Passat B5.5 проблем със спирачките

Техническа и сервизна информация за Passat
abakadaba
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Passat B5.5 проблем със спирачките

Мнениеот abakadaba » Вто 24 яну 2012 9:17

Здравейте колеги,

вчера връщайки се от работа, случайно напомпах педала на спирачката (3-4 пъти макс.) и педала се втвърди.
След като го пуснах за 1 сек. се оправи. Ситуацията се проявява само след напомпване на педала, ако го задържа натиснат няма такива проблеми.
Нормално ли е такова поведение?

Пасата е комби, 1.9 TDI, 4 Motion с ESP!

gancho
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем със спирачките на Passat B5.5

Мнениеот gancho » Вто 24 яну 2012 10:11

:да:
Нормално е не само за твоята кола,а и за всяка кола с вакуумно серво.
:beer

abakadaba
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот abakadaba » Сря 25 яну 2012 19:07

Gancho, след поста ти, леко се успокоих, че всичко е наред, но днес пак съм разтревожен.

Определено има нещо на тия спирачки. Не може с 60 км. да скоча на педала при положение че пътя е мокър и опесъчен и ABS-a да не се включи. Колата спира плавно и "приблизително" поносимо, но усещам, че би трябвало да се справя доста по-добре.

Ако има някой колега от Търново с такава кола и е навит да сподели колата си за 1-2 проби, за да придобия представа как се спира неговата кола, ще съм благодарен.

Какви дефекти се появяват на тия вакумни серво спирачки? или директно към сервиза да ходя?

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Сря 25 яну 2012 22:18

Трябва да се включи ABS-a, да. Ще е хубаво някой да погледне какво им е.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 26 яну 2012 19:00

По принцип имат доста хубави спирачки,да не кажа,отлични :) Особено в сравнение с предни модели,при В5 и В5.5 са докарали много истински спирачки.
Вакуумното серво е само усилвател,който дава възможност с по-лек натиск на педала,да придаваш повеч спирачно усилие към колелата (затова се казва сервоусилвател :) ).АБС-а е отделна система,която е електронна в по-голямата си част и има един механичен хидроблок с ел. клапани,но от АБС-а не зависят спирачките.
При В5 и В5.5 най-честият проблем е,че сервото се пълни с вода (когато тя не се оттича от мястото при акумулатора и когато сервото е разхерметизирано) и замръзва вътре в самото серво и педала става твърд на кокал и колата няма никакви спирачки.
Това,като напомпаш,да се усеща,че е по-твърд,е нормално свойство на сервото :)
По повод АБС-а - когато блокират гумите,трябва да сработи.Ако лампата за АБС на таблото свети,значи системата не работи.Ако при подаването на контакт,не светва,значи е изгоряла или е хакната по някакъв начин.

abakadaba
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот abakadaba » Чет 26 яну 2012 23:13

Лапмата на ABS-а светва всеки път когато дам на контакт, и после си изгася. Тествал съм го и работи. Днес на снега и в студа ABS-а се включва нормално (при всяко по-рязко натискане на педала), но не мога да разбера дали колата спира нормално по логични причини. Ще изчакам да се разтопи снега за да тествам отново.

Отделно, че в предишни дни, ми се е случвало (рядко) предницата на колата да поднесе при малко по-рязко натискане на спирачката, а предните дискове и накладките са ок. Възможно ли това да е друг симптом на нещо гнило по цялата система?

Потребителски аватар
dancho_kolev
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dancho_kolev » Пет 27 яну 2012 10:38

Колега, от моя опит мога да кажа следното: или имаш вода в сервоапарата и зимата замръзва или спирачната ти течност е за смяна/овлажнила се е/. Да ти я замерят и ако е необходимо смени си течността. Аз лично миналото лято си я смених, барабар с дискове и накладки.Успех!

Потребителски аватар
Cheater
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Cheater » Пет 27 яну 2012 11:49

Колеги,днес на моята кола по същия начин е станало.Първо се е втвърдил педала после се е оправил и задържат предните колела и след 20 секунди отпускат :shock
Лятото сменявах спирачните маркучи и течността.Сложих уж не руска,а немска на BASF scare

Потребителски аватар
joro^
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro^ » Пет 27 яну 2012 14:44

Погледни сервото и каналите дали са чисти.Но не е лошо да видиш и щуцера на тандем помпата да не би да изпуска от там.

