Мнения относно добавяне на камера за заден ход на Passat B8 седан

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
MiroH
Автомобил: Passat B8
Двигател: DFGA

Мнения относно добавяне на камера за заден ход на Passat B8 седан

Мнениеот MiroH » Пет 02 май 2025 20:57

Здравейте колеги,
от скоро съм собственик на Passat B8 (първи Vw ми е и не съм много запознат, кое как се случва..).
Автомобилът е Comfort line и липсва камера за заден ход, само с парктроници..
Обмислям да си добавя, но не съм запознат, как е най-удачно да се случи манипулацията и към каква камера да се насоча.
Не съм много на ти с електрониката, за това предполагам ще ходя на монтаж но в какъв сервиз точно да се ориентирам ще съм благодарен за съвет и по този въпрос. Сложна процедура ли е? Цени ориентировъчни ще споделите ли?
Относно камерата, предпочитам да е оригинална, но не знам в емблемата ли да е или над рег. номер, до колкото видях и двата варианта се предлагат от Vw, поне според книжката.
Изображение

Та обръщам се към по-запознатите от мен, минали през подобен монтаж, бихте ли споделили по едно мнение кой от двата варианта е по-удачен за осъществяване. Това с емблемата изглежда интересно, но не знам, колко е надеждно от гледна точна на цикли на отваряне; зима -лед и т.н.

Благодаря предварително на отзовалите се!

Потребителски аватар
Traytor
Двигател: DSRB

Re: Мнения относно добавяне на камера за заден ход на Passat B8 седан

Мнениеот Traytor » Съб 03 май 2025 9:24

Ако ще го правиш с оригинална в емблемата(ретрофит) и нямаш опит се обърни към някой като ShadowM(можеш да го намериш във фейсбук. Това обаче ще е доста скъпо удоволствие. Бих се огледал по-скоро за вариантите да ползваш камера над номера от Алиекспрес, ако си вземеш камера, която е със Сони сензор качеството и резолюцията не отстъпва, дори може би е по-добра от заводската която ми е в емблемата на фейслифтов пасат. Там монтажа обикновено е лесен и просто изисква да изгледаш някое видео в youtube и да заделиш 2-3 часа и се събираш в 50-100лв.

Kolyo B8
Автомобил: Passat Variant B8FL DSG7
Двигател: DTSB

Мнениеот Kolyo B8 » Съб 03 май 2025 9:36

Щом нямаш камера, най-вероятно зад емблемата нямаш и отвор. И тогава ще трябва да се реже, но това не е много ОК.
Пиши на ЛС на Jordito (тук е във форума) - и ще ти даде инфо какво може и как. Също така може и да ти направи и монтажа.

Потребителски аватар
MiroH

Мнениеот MiroH » Съб 03 май 2025 16:22

Благодаря за мнението, колеги.
В ютуб гледам има доста туториали, относно монтаж на камера в емблемата и интересното, е че само заменят стандартната с такава с камера и механизъм.. всичко изглежда доста plug and play... без рязане и т.н. Вече окабеляване и свързване определено трябва да пипа разбирач.
В размисъл съм кой от двата варианта да избера... не мога да открия и чужд форум това да е дискутирано..
Поздрави!

Kolyo B8
Автомобил: Passat Variant B8FL DSG7
Двигател: DTSB

Мнениеот Kolyo B8 » Съб 03 май 2025 20:27

Да, не се реже моя грешка.
Камерата в емблемата (А) няма да се цапа(Зиме, лете, дъжд, кал и тн.). Тази над регистрационния номер (В) при дъжд ще се цапа и няма да имаш хубава видимост преди да почистиш обектива

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Съб 03 май 2025 21:25

Ако купуваш втора ръка, ще е скъпо и ще трябва да платиш на някой който може да маха component protection, дали ще е в оторизирания или някой който го може, но си е пари. Можеш да купиш готов сет, още повече пари, но пък не плащаш за component protection removal. Ето един примерен в ибей, това е уж оригинална част със всички съпъстващи глупости (https://www.ebay.com/itm/403783897129?m ... media=COPY ) 1500лв и това е без монтаж.

