Запотени стъкла ? - решено

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Запотени стъкла ? - решено

Мнениеот passenger » Вто 22 май 2007 9:05

Здравейте, досега по-скоро четях, но сега вече се налага и да попиша ... :) като правя уговорката че може и да сте дискутирали темата, но поне аз не я намерих.

Имам следния проблем:
Имам Пасат B3 и при настоящите дъждове стъклата ми постояно се запотяват. Включвам естествено вентилацията завъртам врътката да духа само на предното стъкло (не знам защо но вентилацията на предното стъкло и 2-те предни странични е на различни позиции на вентилацията) и промяна почти няма. Предните стъкла се исушават примерно на 3/4 но най-отгоре и в ъглите остава.
За другите странични стъкла изобщо не говоря.
Задното го изсушава парното доста добре.
Такаааа, когато пусна вентилацията/парното се чува как върти но като си сложиш ръката се усеща едва, едва. Иначе ако е включено на топло както не духа силно за секунди става парник.

Честно казано не зная ... пробвах различни варианти на вентилация/отопление със и без отворени прозорци, с отворен и затворен шибидах .... промяна може би има в някои моменти .... но не е достатъчно ...
Консултирах се с разни видни и не чак толкова видни или далновидни специалисти каращи такива пасати.
Едни твърдят че съм сипал калпав антифриз, други че се е запушил филтър на парното, а ако слушам различни хипотези за това къде се намира въпросния филтър мисля че дори и да я разглобя цялата пак няма да го намеря, други (както и аз) мислят че се получава заради големия обем на купето, е разбира се не би трябвало да е толкова зле ...
и т.н.

Така че най-учтиво моля за съвет.

П.С. Ако се счита за бонус: когато вали или е студено не работи радиото (което е оригиналното за автомобила), а издава странни пукащи звуци :). Но проблема с радиото го имам от преди да се засили проблема със запотяването

Последна промяна от passenger на Вто 12 юни 2007 16:31, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Вто 22 май 2007 9:19

Според мен проблема ти е в задвижването на някои клапи и/или запушен филтър за въздуха в купето. Обаче на Б3 не всички екземпляри го имат, а на малкото имащи се вижда и стига лесно за смяна. Опитай с препарат за стъклата против изпотяване - аз ползвам такъв и съм доволен; има и по-евтини варианти, като напр. желатин, или плюнка (заимствано от очилата за гледане под вода, но този не ти го препоръчвам). Това с антифриза ми се струва поредната глупост, изказана от някой незнаещ или полузнаещ за да покаже авторитет; за радиото въпреки че може би на пръв поглед няма нищо общо, погледни да не му е извадена антената, заедно с някое жило за задвижване.
Задното стъкло би трябвало да се изсушава повече с реотаните по него (ако работят де); на положението за духане към предното стъкло мисля че духа от едни отвори (на които не се наглася посоката) и към страничните стъкла, но си прав че е друго да духа само към тях, особено ако затвориш средните.
При изправни клапи и филтър, на 4 скорост на вентилатора трябва здраво да духа.
Търси проблема и го оправяй, че е свързано пряко и с безопасността това !

П.П. Попълни информацията с каква кола си, също и дали е комби или седан, за да не разясняваш всеки път.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Запотени стъкла ?

Мнениеот radotom » Вто 22 май 2007 12:06

passenger написа:... къде се намира въпросния филтър мисля че дори и да я разглобя цялата пак няма да го намеря, други (както и аз) мислят че се получава заради големия обем на купето, е разбира се не би трябвало да е толкова зле ...
Здравей!
Колегата 'доктор' :lol: ти е поставил нелоша диагноза, струва ми се! Особенно частта с антифриза.
КъФ, аджеба, ша го дири тоя антифриз във въздуховодите, освен ако не се е спукало радиаторчето на парното :dontknow:
Ама тогава щеше да питаш за загуба на антифриз, а не за запотяване на прозорци.
Филтъра за парното (ако въобще имаш такъв!) се намира под пластмасовата тапа под пасажерската чистачка.
За да стигнеш до него отваряш капака на двигателния отсек, присягаш се докрай, почти до стъклото и врътваш на по 45* едни захващалки като копчета, които държат тази пластмаса за купето.
Отдолу се намира този уж филтър, плътно до калника, както и компютъра на инжекциона ти- почти точно под оста на чистачката.
Не се очудвай, ако не видиш филтър. Повечето В3, включително и моя имат само една решетка и толкова. През нея се вижда вентилаторчето на парното.
Имай предвид, че там се събират много мизерии: листа, кал, малки клонки...
Почисти хубаво и поогледай за дренажните канали, че напълни ли се там с вода и много лошо пляска контролера! :evil:
Ако там всичко е чисто, провери това, дето ти писа колегата gr_kanev. По-точно врътката за степените на парното дали чувстваш някакво съпротивление като я въртиш. Кожуха на жилата са хванати с едни пластмасови скобички, които много лесно се чупят. Нищо чудно клапата да ти е останала затворена напълно.
А за това, че е голям обема... ми то и вентилатора за това е с голям дебит! ;)
Успех!