Потребителски аватар
KORANDE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KORANDE » Съб 28 яну 2012 18:34

здр.колеги,да ползвам темата -да не отварям нова.днес ми блокира предния десен апарат на спирачките.едвам си доидох до вкъщи,толкова се беше спекъл че пушеха накладките мани-мани.свалих колелото и с една щанга почнах да раздвижвам сп.апарат,напръсках и със ВД-40 цилиндарчето/под маншончето/и се раздвижи.за проба покарах няколко км.отначало добре но после пак джантата от дясно беше много топла.утре ще разглабям сп.апарат.кажете какво да гледам и какво може да се направи,благодаря. :screwy пасата от гаража ми.

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Съб 28 яну 2012 19:00

KORANDE написа:здр.колеги,да ползвам темата -да не отварям нова.днес ми блокира предния десен апарат на спирачките.едвам си доидох до вкъщи,толкова се беше спекъл че пушеха накладките мани-мани.свалих колелото и с една щанга почнах да раздвижвам сп.апарат,напръсках и със ВД-40 цилиндарчето/под маншончето/и се раздвижи.за проба покарах няколко км.отначало добре но после пак джантата от дясно беше много топла.утре ще разглабям сп.апарат.кажете какво да гледам и какво може да се направи,благодаря. :screwy пасата от гаража ми.

Преди да резглобяваш покарай пак,да загрее хубаво и пипни заден ляв апарат-ако грее си за сп. помпа.
Ако не-смени си сп. маркуч на предния,запеклия апарат.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 28 яну 2012 19:02

Ориентирай се по-скоро към спирачния маркуч.Почти никога проблемът не е в апарата (да не кажа никога,за преден апарат),защото той е доста елементарно устроен.Ако маркуча прави проблеми,тогава се получава същия ефект - задържа и едвам го свиваш с щангата.После привидно е ок,докато не натиснеш пак няколко пъти спирачка и не захапе отново.Обяснението е,че се откъсва парченце от вътрешността на спирачния маркуч и започва да действа като клапанче - при натискане на педала,създаваш нялягане,то минав през маркуча и натиска апарата,при пускане на педала обаче,налягането не може да се върне през маркуча и апарата остава блокирал.Като го свиеш на ръка с щангата,създаваш по-сериозно налягане и постепенно отпуска,докато не тръгнеш пак...
Апарата иначе се разглобява лесно и можеш да видиш какво е положението вътре - издърпваш буталото и това е.Сглобяването е малко по-гадно,заради гумения маншон.Ако задържането все пак е от апарата, трябва да имаш много жестоки наранявания на буталото,което няма как да не видиш,като го разглобиш.

Потребителски аватар
KORANDE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KORANDE » Съб 28 яну 2012 19:59

да не се бях сетил за спирачния маркуч :beat_butt2 ,майче там ще е проблема.иначе след 2 каране пипах всички джанти и само предна десна беше топла.утре ще има ремонт facepalm но така е,все пак караме над 10г.коли ;нов внос; :да: благодаря ви колеги :обичам ви

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 29 яну 2012 10:56

И си вземи готини маркучи,аз слагам вече основно Делфи, вярно, че са по 20-тина лв на парче ама поне не съм попадал на дефектен,защото от евтините (има за по 10,12,15лв,различни),съм си патил доста.
Да добавя и че се сменят двата заедно,не само левия или само десния.
Успех! :)

Потребителски аватар
KORANDE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KORANDE » Нед 29 яну 2012 18:12

проблема е отстранен,вярно беше сп.маркуче ,купих от Ауто+ две маркучлета и смяна на предните дискове/така и така се свалят спирачки/ та сега е наред паско,спира екстра.благодарности на всички колеги и най-вече на zfa 159 :drunk :да: :kissy:
Прикачени файлове
29012012255.jpg

Върни се в “Passat”