Проблем със спирачките на Passat B3 1990г. с ABS

Техническа и сервизна информация за Passat
mitkot
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Проблем със спирачките на Passat B3 1990г. с ABS

Мнениеот mitkot » Пон 23 юли 2007 18:09

Здравейте,
Колата е Passat 1.8, 1990г., с ABS.
Имам следния неприятен проблем:
От известно време сутрин като е паля, педала на спирачките е твърд и почти няма спирачки.Като включа няколко пъти на контакт (чува се помпата на ABS) че работи и педала се оправя, но лампата за ръчната продължава да свети.От време на време изгасва, но пак заочва да свети без някаква закономерност.На няколко пъти в движение освен че свети лампата на ръчната , педала се втвърдява и няма спирачки (има но много слаби) и за да спра, трябва да скоча върху тях - все едно няма серво.
Да отбележа че лампата на ABS с свети жълто от 1-2 години.
Отивам днес в един сервиз дето уж оправят ABS-и (т.е спирачен апарат без серво с ABS), оставих колата и след 1 час ми звънаят да ми кажат че установили че имам неработещи предни датчици на ABS. Според мен те не работят от 1-2 години - от както свети лампата на ABS, но както и да е.
От сервиза ми казаха че трябвало първо да се сменят датчиците на ABS с нови (460 лв.) и после да проължавали да тестват защо свети лампата на ръчната и евентуално да оправят проблема. Програмата с която тествали си искала датчиците да са в ред за да диагностицира какво става по-нататък.
Да отбележа че съм проверил че има спирачна течност и от никъде не тече.
Ако някой е имал подобен проблем и са му го оправили моля да сподели оптит, че ще се пребия някъде с тая кола...

Последна промяна от mitkot на Пон 23 юли 2007 21:38, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 23 юли 2007 19:12

Здрасти, градски и :welcome_to_group
Да ти споделя, че и аз имах проблеми с двата предни датчика, че и единия заден!
Ако няма механично увреждане по самите датчици вследствие удар или проба за смяна на главини, то най-вероятно проблема е в кабелите.
Ето тук малко за четене:
http://forum.vwclub.bg/viewtopic.ph ... highlight=
Относно цените на датчиците... да, в ХААС са толкова :(
Малко по-тънко можеш да минеш в АУТО+, до хотел 'ЕВРО', по диагонал на х. "Санкт Петербург''. Там датчик ми предложиха за 170-180 лв.
Почти е безсмислено да търсиш втора употреба :( Запичат и нямат вадене!
Поне не и функциониращи...
Относно светенето на светодиода за нивото:
В големите жеги и яки задръствания (т'ва покрай абитюрентските балове около 'Ленинград') и миналото, и това лято ми се случи да светнат и при мен и двата индикатора. И съответно втвърди педала. Като си изстина колата обаче се оправиха нещата.
Като за начало при мен се съмнявам в две вероятности:
- от жегата риид-ампулката, която е в тръбичката при казанчето за спирачна течност (датчика за нивото) здава багажа и почва да не работи. От това ABS-а решава, че няма течност и... кой го знае какво прави! Може и помпата да спира! :(
- заклинване на самата помпа на ABS-a. От там пада налягането в системата и за това се втвърдява педала.
Ама предполагам, че тогава би трябвало да светне само индикатора на ABS системата, не и на ръчната :dontknow:
Специално за теб погледни дали кръглото магнитче, което е поплавък в казанчето за течността се движи свободно и не потъва. Поогледай кабелчетата, които излизат от там. Това много ми прилича на кабелен проблем.
Късмет! :да:
За тази 'антиспирачна' система "Teves" ще ти е нужен!
Впрочем, къде ходи на диагностика? В "БОШ-центъра" до "Рекорд" ли?

mitkot
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mitkot » Пон 23 юли 2007 21:50

Благодаря ти Radotom,
Благодаря ти за мнението и помощта.
Да ти кажа аз нямам време да се занимавам с ремонт на датчиците, но пък и не съм склонен да дам 460 лв. за датчици и след това да ми кажат че и помпата на ABS е зле и че там трябва да дам 1000 лв или нещо такова.Утре ще проверя за риид ампулата в датчика за течността.
Но поне това което прочетох за тази система ABS на Тевес, ми се струва че би трябвало дори и при повреда на някои от датчиците или нещо друго в системата на ABS колата да продълава да спира.А при мен педала се втвърдява много, както казва един приятел става на кочан, спира едвам и много бавно.
Иначе на диагностика този път ходих в двора на ХЕИ, тъй като съм се сблъскал с услугите на BOSH-a веднъж и ми се сториха големи мърлячи...ама и тези излезнаха същите лайна с извинение.
Взеха ми 35 лв и ме пуснаха по-живо по здраво.
Даже казаха че първо давам 460 лв за датчици и после проължват да търсят и може да стане много скъпо....
Та ако знаеш някой сервиз дето може да оправи проблема без да си купувам датчици ще съм балгодарен да споделиш.
За сега където и да съм отишъл - вдигат рамене....