Потребителски аватар
alien1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот alien1 » Вто 22 май 2007 12:37

Здравей колега и на мен стъклата ми се поизпотяват сега в тези проливни дъждове. Като си пусна вентилатора си духа яко и ги изсушава ама понякога прави лек конденз от вътрешната част на предното стъкло. Нормално е това, че като пуснеш да ти духа към стъклата духа предимно и главно само на предното стъкло и съвсем леко на страничните. Отначало и аз си помислих че има някакъв проблем и първото, за което се сетих е че ми е преебано радиаторчето на парното ама после се сетих, че го смених преди година и половина, а и губя по 50гр антифриз на месец, но имам 2 леко сълзящи маркуча на изпарителя и отдавам загубата по скоро на тях. Като позагрее малко и особено в дъждове при пуснат вентилатор се усеща неприятна миризма ама го отдавам на всичката гняс, която идва от двигателя свободно през тази решетка на купето , която няма филтър. Като се намокри и като започне да се изпарява и при пуснат вентилатор тия изпарения си влизат в купето и си смърди. При сухо време няма такъв проблем.
Поразсъждавах по темата с изпотените стъкла и констатирах следното:
1. На повечето по стари коли по улиците без климатик/климатроник и без филтър на купето им бяха запотени стъклата;
2. Така или иначе без филтър влиза някаква влага в купето при дълги и проливни дъждове , която създава конденз и изпотяване;
3. Докато шофираме в дъждовно време при затворени прозорци и пуснати вентилатори си създаваме някакъв микроклимат в купето и някаква температура, която е различна от постоянната външна температура и затова е нормално да стане конденз в началото, но като се стопли вътре и благодарение на вентилаторите този конденз се изпарява от стъклата.
Така че проблема ни е по скоро, че караме стари коли без филтър на купето и климатик.
Едно от решенията е препарат против изпотяване на стъклата. Аз лично мисля да го изпробвам. :)

neznaiko2
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот neznaiko2 » Вто 22 май 2007 12:57

Моята е с климатроник и пак се изпотява предното стъкло(само в най-поройният дъжд де).Ако го пусна да духа по топло го издухва почти до край,но на по-студено не става работата.А между другото да ме извини колегата че питам в темата му,но ми влиза вода в купето-събира се на пода на предната седалка до шофьора,мисля да не би да влиза точно от този въздуховод за външният въздух?
П.П. Прочетох за водата в купето,не го взимайте под внимание :oops:

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Вто 22 май 2007 14:07

Мерси за съветите, филтъра го намерих ... не зная какъв му е оригиналния цвят, но целия е черен ... все пак се вижда надписа "Made in Germany" ... (просто защото е релефен)
Предполагам че към момента по-времеспестяващия вариант и по-лесно осъществим е смяната на филтъра с нов ... не зная колко струва но предполагам че едва ли е повече от въздушния ...

Честно казано поизтупах го малко, но нищо не падна от него ... но не знам как да кажа ... изглежда че е оригинален филтър ... а като помня как духаше като я докарах от Германия направо не е за вярване че се е задръстил тук в София за няколко месеца ... преди 6-7 месеца духалката ми отвяваше перчема, а парното ми зачервяваше носа като на алкохолик ...

Но така или иначе ще започна със смяната му ...
Ще драсна един пост за резултата ...

