passat b7 alltrack 177 2014 акумулатор не зарежда достатъчно

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Shamata
Автомобил:
Двигател:

passat b7 alltrack 177 2014 акумулатор не зарежда достатъчно

Мнениеот Shamata » Вто 14 окт 2025 19:09

Здравейте,
На колата имам акумулатор марка banner agm, който алтернатора не зарежда както трябва. В форума има тема в която се споменава че от време на време трябвало да се промени номера на акумулатора през вагком. Питането ми е дали ако се промени номера ще почне да го зарежда достатъчно?

Благодаря предварително за отговорите ...

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Re: passat b7 alltrack 177 2014 акумулатор не зарежда достатъчно

Мнениеот Traytor » Вто 14 окт 2025 19:27

Ако когато е сложен акумулатора не е сменен серийния номер с ваг ком, ще помогне. Ако е кодиран правилно при смяната, проблема е другаде.

Потребителски аватар
Shamata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Shamata » Вто 14 окт 2025 19:32

Traytor написа:Ако когато е сложен акумулатора не е сменен серийния номер с ваг ком, ще помогне. Ако е кодиран правилно при смяната, проблема е другаде.

Тоест трябва да се провери с софтуера. Сега трябва да намеря къде в Асеновград или Пловдив да ми проверят дали са въведени правилните стойности. Ако някой знае моля да ми каже къде могат да е свършат тази работа. Благодара ти за отговора колега!

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 14 окт 2025 19:43

Я разкажи как го хвана, че не зарежда коректно?

Потребителски аватар
Shamata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Shamata » Вто 14 окт 2025 19:48

От време на време когато пусках рнс 510 или климатроника дигаше оборотите сякаш прави регенерация. Но всъщност нямаше регенерация понеже сменяше предавките на нормални обороти. Когато има регенерации сменя на по високи обороти. Също имаше случаи когато на студено включваше вентилатора след студен старт. Така разбрах че има проблем с акумулатора. В последствие измериха заряда и ми кахаче не зарежда правилно.

Потребителски аватар
Shamata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Shamata » Сря 15 окт 2025 11:19

Моля, ако има колега от Пловдив или Асеновград с ваг ком да ми съдейства да видем дали акумулаторът ми е въведен като база данни в софтуера на колата.
Благодаря предварително.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 15 окт 2025 11:47

Shamata написа: В последствие измериха заряда и ми кахаче не зарежда правилно.

Това с пускането на перките на радиатора , защото не зареждал правилно даже не виждам смисъл да се коментира. Регенерации се следят с софтуер не се гледа на какви обороти сменя кутията, тази кутия е адаптивна по стила ти на каране, сменя си алгоритъма по безброй показатели. Общо взето тема пълна с небивалици. Но за да помогнем нека почнем от там какво означава не зарежда правилно ? Какво измерихте и какви стойности не се харесаха на майстора.

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Сря 15 окт 2025 18:46

Traytor написа:... Ако е кодиран правилно при смяната, проблема е другаде.

Аз съм с неправилна кодировка и твърдя, че моя акумулатор ще изкара повече от този с правилната кодировка. Говоря за серийния му номер.

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Сря 15 окт 2025 19:17

Може би не се изразих правилно, серийния номер се сменя само за да знае колата, че това е "чисто" нов акумулатор и да започне да го зарежда като такъв. На база циклите на зареждане Battery Management модула намаля малко волтажа, за да щади вече остарелия акумулатор. Тоест, няма значение какъв сериен номер ще се сложи, стига да се сложи някакъв. Капацитета на акумулатора не съм забелязал да оказва влияние. Но при липса на кодиране, колкото и хора да говорят анекдотно, акумулатора изкарва по-малко, просто от как VAG имат battery management, това го играе умно зарядно. На А8цата съм сгафил и съм въвел всичко при втория акумулатор, но не съм цъкнал save. Година и половина по-късно осъмнах без акумулатор и колата отказваше да го зареди, проверих го с VCDS, видях че стои стария сериен номер и успя да си го зареди без проблем.

Сега, не знам какво имаш предвид по това че си с неправилна кодировка и честно казано освен в лабораторни условия не можем да кажем със сигурност кой колко е издържал, нито знаем производствени разлики нито в какви условия са ползвани.

Начина по който е устроен модула е такъв, че за "оптимален" резултат, трябва да се вкарат параметрите на акумулатора и да се рисетне(нов сериен номер), ама това е пак на теория. Божа работа с батерии, просто е доста малко усилие, за потенциално прилично добър резултат, та не разбирам хората които се противопоставят на кодирането на акумулатор.

Потребителски аватар
railfan
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB 2009

Мнениеот railfan » Сря 15 окт 2025 21:32

По принцип вдигането на оборотите без регенерация е признак за по-слабо зараждане, да, ама не е достатъчно само това.
Има значение как експлоатираш колата/доколко колата успява да поддържа заряда приличен/, защото ако се кара на предимно къси градски разстояния, с палене на студено и в комбинация с 4-5 годишен акумулатор, то това е рецепта за нова батерия. Даже и да е кодирана правилно когато е трябвало.
Мисля, че ако зареждането не е правилно със сигурност ще свети лампата за тая цел, по-скоро залагам на правилно зареждане и акумулатор-пътник.

Потребителски аватар
Shamata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Shamata » Чет 16 окт 2025 12:02

Здравейте,
Направих както е направил Вассето. Сложих варта 70 / 760 без адаптиране през вагком.

Алтернатора го зарежда добре. Мисля, че всичко е наред и проблема ми е разрешен.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Чет 16 окт 2025 13:50

Според мен не си имал проблем със зареждането, така и не каза какво сте измерили, този алтернатор когато си зареди акумулатора, температурата му е каквато трябва , няма включени подгреви , било то на купе, седалки или пръскалки може да зарежда и на 12,8 волта При подаване на газ съм виждал и 12.6 волта в движение, при натискане на спирачки и спускане може да отиде и до 15 волта. Това го обяснявах на един професор, дето не искаше да ми завери чисто нов акумулатор , защото зареждал на 13 волта алтернатора, но това беше преди почти 10 години и хората оше не ги знаеха тези неща, към днешна дата обаче все още срещам такива "специалисти" спрели в миналото...

Върни се в “Passat”