може ли да се кара без ABS
- aisd
- Автомобил: пасат
- Двигател: AVF 2005
може ли да се кара без ABS
Днес ми светна лампата за АВС. Педала на спирачката стана по-твърд /не е ли опасно да карам така/. Ходих при един приятел, който мери нещо по буксите на АВС и каза, че явно е датчик. Явно ще се ходи на диагностика, за да се види дали е датчик или нещо по-страшно. Та въпросът ми е: Мога ли да карам така, без АВС, защото пътувам за морето и ще трябва ремонта му да го отложа за по-късно. Къде мога да направя диагностика на АВС и колко горе-долу ще струва. Колицата е Пасат, 1,8 МИ, 1989 г. Предварително благодаря 

- aisd
- Автомобил: пасат
- Двигател: AVF 2005
Забравих да добавя, че преди около 2-3 дни ми се случи следната случка: Отидох и ми смениха изпаритела на АГУ. Дали момчето което извърши това е виновно, или просто му бе дошло времето, но след като си тръгнах от сервиза и изминах около 10 км., при маневра на заден ход започна да пуши от капака. Отворих и.....ужас....гори силовият кабел от акомулатара. Добре, че запазих самообладание и държа винаги ключе в шофьорската врата, та веднага махнах клемите на акумулатора. Да де, ама започна да пуши и отпред под таблото, та се наложи да използвам пожарогасителя. Оказа се, че силовият кабел е залепнал за изпарителя. Дали това е ставало поради това, че същият е допирал изпарителя и от температурата е разтопена изолацията му или просто отдавна се е трил там от вибрациите, не знам. Изтеглих я до сермиза. Майстора я погледна, изолира силовият кабел и колата запали без промлем. Отпред беше стопена само една букса която каза, че е за заземяване. Вече 3 дни карам и няма проблем. Надявам се, че ако имаше още нещо нередно по кабелите, щеше да си проличи /миризма, пешек и недай боже пак огън/.
- Printmaster
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Printmaster написа:Можеш да караш спокойно. Той така или иначе се задейства само при екстремно спиране когато блокират колелата.

Педал без АБС е твърд на к*р

Оправи го да не береш ядове.
Но ако желаеш карай така,
но с двама човека и багаж,
не вдигай над 80-90 км.ч.

Интересно защо темата я има и в "Направи си сам"

http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?t=51761
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
За да не го пиша пак:
http://forum.vwclub.bg/viewtopic.ph ... ht=#657303
http://forum.vwclub.bg/viewtopic.ph ... ht=#657303
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Може и така

radotom написа:Тъй като гледам, че въпросът все още е актуален, да си кажа премеждията:
Ако е прекъснат кабела на датчика - прави се!
Но ако се е скапал самия датчик... кво да ви кажа?! Само дивак кът мен, дет си няма работа в работно време може да седне да си го пренавива!![]()
![]()
![]()
Относно работата на спирачната уредба без да работи ABS-a: НИКАКВИ ГРИЖИ!!!
Близо 3 седмици си карах без датчик, от там и с неработеща система и мога да твърдя, че педала наистина стана леееко по-твърд, но за сметка на това много по-интуитивен! Дори ми се струва, че с неработещия АBS спирах по-добре и по-прецизно от преди това и от сега.
Всъщност, нека не се лъжем: Сработва ли АБС-а, значи не работи добре с педалите шофьора![]()
Виж, лошото е, че може веднъж само да потрябва на мокро или на заледено и тогава няма ли я... ма много ЛОШО!
В крайна сметка отговора е КАРАЙ СПОКОЙНО и ОТГОВОРНО!
И чудесно изкарване на моренцето