Потребителски аватар
olele39
Автомобил: Sharan
Двигател: AUY 4motion

Мнениеот olele39 » Вто 22 май 2007 19:09

Друг важен момент колега са изходите на въздуха от купето. Аз съм с комби и когато отворих двете странични вратички в багажника и изчистих боклучите натъпкани там изпотяването на стъклата рязко намаля. Всепак входящият въздух трябва да излиза оттам , където са решили от завода!

Потребителски аватар
alien1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот alien1 » Сря 23 май 2007 8:57

Днес реших да си изтупам стелките, че бяха събрали листа и други боклуци. Вдигам стелката зад шофъорската седалка и гледам че от нея си тече водичка. Пипам мокета, подгизнал. Пипам с ръка под стелката от другата страна и там е погизнал. Нямах много време но с едно попиващо парцалче изкарах около 0.5л вода от мокета под задните две стелки. Явно и при мен влиза от някъде вода и това съвсем логично обяснява запотяването на стъклата.
Сега ако реша проблема с водата , която влиза в купето ще си реша и проблема с изпотяването.
На тези, които стъклата се изпотяват много сега в проливните дъждове да си проверят мокета под стелките дали не е подгизнал като моя и от тая влага да идва проблема с изпотяването. Предполагам, че повечето имат стелки и ако няма видима локва не обръщат внимание какво става под стелката.

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Сря 23 май 2007 9:13

след като прочетох съветите ви, реших да направя следния експеримент:
вдигнах капака, махнах закопчалките, махнах пластмасовата протекция и накрая махнах и филтъра ... остана една голяма дупка ...
при това положение влязох в купето и запалих и включих вентилацията на 4 ...

....ами да си призная ... направо ме хвърли на задната седалка ...

така че сега ми остава да намеря въпросния филтър в магазина ...
но се оказа като че ли не проста задача ... в два магазина такива няма а FRAM вече не произвеждали такива (поне им ги няма в каталозите) но ме увериха че лесно ще трябва да си намеря такъв.

Предполагам че след смяната му проблема със запотяването няма да го има. Иначе вода в купето не събирам ... просто нямам стелки :) и се вижда веднага ....

но все пак ще проверя въздуховодите отзад

слад като проверих в 9 магазина само в един намерих въпросния филтър включително с поставката на цена 34 лева ... което направо ме потресе ...

Потребителски аватар
Asen_D
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Asen_D » Сря 23 май 2007 17:03

passenger написа:слад като проверих в 9 магазина само в един намерих въпросния филтър включително с поставката на цена 34 лева ... което направо ме потресе ...

Слагай на жената/гаджето чорапите и си свиркай...
Провери по темите,дискутирано е :lol:

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 23 май 2007 18:15

Asen_D написа:
passenger написа:слад като проверих в 9 магазина само в един намерих въпросния филтър включително с поставката на цена 34 лева ... което направо ме потресе ...

Ще си свирка ама.....пак на изпотени прозорци :lol:

Потребителски аватар
Hertz
Автомобил: vw
Двигател:

Мнениеот Hertz » Сря 23 май 2007 18:19

мажи стъклата със спирт :twisted:

Потребителски аватар
Asen_D
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Asen_D » Чет 24 май 2007 4:15

Stivi написа:
Asen_D написа:

Ще си свирка ама.....пак на изпотени прозорци :lol:

Е значи аз съм с привилегия някаква,
моите не се потят...при все че се наводни колицата тея дни... :lol:

Потребителски аватар
bonano
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bonano » Чет 24 май 2007 16:57

Първи симптоми:
- изпотяване на стъклата
- невъзможността да бъдат изчистени от топлият(не съвсем) въздух
- мириз на антифриз и видими пари разнасящи се в купето
- мокро петно на мокета под педалите (спукано радиаторче)
Втори симптоми:
- Много нерви на собственика
- Още много нерви на собственика
- Замръзнал собственик
когато е спукано радиаторчето на парното.

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Пон 28 май 2007 9:58

ами ще още погледна тук там ... ама толкова пари за филтър ... направо си е грехота ...
това което ми хрумва е следния въпрос:
Мога ли да заменя филтъра с решетка ... някой знае ли мога ли да я закрепя и принципно колко ли струва ?

Върни се в “Passat”