mitkot
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mitkot » Вто 24 юли 2007 8:42

Колеги никой ли не знае нищо за този проблем със спирачките?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Вто 24 юли 2007 8:52

mitkot написа:... би трябвало дори и при повреда на някои от датчиците или нещо друго в системата на ABS колата да продълава да спира.....

Така си е! Трябва да спира! ABS-а е допълнителна система, независима от спирачната
Дори, като карах известно време със скапан датчик, определено смятам, че колата спираше много по-добре и усещането на педла беше много по-прецизно.
Друг е въпроса, че не можеш да си позволиш да 'скочиш' на педала на сирачките, защото тогава гумите просто ще блокират!
Именно и това ме притеснява мен с моите спирачки :dontknow: Двата случая, когато почна да се 'одървя' педала! :(
Единственото обяснение, което имам е ако спира помпата. Тя при нас играе ролята на сервоусилвател.
В двора на ХЕИ не съм бил. За БОШ-цетъра съм съгласен с мнението ти! ;)

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Вто 24 юли 2007 9:05

И аз като много колеги с ABS имам лек проблем с него. Както е казал колегата radotom през лятото когато температурите са високи при по-продължително каране ми светва лампата за ABS-а и лампата за нивото на течността (и за ръчната) като през това време няма почти никакви спирачки...педала е твърд и когато го натискам издава звук сякаш помпата се опитва да работи, но не. Като га оставя да истине се оправя. (Тук говорим за наистина високи температури и градско каране). Не знам дали по тази причина но по някое време както си карам помпата спираше да работи в момент когато тя реши и колата губеше абсолютно всякакви спирачки. Оказа се че помпата е безвъзвратно заминала. Тъй като нямам пари за нова си взех втора употреба при цена 100лв. без гаранция и 150лв. с гаранция. С нея останаха всички предишни проблеми , само не спира да работи когато си иска, и никой не успява да ми каже точно какъв е проблема на тази система...на мен ми е писнало тотално и си карам така. Но с две думи когато датчиците са заминали няма да работи ABS-а, но спирачките трябва да се държат нормално. Според мен проблема е по-скоро в помпата. Успех с този ш**ан проблем. Дано го оправиш :да:

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Вто 24 юли 2007 9:10

dlug написа: Оказа се че помпата е безвъзвратно заминала. Тъй като нямам пари за нова си взех втора употреба при цена 100лв. без гаранция и 150лв. с гаранция. С нея останаха всички предишни проблеми , само не спира да работи когато си иска, ...

Извинявай, не разбрах какво имаш пред вид, че са останали всички роблеми.
Продължават ли да ти светкат и двата индикатора? И втвърдява ли се пак педала с новата помпа?

Потребителски аватар
RS6
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот RS6 » Вто 24 юли 2007 9:19

Колега здрасти. Ако са датчиците , лампата на ABS- а ще ти свети както е при теб, но цената им съвсем не около 500, както са ти казали на теб. В АУТО ПЛЮС са по около 160лв./бр.
Ако този проблем отпадне, остава да провериш помпата на ABS по следният начин: вкарай колата на тихо място(например в гараж), даваш на контакт и се заслушай- трябва да чуеш как помпата качва налягане за няколко секунди и да спре.В момента , в който спре би трябвало да ти изгаснат лампата на ABS-а и лампата на таблото за ръчната ако не е вдигната. Ако не чуваш този звук, значи проблема е в помпата- не помпа налягане и тогава си е е..о момата- цифра.
Друго за което се сещам е спирачната течност-малко вероятно, но все пак може, при усложие че ти работи помпата обаче(горе). Ако е за смяна когато ти е загряла колата и след интензивно използване на спирачките в града, тя кипва и помпата не успява да подържа налягането защото спирачната течност се свива(ако е абсорбирала вода и е за смяна). И тогава лампата пак свети.
Това е от мен, дано да съм ти от полза. Но не зле да провериш при някой по- компетентен, но доверен човек, защото от майстори боли глава и портфейл. :wink:

mitkot
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mitkot » Вто 24 юли 2007 10:39

Благодаря Ви на всички,
dlug,
Като смени помпата какво стана? Спира ли си колата нормално или не?
Продължава ли да свети лампата за нивото на течността и тъчната?
Продължава ли да се втвърдява педала?

