имам проблем , понякога не ми спират перките на радиатора ?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

имам проблем , понякога не ми спират перките на радиатора ?

Мнениеот DoH_KuXoT » Вто 10 мар 2009 0:44

къде да търся проблема, трябва да дам на контакт няколко пъти или да изключа за малко перките директно от захранването. Кое реле е за перките ? Аз съм с климатик и имам две перки и един модул точно над акумулатора с бушони и някаква електроника. Там ли да търся проблема ?
Благодаря предварително колеги :roll:

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Re: имам проблем , понякога не ми спират перките на радиатора ?

Мнениеот kossel » Вто 10 мар 2009 3:15

И при мен беше така , смених датчика на радиатора който е и се оправи. В СБА в младост 3 за 10 леева ми го смениаха датчика. Самия датчик струва към 20 лева.

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Вто 10 мар 2009 8:43

И аз мисля че проблема е в датчика :wink:

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Вто 31 мар 2009 13:54

вчера отново ми направи този номер, не ми изключи перките, поне 10-тина минути след като бях оставил колата още работеха. Извадих захранването на моторчето, веднага спират (естествено) , но след като го включих пак заработиха, веднага извадих куплунга от датчика който се намира на радиатора (гледано отпред назад се намира горе в дясно) обаче перките продължиха да работят ? ? ? Не е ли редно този датчик да затваря веригата и когато с външна намеса се изключи да спират и перките ? Защото ако е така се съмнявам, че не е проблема в този датчик ами в някое реле което залепва ? И отново питане, кое е релето на мерките, не е нито едно от бушонното табло, защото при последния път когато пак не се изключиха извадих всички релета и те продължиха да работят... :banghead: :banghead: :banghead:

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Вто 31 мар 2009 14:10

Не знам с каква кола си , ама при мен този датчик е на самия радиатор долу ниско от страната на шофьора. Дане си объркал датчика ??? :bowdown

Ако имаш климатик и той може да ти прави този номер

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Вто 31 мар 2009 16:21

колата е Пасата от аватара, днес говорих с познат , който ми показа един датчик измерващ температурата на моторното пространство, който също затваря веригата и продължават да работят перките. Може той да е причината, при следващия път , когато ми направи този номер ще ги изключа и него и ако е от там ще пиша евентуално цена , ако ли не продължавам да търся проблема...

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Вто 31 мар 2009 16:24

kossel написа:Ако имаш климатик и той може да ти прави този номер

в каква връзка, ако несъм пускал климата от месец два не би трябвало според мен. Кое е връзката с климатика, ако върна ключа и при неработещ двигател тази верига би трябвало да се спира или бъркам ? Какво имаш предвид, къде да търся проблема. При натискане на бутона за климата перките веднага се пускат, но при изключването си сират моментално, затова мисля , че проблема не е там. :talk:

Потребителски аватар
bnvp
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: 2E 1991

Мнениеот bnvp » Вто 31 мар 2009 21:04

днес говорих с познат , който ми показа един датчик измерващ температурата на моторното пространство, който също затваря веригата и продължават да работят перките.

Точно този датчик най-вероятно ти прави проблема ;) Той подава ток на перките когато колата е изгасена, ако е много загряла. А до другия датчик(на радиатора) не отива ток ако не си на контакт.

Потребителски аватар
hristov_GL
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hristov_GL » Вто 31 мар 2009 22:19

ако е загрял мотора и си го изключил е нормално малко след това перките ти да бачкат щото в датчика има пластини .. метални и като се издуят се допират и затварят веригата .... а към този датчик ток има постоянно дори и когато не си на контакт .... изстива водата в радиатора изстива и датчика "отлепя" и прекъсва веригата и спират перките ...... ако ти е заминал датчика .... дори и да изстине не отлепя.... климатика пуска перките когато си на празен ход и няма обдухване (както при движение) ,но когато изключиш от контакт трябва да спрат ! ... така че най вероятно датчика ти е за смяна !

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 31 мар 2009 23:12

При някои двигатели (при 1.8 RP и ABS няма) има освен датчика на радиатора и още един на главата отстрани - той мери именно температурата около двигателя и ако не е понажежил също може да подаде сигнал и да тръгнат перките.
Принципа на дирене на проблема не е сложен - като започнат да се въртят заради проява на проблема започвате да откачате един по един датчиците - първо този на радиатора и ако не спрат този на главата отгоре (ако го има де)..и където спрат - там има яд.
Иначе датчика на радиатора ги пуска директно без реле и никакво управление а датчика на главата май минава през реле...климатика ги пуска и спира през реле ама едва ли в него е проблема - виж датчиците най-напред.
Да отблежа,че е нормално,когато колата е работила дълго време и е позагряла като я изгасиш перките да останат да въртят известно време,което зависи от това колко се е напекла колата - лятно време при мен се случва да работят и 10-15 минути след като е изгасена колата.
Успех!

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 01 апр 2009 0:15

явно ще излезе от втория датчик, при мен той се намира на всмукателния колектор, на специално направено ухо в най-долната му част от дясно гледано срещу автомобила. Чакам да ми направи пак мизерията, че да му дръпна обувчицата и на малкия датчик, но днес на работата не ми го направи, дебна го де , ще го хвана.
Знам че е нормално да работят, но не е нормално зимата при -5 градуса да работят повече от 25-30 минути, за толкова бях оставил колата и те си работеха още. Добре , че се върнах скоро, че иначе щях да пусна обява "купува моторче за перката на пасат В4"
:beer

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 01 апр 2009 0:31

DoH_KuXoT написа:явно ще излезе от втория датчик, при мен той се намира на всмукателния колектор, на специално направено ухо в най-долната му част от дясно гледано срещу автомобила. Чакам да ми направи пак мизерията, че да му дръпна обувчицата и на малкия датчик, но днес на работата не ми го направи, дебна го де , ще го хвана.
Знам че е нормално да работят, но не е нормално зимата при -5 градуса да работят повече от 25-30 минути, за толкова бях оставил колата и те си работеха още. Добре , че се върнах скоро, че иначе щях да пусна обява "купува моторче за перката на пасат В4"
:beer

Моторчето не е толкова страшно - то няма да има проблем...ама щеше да трябва да побутнеш за да запалиш ;) ....иначе моторите са държаливи понеже същите се ползват и при климатиците и са предвидени да работят бая...ама акумулатора не е а перките си харчат доста.
Съвсем не е нормално да работят зимата толкова много...зимата моите дори след зверски тормоз по задръствания и т.н. работят 1-2 минути и спират....а лятото до към 10-тина....вероятно проблема е в датчика при колектора - наблюдавай го ;)

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 01 апр 2009 11:57

дебна като мишок сирене

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Чет 02 апр 2009 20:25

дааам малкия датчик, който е на всмукателния колектор се оказа... изключих и всичко е точно, сега като спра, перките работят половин минута и всичко е чук. :beer

Fikata.lk
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Fikata.lk » Нед 02 фев 2025 10:01

И аз имам същия проблем на vw sharan 1.8t 2005г. Перките при първото палене са добре но при повторно палене или дори само даване на контакт работят по много време, става въпрос за студен мотор. Ако някой знае нещо ще съм благодарен.

Върни се в “Passat”