността.Сложих уж не руска,а немска на BASF

- joro^
- Автомобил:
- Двигател:
Погледни сервото и каналите дали са чисти.Но не е лошо да видиш и щуцера на тандем помпата да не би да изпуска от там.
- KORANDE
- Автомобил:
- Двигател:
здр.колеги,да ползвам темата -да не отварям нова.днес ми блокира предния десен апарат на спирачките.едвам си доидох до вкъщи,толкова се беше спекъл че пушеха накладките мани-мани.свалих колелото и с една щанга почнах да раздвижвам сп.апарат,напръсках и със ВД-40 цилиндарчето/под маншончето/и се раздвижи.за проба покарах няколко км.отначало добре но после пак джантата от дясно беше много топла.утре ще разглабям сп.апарат.кажете какво да гледам и какво може да се направи,благодаря.
пасата от гаража ми.

-
- Автомобил:
- Двигател:
KORANDE написа:здр.колеги,да ползвам темата -да не отварям нова.днес ми блокира предния десен апарат на спирачките.едвам си доидох до вкъщи,толкова се беше спекъл че пушеха накладките мани-мани.свалих колелото и с една щанга почнах да раздвижвам сп.апарат,напръсках и със ВД-40 цилиндарчето/под маншончето/и се раздвижи.за проба покарах няколко км.отначало добре но после пак джантата от дясно беше много топла.утре ще разглабям сп.апарат.кажете какво да гледам и какво може да се направи,благодаря.пасата от гаража ми.
Преди да резглобяваш покарай пак,да загрее хубаво и пипни заден ляв апарат-ако грее си за сп. помпа.
Ако не-смени си сп. маркуч на предния,запеклия апарат.
- zfa159
- Двигател:
- Контакти:
Ориентирай се по-скоро към спирачния маркуч.Почти никога проблемът не е в апарата (да не кажа никога,за преден апарат),защото той е доста елементарно устроен.Ако маркуча прави проблеми,тогава се получава същия ефект - задържа и едвам го свиваш с щангата.После привидно е ок,докато не натиснеш пак няколко пъти спирачка и не захапе отново.Обяснението е,че се откъсва парченце от вътрешността на спирачния маркуч и започва да действа като клапанче - при натискане на педала,създаваш нялягане,то минав през маркуча и натиска апарата,при пускане на педала обаче,налягането не може да се върне през маркуча и апарата остава блокирал.Като го свиеш на ръка с щангата,създаваш по-сериозно налягане и постепенно отпуска,докато не тръгнеш пак...
Апарата иначе се разглобява лесно и можеш да видиш какво е положението вътре - издърпваш буталото и това е.Сглобяването е малко по-гадно,заради гумения маншон.Ако задържането все пак е от апарата, трябва да имаш много жестоки наранявания на буталото,което няма как да не видиш,като го разглобиш.

Апарата иначе се разглобява лесно и можеш да видиш какво е положението вътре - издърпваш буталото и това е.Сглобяването е малко по-гадно,заради гумения маншон.Ако задържането все пак е от апарата, трябва да имаш много жестоки наранявания на буталото,което няма как да не видиш,като го разглобиш.

- KORANDE
- Автомобил:
- Двигател:
да не се бях сетил за спирачния маркуч
,майче там ще е проблема.иначе след 2 каране пипах всички джанти и само предна десна беше топла.утре ще има ремонт
но така е,все пак караме над 10г.коли ;нов внос;
благодаря ви колеги 

- zfa159
- Двигател:
- Контакти:
И си вземи готини маркучи,аз слагам вече основно Делфи, вярно, че са по 20-тина лв на парче ама поне не съм попадал на дефектен,защото от евтините (има за по 10,12,15лв,различни),съм си патил доста.
Да добавя и че се сменят двата заедно,не само левия или само десния.
Успех!

Да добавя и че се сменят двата заедно,не само левия или само десния.
Успех!

- KORANDE
- Автомобил:
- Двигател:
проблема е отстранен,вярно беше сп.маркуче ,купих от Ауто+ две маркучлета и смяна на предните дискове/така и така се свалят спирачки/ та сега е наред паско,спира екстра.благодарности на всички колеги и най-вече на zfa 159