Пасат Б5,5 Вариант не работи стъклоповдигача задна врата

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
vlado1
Автомобил: bmw
Двигател: AWT 2001
Контакти:

Пасат Б5,5 Вариант не работи стъклоповдигача задна врата

Мнениеот vlado1 » Чет 04 юли 2024 9:07

Здравейте!
Смених бравата на задна лява врата на Пасата 2001-ва Б5,5 Вариант с някаква полска, която ми изглежда китайска, но не в това е въпроса. Бравата успях да я сменя с т.н. полска, която е изцяло пластмасова и изобщо не ми вдъхва доверие, но сега проблема ми е сглобяването на задна лява врата. Стигнах до поставянето на стъклото, но сега не иска да се вдига стъклото. Сложих щифта на стъклото, пуснах го, щракна, рекох да го вдигна и греда! Чува се само едно цъкване и дотам, стъклото не се вдига. Двигателя прави опит да тръгне нагоре-надолу, но стъклото едва помръдва. Когато разглобявах тавата я напънах повечко за да надзърна вътре, какво държи стъклото и нещо се счупи. После намерих парчета от пластмасовия водач на релсата на задното стъкло, което води стъклото нагоре надолу. Явно съм напънал много тавата и съм счупил едното зъбче. Аз го залепих и мисля че ще върши работа, но сега двигателя не иска да тръгне. Някой имали идея какво може да се е случило? Другите стъкла се вдигат, но това само се мъчи нагоре-надолу и не мърда. Имали някакви изключватели на машинката, които да съм обърнал посоката и двигателя да не може да тръгне? Предполагам щекерчетата на кората не мога да ги обърна, другаде по ел-инсталацията не съм пипал. Не се вижда и нещо по стъкло-повдигача да има счупено освен едното зъбче на водача, но това не може да блокира механизма. Стъклото на ръка върви леко нагоре-надолу, не може да е от товара. Двигателя преди да блокира бравата си работеше перфектно, значи и него изключваме, значи нещо друго е станало. :banghead

Потребителски аватар
vlado1
Контакти:

Re: Пасат Б5,5 Вариант не работи стъклоповдигача задна врата

Мнениеот vlado1 » Чет 04 юли 2024 13:32

Имам чувството че двигателчето включва обратно и изключвателя го изключва. Как мога да го реверсирам, на кои букси да обърна поляритета?

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Чет 04 юли 2024 14:12

Тия моторчета изключват по ток. Някъде запъва, и за това не тръгва.

Потребителски аватар
vlado1
Контакти:

Мнениеот vlado1 » Чет 04 юли 2024 15:29

Zdravko Zankov написа:Тия моторчета изключват по ток. Някъде запъва, и за това не тръгва.

Помислих си че може и да е нещо такова, но не се сещам как да го разтоваря за да го тествам на празен ход. Опитах да сваля двигателя с редуктора, но се уплаших че ще се размотаят жилата и ще стане мазало. После няма да мога да ги натегна и сложа обратно. За да сваля пък само статора на двигателя за да въртя на ръка ротора ме е страх че ще се разхвърчат четките му и после няма събиране. Чудя се как да го тествам къде запъва? Май няма лесен вариант.

Потребителски аватар
angry
Автомобил:
Двигател: AHU

Мнениеот angry » Чет 04 юли 2024 15:37

На по-стар ВАГ, мултицетът при натискане нагоре ще покаже +12, при натискане надолу -12. Или обратното.
Ако нищо не натискам ,нищо няма да покаже. Правя така, че джамът да е горе, слагам 1-2 летви да го застопоря и свалям целия механизъм, оглеждам го.
Ако явно нещо е счупено и не мога да го оправя, поръчвам друг механизъм, същия. От автоморга или нов от някъде. Снимам им на хората стария, да е сигурно, че ще е същия.
После по обратния ред...

Даже в ОЛХ се сещам имаше и ремонтни комплекти.

Потребителски аватар
vlado1
Контакти:

Мнениеот vlado1 » Чет 04 юли 2024 21:37

Нещо странно се оказва. Когато разкача редуктора и преместя плъзгача на друго място по релсата тръгва за известно време. Двигателя се върти в едната посока безкрайно, но в другата нагоре има някакъв изключвател явно, който го спира по някое време. Настроих го изключвателя да се задейства в горно положение и се получи друг ефект. Когато стигне до горе стъклото веднага го сваля долу автоматично. Дълго си играх докато разбера, че това го прави само в стендбай режим. Когато е на контакт колата си спира горе стъклото. Много рядко се връща само. Засега се задържа така положението ще я покарам така да видя дали може да се търпи така. Нагоре изключва изключвател някакъв, надолу нищо не изключва. Не знам дали е нормално това положение? Днес цял ден откривам топлата вода.

Върни се в “Passat”