Потребителски аватар
MiroH

Мнениеот MiroH » Съб 03 май 2025 21:27

Kolyo B8 написа:Да, не се реже моя грешка.
Камерата в емблемата (А) няма да се цапа(Зиме, лете, дъжд, кал и тн.). Тази над регистрационния номер (В) при дъжд ще се цапа и няма да имаш хубава видимост преди да почистиш обектива

Аха, за това точно не се бях замислял, благодаря колега!

Потребителски аватар
MiroH

Мнениеот MiroH » Съб 03 май 2025 21:47

Traytor написа:Ако купуваш втора ръка, ще е скъпо и ще трябва да платиш на някой който може да маха component protection, дали ще е в оторизирания или някой който го може, но си е пари. Можеш да купиш готов сет, още повече пари, но пък не плащаш за component protection removal. Ето един примерен в ибей, това е уж оригинална част със всички съпъстващи глупости (https://www.ebay.com/itm/403783897129?m ... media=COPY ) 1500лв и това е без монтаж.

Аха разбрах те, колега.
Цифрите са интересни :eek

gadnyara
Автомобил: Golf7 GTE 2017 + MB S205 2020
Двигател:

Мнениеот gadnyara » Нед 04 май 2025 10:36

:offtopic

Наскоро добавях на Голф 7. Не вярвам в Пасат да е много по-различно.
Най-високото ниво (нещо high...) - линии по траекторията, движение с ремарке (има такъв модул колата) и още други интересни функции.

За начало, трябва да се установи съвместимостта на "главното устройство", за ориентир - в Голфа е вътре в жабката, а и по менютата също излизат парт-номерата.

После, сменя се целия модул с емблемата и се окабелява до блока с предпазители (захранване) и head unit (видео сигнал и CAN). Нищо сложно.
С VCDS се настройва всичко, като в случая (понеже ми беше първа камера на VW) намерих изключително подробна инструкция в някакъв австралийски форум. По тази инструкция тръгна от първия опит. Време - не повече от 3-4 часа.

Камерата беше от Алиекспрес с много добро качество, не успях да я различа от оригинална (имам подобен Голф в гаража). Доставя се с доста добър сноп кабели, с всичко необходимо. Гледам, вече не се предлага от същия търговец, но си спомням, че беше малко под 500лв с ДДС и таксата на БГ Пощи за митническо представителство. В конкретния случай приятелят ми имаше късмет и пратката се забави повече от 2 месеца и като крайна цена беше около 80лв (ДДС), другите ~400лв бяха върнати от платформата...

Последният линк от ebay е за кит от много известен в средите сайт, но там офертите са пресилени. Аз съм правил доста добавки (retrofit) на Мерцедеси на любителско/приятелско ниво и мога да твърдя, че себестойността на оборудването може да се събере на 1/4 от тяхната цена без достъп до отстъпки от доставчици - просто се събират "елемент-по-елемент", не в кит. Разбира се, с цената на много четене. Споменавам само да не се плашите от точно тази цена.
:delete

Потребителски аватар
MiroH

Мнениеот MiroH » Нед 04 май 2025 17:42

Благодаря за мнението, колега! Много изчерпателно и полезно! Ще прочета повече по въпроса да преценя какво и как ще монтирам.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Нед 04 май 2025 20:57

@gadnyara пратих това като ориентир, защото разбрах че се търси ОЕМ, алиекспрес и до ден днешен е пълен с камери/емблеми с доста добри сензори в тях и качеството ще е страхотно.

gadnyara
Автомобил: Golf7 GTE 2017 + MB S205 2020
Двигател:

Мнениеот gadnyara » Нед 04 май 2025 20:58

Един линк:
https://a.aliexpress.com/_EQa5Uwq
По снимки, точно такъв е комплекта.

От Kufatec е €590.00+€22.00 доставка, в Ebay са сложили надценка.
С тях е още по-лесно, има инструкция и донгъл с автоматично кодиране.

П.п. добавям: @Traytor, нищо против. Аз предпочитам да монтирам втора ръка, но оригинални, пред нови китайци. Но времената се променят, при тях се правят почти всички ОЕМ модули и не е рядкост да се предлага същото като при ОЕМ дилъра.

Върни се в “Passat”