RS6
,
Значи този експеримент съм го направил,
Чува се помпата че работи, но ми прави впечателение че ако преди е работила 10 секунди, сега работи само 3-4 и се изключва.
Работата при мен е, че сутрин аз нямам спирачки.Паля и педала е твърд.
По-някой път след като дам на контакт 10-на пъти - педала омеква и спирачките се появяват, но тази сутрин не стана така.Карах около 1 час без спирачки (като някоя баба на 2-ра скорост) и след като загря или незнам какво става, спирачките се появиха че даже и двете лампи угаснаха. След около 1 час престой пак карах, спирачки имаше но лампата на ръчната пак светна.
По-скоро според мен е помпата или някой кабел, който е захранва.
Въпроса е ако се смени помпата дали ще се оправи това шибано положение?

Потребителски аватар
dlug

Мнениеот dlug » Вто 24 юли 2007 10:55

Помпата беше заминала в смисъл работеше когато си иска и не държеше налягане. Когато загасиш контакта трябва да държи някакво налягане известно време (поне половин час ). При мен когато загасиш контакра буквално за 30 сек. налягането падаше и течността се качваше в казанчето. С новата (втора употреба) помпа продължават да ми светят лампата на ABS-а (пак когато си иска) и при високи температури ми светват и двете лампи, но поне засега педала не ми се втвърдява...т.е.при всички случаи спира нормално. Като искам да отбележа че при случай когато ми светнат и двата индикатора на спирачките при висока външна температура старая се да спра много скоро и да оставя колата малко да истине. Не знам колко е вярно но съм чувал и такова мнение по тези проблеми..."Понеже системата е на доста години се отлагат боклуци в нея, които пречат да се отчита правилно налягането и пречат на правилната работа на клапаните в самата помпа. Ако се разглоби и се изчисти щял да се оправи проблема със светенето. Големият проблем е че не може да се сглоби със същите параметри (налягане при което отварят и затварят клапаните и др.) защото няма техника."Нямам никаква идея дали е вярно. Ето ви тема за размисъл :??? :??? :???

mitkot
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mitkot » Вто 24 юли 2007 11:57

Както казва dlug, възможно е системата да се е замърсила от продължителната работа.Аз например никога не съм сменял спирачна течност, доливал съм 1-2 пъти по-млако.Според Вас има ли смисъл да пробвам първо да сменя течносста?

Потребителски аватар
dlug

Мнениеот dlug » Вто 24 юли 2007 12:05

Да ти кажа аз лично сменях течност (няколко пъти)-ефект нямаше...т.е. няколко дни сякаш работи по-добре(или аз си въобразявам) и след това същата работа. Течността е хубаво да се сменя така или иначе на около 2 год. но мисля че това няма да реши проблема ти. А това за което са ми говорили се има предвид тотално разглобяване и чистене, защото били много прецизни настройките в помпата...както казах нямам никаква идея има ли нещо вярно в това.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Вто 24 юли 2007 12:09

там няма никакви настройки...
има само една и тя е на "сервото" демек колко да ти е твърд или мек педала.
правих подробно разглабяне на 2 такива АБСа и на първия ме беше шубе да пипам там но на втория си я правих тая настройка по левашкия начин-с броене на витки...
ми стана-човека си кара и няма никви разправии...
от тая единствена настройка се получава че педала ти не се връща съвсем догоре и трябва да се връща насила...
иначе наляганията и клапанчетата нямат настройки-но нямат и чистене-само смяна! :wink:

mitkot
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mitkot » Вто 24 юли 2007 12:14

Vaskoto1,
Къде и кога да те намеря в София за да ми оправиш колата?
И колко време ще отнеме?
Ако може дай накакъв телефон за връзка?

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Вто 24 юли 2007 12:41

хора, тва че съм отварял няколко такива АБСа не ме прави панацея...
тоя АБС е яко ялов-нищо не става от него.
части няма а и от моргите са седели на влага яко и са даже по зле от тия дето са ни в колите.
няма отървия...

Върни се в “Passat”